Коя е жената, чиито черти вдъхновяват Георги Чапкънов да извае

...
Коя е жената, чиито черти вдъхновяват Георги Чапкънов да извае
Коментари Харесай

Скулпторът Георги Чапкънов като герой на книга - slava.bg

Коя е дамата, чиито черти въодушевяват Георги Чапкънов да извае статуята на София? Как Радой Ралин става избавител на паметника на Чарли Чаплин в Габрово? При какви условия великият артист Константин Кисимов втрещява една кралска кобра в Индия?

Защо гениалният режисьор Федерико Фелини избира таман Чапа да вае портрета му? Какви ли още истории щяха да описват статуите и портретите, излезли отдолу под ръцете на Георги Чапкънов, в случай че можеха да приказват? Журналистката Елена Кръстева разкрива някои от най-интересните от тях в книгата-албум „ И Чапа сътвори света.

Истории за хора и скулптури “. Луксозният том от 132 цветни страници включва фотоси от архива на Георги Чапкънов и исторически фрагменти, снимани от журналиста и фотограф Иван Бакалов в ателието на скулптора. Книгата излиза с финансовата поддръжка на Министерството на културата и логото на издателство „ Кръг “, а оформлението е на художника Дамян Дамянов.

„ В тези нелеки за всички времена взехме решение да издадем точно тази книга, тъй като това е нашият метод да подкрепим хората на духа тук и в този момент. „ И Чапа сътвори света “ е написана налично, предопределена за най-широк кръг читатели. Те ще се срещнат освен с шедьоврите на Георги Чапкънов, само че и с непознати страни от неговия обществен облик, които авторката разкрива за първи път “, отбелязва основната редакторка на издателство „ Кръг “ Николета Руева. „ И Чапа сътвори света.

Истории за хора и скулптури “ наблюдава пътя и великите срещи в живота и изкуството на Георги Чапкънов. Скулпторът е и повествовател, и основен воин, а спомените му са скъп извор за една окончателно отминала ера и нейните персони. Сред тях са Владимир Димитров – Майстора, Андрей Николов, Николай Райнов, Йордан Радичков и доста други.

Между страниците на превъзходния том читателите ще открият още един гений на ваятеля – този на гальовен стихотворец, разкриват от „ Кръг “. Авторката на „ И Чапа сътвори света “ Елена Кръстева е дълготраен публицист със стотици изявленията със забележителни фигури в българската и международната просвета. Настоящото издание е втората ѝ книга след биографията на художника Никола Манев „ Животописни истории “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР