Който готви такива вкусотии, винаги ще му е пълен домът

...
Който готви такива вкусотии, винаги ще му е пълен домът
Коментари Харесай

Морска наслада с пипала от калмари

Който готви такива вкусотии, постоянно ще му е цялостен домът с лакомници

Необходими Продукти

● пипала от калмари - 1 бр. великански
● черен пипер - 3 бр. зърна
● дафинов лист - 1 бр.
● лук - 1 глава дребна

За соса


● масло - 2 с.л.
● зехтин - 1 с.л.
● чесън - 3 скилидки
● вино - 150 мл
● лимони - 1 бр.
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Пипалата от великански калмари може да си купите от огромните хипермаркети на щандовете за прясна риба.

За да станат нежни, също като октопода би трябвало да се сварят. Добре е да знаете, че по време на варенето, миризмата им става много мощна и тежка, само че в следствие на кулинарната обработка ароматът им се оправя.

Задължително би трябвало да са пресни, гответе ги в деня, в който ги купите, не ги замразявайте и не оставяйте за другия ден.

Сложете пипалата от калмари в тенджера, покрийте с вода, сложете зърна черен пипер, дафинов лист и глава лук и оставете да кипнат. След като заври водата е хубаво да ги наблюдавате, според от размера на пипалата те стават подготвени за друго време.

Моите бяха много дебели и огромни и се свариха за 40 минути, правила съм пипала, които бяха подготвени за 20 минути. Затова понякога е добре да ги бодете с вилица в най дебелата им част, в случай че тя влиза свободно значи са подготвени.

Внимавайте да не ги преварите, в случай че изпуснете момента ще е съдбовно, тъй като при изваряване те се стягат и стават жилави. Ако изпуснете времето ще би трябвало да ги варите най-малко час и половина.

Когато станат подготвени се изваждат, отцеждат и под течаща вода се измиват от мастилото. Загрейте скара или плоча и поставете пипалата да се запекат за минута-две.

Почистете и накълцайте чесъна. Загрейте маслото и зехтина в тиган, сложете чесъна и запържете за малко. Сипете виното, разбъркайте, подправете със сол и пипер, изцедете сока на половин лимон и гответе минутка, до момента в който алкохолът се поизпари.

Когато течността намалее и сосът стартира да се сгъстява нарежете пипалата и ги пуснете в тигана. Разбъркайте и незабавно махнете от котлона. Поднесете с части лимон с копър или магданоз.

Рецептата е приспособена от Пепа Стоева – Храна за мойте канибали.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР