Коя е най-голямата тайна, която българските криминалисти са успели да

...
Коя е най-голямата тайна, която българските криминалисти са успели да
Коментари Харесай

Проф. Костадин Бобев, пред „Труд“: “От местопрестъплението” е тъжен филм, когато го играем у нас на живо

Коя е най-голямата загадка, която българските криминалисти са съумели да разкрият? Защо в института по криминалистика се бавят експертизи и поради тях каузи против убийци зациклят? Колко време и пари са нужни, с цел да замязят нашите лаборатории за проучване незаконни следи на тези, които виждаме по американските филми? Проф. Костадин Бобев знае това. Той е доайен и неоспорим престиж измежду учените и трудещите се на полето на криминалистиката.

– Гледате ли, професор Бобев, сериала „ От мястото на престъплението “?
– Гледам някои серии.

– Приличат ли лабораториите за проучване на улики във кино лентата на тези в института по криминалистика?
– Има общи неща. Лабораториите за проучване на материали, конфискувани от местопрестъпления са универсални в целия свят. Има типичен способи на проучване:балистични, дактилоскопни. Има и по-нови: ДНК профилиране, анализиране на глас, записан със СРС. Има автоматизирани системи с база данни от сравнителни мостри. В дактилоскопията образците са пръстови отпечатъци на регистрирани причинители на закононарушения, в балистиката – гилзи и патрони от неразкрити убийства, в биологичните разбори – ДНК профили с неповторима генетична информация за регистрирани закононарушители. В Научноизследователския институт по криминалистика (НИК) имаме към 45 000 ДНК профили, събирани от 2001 година По тях се разкриват закононарушения на рецидивисти. Помните ли сестрите Белнейски? След като се изолира ДНК материал от ноктите на убитите девойки и се съпостави с данните в института, бе оголен записаният за такива закононарушения Лазар Колев. Разбира се, във кино лентата сходни случаи са показани в по-атрактивна и налична форма. В живота проучванията са комплицирани и изискват подготовка. В криминалистиката се работи със нечисти или с дребни количества субстанции. За да се извлече биологичен материал от угарка на цигара, тя минава през няколко лаборатории – да се усили и приведе в чист тип за проучване.

– Личи си че обичате института, професоре. Как не, като сте го управлявал над 3 десетилетия! Но откакто ви пенсионираха, вие другаде сте ангажиран – преподавате в 3-4 университета. Кога последно ходихте в него?
– Преди 2-3 месеца. Аз оказвам помощ там на някой научни служащи – асистенти и доценти за хабилитирането им, за отбрана на докторските дисертации и пиша рецензиите там. Ползвам една стаичка в института. С сътрудниците обменяме отзиви.

– Запознат ли сте с мнението на Албена Предоева, специалист и синдикалист института? Цитирам нейно изявление: „ Като инсталация и равнище на специалисти институтът не отстъпва на други. Но изискванията за работа са ужасни! Сградата се разпада. Постоянни поправки на парче. Лампериите свалени, от тях пада прахуляк върху пробите. Духа от дограмата, която се свлича… “ Това не наподобява на нищо от оня филм, в който по косъм стигат до убиеца…
– Права е Албена…Построихме този институт през 1975 година За 2 година издигнахме 7-етажна постройка. Бързахме. Работехме на Лъвов мост (в някогашната полицейска дирекция). Тя се тресеше, вибрациите от трамваи и тролеи пречеха на точността на проучванията. Като се преместихме, се почувствахме добре. Постепенно обаче новата и хубава постройка на бул. „ Ал. Малинов “ остаря. Не дава отговор на условията. Облицовки, радиатори, водопроводи, вентилатори – всичко е неподдържано, амортизирано…Знаете по какъв начин е, ходите в института…

– Не съм ходила от дълго време. По ваше време публицистите в института се прескачаха, дето се споделя – правеха изявленията, репортажи. Сега мъчно ги позволяват, за какво по този начин? Директорката Маркова е симпатична жена.
– Може би сътрудниците се тормозят от някои неща.

– В отчет на Инспектората на Висш съдебен съвет четем, че 2300 проучвания са забавили с над 6 месеца следствия. На национално заседание основният прокурор сподели: „ Криминалното следствие се бави, тъй като с месеци чакаме от института експертизи! “ Чухте ли го?
– Г-н Цацаров има бележки основно за ДНК експертизите. Още като беше ръководител на Окръжен съд в Пловдив с него сме разговаряли за тях.

– Те в провинцията се бавят с години, споделят от инспектората.
– С тях има проблем във всички лаборатории в Европа. Изолирането на ДНК- профил е скъпо наслаждение – коства $25, откакто се направи натривка на устата на причинителя на закононарушение. В момента има конфискувани биологични материали от над 10 000 причинители. Но по липса на средства не могат да се профилират. Една дактилоскопна експертиза може да коства 5 ст., само че ДНК експертизата – 300 лева най-малко. Ако анализът е митохондриален (на косъм от луковица) коства 10 000 лева А проверяващите, които назначават експертизи, не се интересуват от цената – събират в торба по 50-60 обекта и желаят по всички ДНК разбор! Така по един случай експертизите костват и по 50 000! В западноевропейските страни отпускат избрани финансови средства на проверяващите. В Скотланд ярд им дават 2 млн. за експертизи и те си заплащат, като вършат сметка за лимита. Ние сме имали неплатени експертизи за 600 000 лева Съдът дефинира сумите за нас, когато делото завърши, а то може да продължи с години. Също и прокуратурата. А консумативите са скъпи. Внасят се от Съединени американски щати. Аз, като началник на института решавах казуса с договаряния.. Като имаме взаимен план с Германия, Франция, Холандия за образование и техника, те дават техниката без консумативи – комерсиална тактичност – да ги купуваме след това от тях. Аз намирах метод да се разберем, да ни дават и консумативи. Сега институтът е включен в планове за 3-4млн.евро. Един с Норвежкия финансов механизъм е за 2,3 млн. – за подсилване на научно- изследователската работа. Това е добра вест.

– Инспекторите на Висш съдебен съвет рапортуват, че институтът страда и от дефицит на фрагменти. Защо? Толкова е забавна специалността ви!
– Когато ръководех института, кадрови проблем нямаше. При дефицит в някое направление, предлагах и получавах щатно нарастване от 1-2 бройки. Когато Цветанов и Вучков бяха министри, се назначиха 12 души за ДНК експертизи. Оказа се обаче, че няма работни места за част от тях и те напуснаха. Останаха 7-8, само че лабораториите за подготовка на пробите са единствено 3, а секвенаторите, които ги обработват – два. А близо 1000 обекта чакат за проучване! И да назначат още специалисти, няма за тях маси, осветителни тела, епруветки, спринцовки… Има свободни стаи, само че с цел да се оборудват по този начин, 30-40000 лева трябват.

– 40 000? Само? Това не е ли смешна сума хазната?
– Аз съм се борил на вятъра и за по-малко. Имахме план за нова страда – да се преместим там, до момента в който се ремонтира остарялата. Цветанов, като министър сподели: да, само че го смениха и край. Той в това време ме пенсионира, без пояснения. Може би, тъй като възрастта ми напредна. Сега местят НИК в Института за специфична техника. Кабинетите му би трябвало да се преустроят в лаборатории – да се разрушават стени, да се вършат плотове, съоръжения, газоотводи…За една ДНК лаборатория би трябвало 5-6 пространства да се свържат и изолират – по този начин, че да се подават пробите през гишета без са се замърсяват. Това ще отнеме години, не е като да смениш табела на кабинет.

– А за какво закриха Института за специфична техника?
– Смятат, че могат да се купуват тези произведения, които те правеха. А беше превъзходен институт! Както и институтът по компютърни технологии, който закриха Компютърните експертизи в този момент ги вършат НИК. Ликвидираха го като нищо, както и криминологията в нашия институт.

– Аз не разбрах за какво ви пенсионираха, като академик вие явно сте в разцвета на силите си. Но още по-малко разбирам за какво Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК), както се наричаше, беше отсечен на половина и стана НИК.
– Въпрос на политика – отношение към науката и учените. Първото звено за криминология беше намерено още през 1967 година Десетки години функционираше съвет за криминологически проучвания, управителен от основния прокурор с присъединяване на професори и магистрати от най-хубавите. Така беше до Филчев, в това число. Имаше 3 криминологически звена – към прокуратурата, НИКК и Института за страната и правото към Българска академия на науките. Сега няма нито едно. Закриха ги! Както закриха и лабораторията по правосъдни експертизи към Министерство на правосъдието. А какъв брой доста проблеми имат потребност от разработка! Тероризъм. Корупция. Радикализъм. Миграция. Криминалистиката е просвета, която взе участие в следствието на закононарушенията, а криминологията – в предотвратяването им. Изследвайки аргументите, динамичността, структурата и жертвите им, тя предлага ограничения за предварителна защита.

– Да не би криминологията у нас да стана непотребна, защото ние престъпността я победихме – изключително проведената, както пишат в последния евродоклад специалистите на Юнкер.
– Вие се шегувате, само че има поредност в дейностите на министрите. При Цветанов и Вучков отстраниха научния статут на института. После унищожиха библиотеката и изданията – научни писания към този момент не се издават. Не го вършат със заповеди. Променят щата. Имахме 40 научни сътрудници. Сега няма и един! Имахме 15 хабилитирани – доценти и професори. Сега нито един! Подготвяха се при нас по 7- 8 докторски дисертации. Сега нито една!

– Спестяват пари от заплати?
– Не единствено. Струва ми се, че го вършат от недоумение и неведение.

– И господин Цацаров счита, че институтът не трябва да е теоретичен. Записах думите му: „ Разследващите нямат потребност от просвета, а от лаборатории за експертизи, изнесени в страната и дребен център в София. “
– Аз пък настоявам, че е потребно съчетанието на експертната и изследователска работа. Ежедневно виждаш проблемите в практиката и ги решаваш в научноизследователски проект. Престъпниците остават следи, само че трябват и учени, с цел да ги видят. На неуките хора следите не им приказват нищо. „ Местопрестъплението “ е печален филм у нас онлайн. Във всички водещи лаборатории по криминалистика има научни сътрудници. Така е и в лабораториите към Скотланд ярд. Тереза Мей, като министър ги направи на самоиздръжка. Така увеличи неведнъж цената на експертизите.

– Доста скъпо ни струваше допитването до Скотланд ярд за Белнейски, нали? Но основният прокурор акцентира на друго. Държавата, сподели той, заплаща големи суми на частни лаборатории за ДНК експертизи по каузи, като петорното ликвидиране в Нови искър. Защото в частната лаборатория вършат експертиза за 24 часа, а в института с месеци се бавят!
– Частни лаборатории има в съвсем всички европейски страни. Но има един проблем при тях, обвързван е със следствената загадка. Когато им се разпореждат експертизи по каузи с незнаен причинител и им се дават доказателствени материали, следствената загадка е застрашена, меко казано. Някой от частната лаборатория може да предизвести причинителя! Имал съм такива случаи – споделям с ръководители на Министерство на вътрешните работи проучвания в института, те вършат оперативно заседание и половин час след него нарушителите знаят, че сме ги разкрили.

– Колко са частните лаборатории у нас?
– Две. Едната е по правосъдна медицина. Другата е за ДНК експертизи – на Мая Кичева, която 10 години доставяше техника за тях на нашия институт.

– Но за какво страната заплаща „ големи суми “ за експертизи на частници, а й се свидят 30 000 лева да оборудва в НИК 5 стаи?
– Не обичам да върша заключения, без доказателствен материал.

– Да не би проверяващите да избират частната лаборатория, тъй като тя може да им даде подобен резултат, какъвто си поръчат и платят?
– Не позволявам това. Ако отбраната не е удовлетворена от този резултат, може да изиска контраекспертиза в НИК или в чужбина. Злоупотреба е допустима при почерковите експертизи. Има най-малко 10 някогашни специалисти на НИК, които ги вършат на частно в този момент. Един от тях изгуби тефтерчето на Златанов ( със записките „ Тоя да се удари, оня да се оправи “). В почерковите експертизи се вършат изводи на възможност. Едно умозаключение „ евентуално не е написано от еди кой си “ може да оневини някого. А самият специалист не носи наказателната отговорност по член 290 – за необективна експертиза.

– Виждали сме в съда по какъв начин двама, трима и повече специалисти изследват автограф, надцакват се с „ евентуално не “ и „ евентуално да “…
– …и най-после нищо не става.

– Премиерът Борисов сподели: “Искам институтът по криминалистика да го създадем подобен, какъвто го гледаме по филмите. Колкото би трябвало, ще заделим пари, най-съвременното да се купи! “
– Хубаво го споделя. Ама пари не дават.

– Колко пари трябват, с цел да извърши министър председателят обещанието си?
– За да се направи до НИК постройка по актуалните стандарти, са нужни към 6 млн. лева Цената е от плана, направен с концепцията да се преместим в новата, до момента в който се реновира остарялата постройка, за което още 3 млн. трябват. Апарати имаме нови, положителни, само че столовете ни са скъсани, масите счупени…Имаме 100 лаборатории, които се нуждаят от ремонт. Грубо казано, са нужни 10 милиона. При добра строителна организация за 3 година и при нас може да стане като във кино лентата.

– Четох известната ви книга „ Малките секрети на криминалистиката “.
– Аз под „ дребни секрети “ разбирам непредвидените резултати от експертизите. Експертът следи показаните му от проверяващите органи материали и вижда, че от тях може да извади спомагателна информация по способ, който не е прилаган до тогава. Например, прави почеркова експертизи на някой, който е поставил единствено кръстче, вместо автограф и споделя: аз мога да извлека информация по един нов способ, спектрален – под напън щрихът добива спектрални цветове – жълто, зелено, синьо…

– А огромната загадка на криминалистиката?
– Тя беше за Левски – дали са негови косите, които пазим като светиня. В тях няма косъм с луковица. За да се направи митохондриален разбор, трябваше да се откри донор. След 6-7 генерации! Левски няма деца. По линия на сестра му Яна проследихме родословното дърво и намерихме в Пловдив една жена – Божана Пачаурова, 81-годишна, шеста правнучка. Взехме косъм от нея преди да почине. Общината в Карлово ни осигуриха 40 000 лева да купим американски консумативи за сравнителния разбор. Получи се изумително съвпадане. Удивително! И през днешния ден към този момент сме сигурни, че на Левски косите са същинската реликва.

Нашият посетител

Костадин Бобев е роден на 28. IX.1938 година в Поликраище, търновско. Завършва химия в СУ (1964). През 1986 година стартира работа в института по криминалистика и криминология на Министерство на вътрешните работи, става шеф през 1975-а и го управлява 35 години Специализирал във Франция, Русия, Англия,Швеция,САЩ. Член на Комитета по криминалистичен разбор към Американската асоциация по идентификация. Председател на Научното сдружение на правосъдните медици и криминалисти в България. Преподавател в Академията на Министерство на вътрешните работи, СУ, Югозападния и Бургаския университет. Автор на стотици монографии, студии и книги по криминалистика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР