Който е първи, задава тон за песен и има най-големи

...
Който е първи, задава тон за песен и има най-големи
Коментари Харесай

Първият печели: търси се правителство без коалиция

Който е първи, задава звук за ария и има най-големи шансове да сформира държавно управление.
Ако вторият не поддържа първия, е прекомерно малко евентуално първият да поддържа втория.
Големият въпрос е кой ще е първи.

Така импровизирано обобщиха пред " Дневник " възможностите за избиране на постоянно държавно управление след 2 април представители на " Продължаваме промяната - Демократична България " и на ГЕРБ-СДС - обединенията, които съгласно социологическите прогнози ще са на първите две места след следващите предварителни избори.

Политиците са внимателни в прогнозите си поради множеството незнайни преди окончателните резултати от вота, най-много за това какъв брой партии ще прескочат 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание, какъв брой депутати ще има всяка група и какви комбинации ще са нужни за реализиране на болшинство зад предстоящ кабинет. Засега единственото несъмнено е, че която и групировка да е първа по резултат след изборите, няма даже научен късмет за независимо ръководство. Седмица преди вота обаче изказванията на политиците - публични и неофициални - демонстрират, че в случай че новото 49-о Народно заседание избере постоянно държавно управление, то надали ще е съдружно, т.е. няма да е подписва съглашение за взаимно ръководство и да се разпределят министерски места сред участниците.

Това прави най-вероятен сюжетът за следващ опит за кабинет, който да не е ясно привързан с избрана политическа мощ, с цел да има капацитет за поддръжка от разнообразни групи в Народното събрание. Опит, вещаещ, от своя страна, още един път от същото, което публиката гледа в продължение на четири месеца в последния парламент.

Разликата е, че доста евентуално този път политическите играчи няма да разполагат с толкоз доста време, с цел да намерят формула за ръководство, сподели импровизирано източник на " Дневник ", обвързван с президентската институция. След изборите на 2 октомври предходната година Румен Радев разтегли конституционната процедура с трите мандата за сформиране държавно управление. Сега, по неофициална информация, се чака да не бърза прекомерно, само че и да не обезпечава прекален комфорт на партиите, в случай че не съумяват да намерят управническа формула.

Заявките на новата коалиция

Повечето социологически проучвания към този момент сочат, че победител в изборите ще бъде " Продължаваме промяната - Демократична България ", въпреки че разликата сред първите две политически сили са в границите на статистическата неточност.

Според източник на " Дневник " в " Продължаваме промяната " считат, че, в случай че победят с огромна преднина ГЕРБ, това ще е съображение да предложат държавно управление с ярки политически фигури. Ролята на Петков и Василев в кабинет на новата коалиция към този момент се твърди, че не е обсъждана. Ако обаче преимуществото пред ГЕРБ не е огромно, то и в " Продължаваме промяната " осъзнават, че извеждането на напред във времето на водачите ѝ в допълнение ще даде мотив за борби с партията на Бойко Борисов и това би понижило внезапно опцията да получи поддръжка от нея. Заедно с това ще сложи обединението в уязвимата позиция да бъде посочена като провинен за последващи предварителни избори. Представител на " Продължаваме промяната - Демократична България " разяснява импровизирано, че присъединяване на политически водачи в държавно управление, изключително такова, което не разчита на непрекъснат парламентарен тил, крие опасности таман най-разпознаваемите лица да търпят тежки обществени вреди от крах на възможния кабинет. Лидерите на " Продължаваме промяната " обществено дадоха поръчка, че няма да търсят партньорство с други обединения след изборите, а ще разчита на поддръжка за програмата си: " Ние ще предложим държавно управление на малцинството с доста ясна стратегия ", сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев в Хасково, само че не посочи дали кабинетът ще е с ярки политически фигури, или експертен. В сходен дух се изрече и Кирил Петков: " Ще предложим държавно управление с положителна политика и желая да видя коя партия, когато се предложи държавно управление след пет избори, не би се съгласила да поддържа такова държавно управление " (пред " Нова телевизия " ).

Пред " Алтернативата " съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че на страната е: " Ще търсим опция за резултатно ръководство, не просто някакво, което да се окичи с прилагателно " евроатлантическо ", съобщи Иванов и уточни, че групировката няма да отстъпи от целта си за правосъдна промяна. Даде да се разбере, че обединението ще предложи евентуално подобен модел на този, който беше в предходния парламент с мандата на " Продължаваме промяната ", когато претендент министър председател беше акад. Николай Денков: " Това беше диалог за това дали можем да си кажем, че имаме 5-10 целта, които да свършим за година, година и половина, всеки да е поеме отговорност и да си я носи ", сподели Христо Иванов.

Трябва да има ясни параметри, че, в случай че бутнеш това държавно управление, носиш отговорност за това, че си бутнал целия дневен ред.
 Христо Иванов,
съпредседател на " Демократична България "

В предходния парламент, когато още президентът не беше връчил третия, финален опит за сформиране на държавно управление и " Демократична България " беше една от опциите за избор на Румен Радев,.

В " Продължаваме промяната - Демократична България " се разисква като риск при държавно управление на малцинството обстоятелството, че няма гаранции, че плаващите болшинства в Народното събрание няма да неодобряват заложените от кабинета политики. Проблемът ще се усложни изключително, в случай че липсва документ, който да контролира връзките с партиите, които биха дали своят вот избирането на кабинет. Смята се и че при изострените връзки сред всички обединения с шансове да са част от новото Народно заседание, липса на документ какво са се разбрали да свършат, може да остави подозрения в обществото, че има подмолни сделки сред избиращите държавно управление политически играчи.

Ходовете на ГЕРБ

В една от последните си изяви ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов не изключи партията му да поддържа кабинет на " Продължаваме промяната - Демократична България ", в случай че е първа, само че и даде да се разбере, че партията му може да саботира такова държавно управление, главно поради разликите сред обединенията на Борисов и Петков и Василев във финансовата политика. ГЕРБ дава поръчки за закостенял метод, до момента в който " Продължаваме промяната " не стопира да се афишира за съществени разходи. " Те споделят, че ще създадат държавно управление на малцинството, другите да ни поддържат. Това е гибелен акт за тях. Аз настоявам, че без ГЕРБ държавно управление в идващия парламент не може да има. Но, одобряваме, че имат държавно управление, огромна наслада, отиват си по кабинетите. На другия ден идват в комисиите по бюджетите. Кой ще ни накара нас да им одобряваме бюджета ", съобщи Борисов в Кърджали, а описаните от него ходове бяха посрещнати с овации от симпатизанти на партията. Ако след изборите на 2 април ГЕРБ се окаже първа по резултат политическа мощ, източник от партията разяснява пред " Дневник ", че тя също евентуално ще заложи на държавно управление на малцинството, формирано от специалисти. В всекидневен диалог представител на ГЕРБ го разказа кабинет " а ла.

Източник от партията на Бойко Борисов разяснява, че се надява на поддръжка на нейно държавно управление на депутати от " Демократична България ". Представител на обединяването уточни обаче пред " Дневник ", че е изключено да гласоподава друго от сътрудниците си за държавно управление на ГЕРБ. С съдружното съглашение " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", само че съгласно информация на " Дневник " това се отнася най-много до гласоподаване за бюджета ( " Демократична България " има по-консервативни финансови визии - бел. авт.), само че не и за държавно управление с мандат на партията на Бойко Борисов.

В ГЕРБ се разяснява, че възможното експертно държавно управление крие опасности да не се знае кой носи политическата отговорност за неговите (без)действия и по тази причина се стартира опция в подобен кабинет да има по един вицепремиер от всяка от подкрепящите го партии.

Каквито и да са настройките в партията, решаваща в последна сметка ще е думата на Борисов, а той в многочислените си изяви на процедура не изключи нито една опция, стига да има държавно управление с присъединяване на ГЕРБ. Няколко пъти някогашният министър председател даже обществено стигна до извода, че " Продължаваме промяната - Демократична България " са в изолираност: " Те са в цялостна изолираност: не могат с " Възраждане ", не могат с Движение за права и свободи, не могат с никого, не могат и с нас, по тяхната логичност. Ние можем с всички, това е разликата ", сподели Борисов.

Трябва да се направи постоянна коалиция сред евроатлантически партии, която да ръководи с болшинство в Народното събрание. Всичко останало е неистини, химера и няма да стане.
 Бойко Борисов,
ръководител на ГЕРБ

Другата опция пред ГЕРБ остават партиите, които " Продължаваме промяната - Демократична България " или изрично отхвърлят да разискват, или ще имат сложни договаряния - Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. с почетен водач Ахмед Доган към този момент две години непроменяемо повтаря, че е готово да влезе във всевъзможни управнически комбинации с аргумента, че страната има потребност от устойчиво ръководство. Доскорошният неприкрит съперник на двете партии - Корнелия Нинова (БСП), пък към този момент не изключва поддръжка за никого, въпреки да декларира, че няма да направи коалиция с ГЕРБ. През февруари Нинова даде поръчка, че решението, оставяйки си малка врата за всевъзможни решения.

Защо е необходим кабинет и ролята на президента

В обществените си изявления представители на " Продължаваме промяната - Демократична България " *и ГЕРБ са казвали неведнъж, че избирането на постоянно държавно управление е належащо, с цел да се одобряват законопроекти, свързани с приемането на България в и, изостаналите от предходния парламент по Плана за възобновяване и резистентност, както и да се гласоподава държавен бюджет за 2023 година

 Парламентът, след който всичко ще стартира от нулата Парламентът, след който всичко ще стартира от нулата

Другият претекст за постоянно държавно управление, за който и " Продължаваме промяната - Демократична България ", и ГЕРБ приказват, е с цел да се постави завършек на едноличното ръководство на президента, изключително поради геополитическите разлики сред двете обединения и Румен Радев.

Според източник на " Дневник ", осведомен с проектите на президента, президентът счита да свика първото съвещание на Народното събрание след великденските празници, които завършват на 17 април. Първата допустима дата е 19 април - 10 дни откакто имената на новите депутати бъдат оповестени.

Президентът може да връчи три мандата за сформиране на държавно управление, като конституцията не дава точни периоди сред всички стадии от процедурата. Тя може да се разтегля:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР