Коя беше световната дума на 2020 г.?! Иска ли питане

...
Коя беше световната дума на 2020 г.?! Иска ли питане
Коментари Харесай

Стяга ви нещо чепикът?! Да, добре.

Коя беше международната дума на 2020 година?! Иска ли запитване - ами "локдаун ", несъмнено. Официално го оповестиха от британското издание "Колинс ", което брои лингвистичните пилци наесен. В първата десетка на листата са и "коронавирус ", "социално разграничаване " "самоизолация ", "техническа безработица " и впрочем актуализации от новата действителност. В очакване на "нов шанс " с новата година се дръжте обаче за добре забраването остаряло.

В обществен проект, в случай че всичко ще се възстановява, индивидите ще си заживеят постарому. Паднат ли рестриктивните мерки, ще стартират както преди да кръстосват света - като вървят там, където нямат никаква работа, и срещат безчет хора с които няма какво да си кажат. А щом стопанската система тръгне нагоре, извършването на покупки на ненужни движимости и услуги ще възвърне нормалния си гневен темп. У нас също всичко ще се подреди. Както увери министър председателят Бойко Борисов, "ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, стопанската система и здравните ограничения по време на рецесията ".

Сигурно ще е по този начин, само че звучи малко отлагателно. Това подстрекателство би трябвало да е налице до изборите, че да не обърка електоратът бюлетините. Ръчно ли, машинно ли ще е броенето, от него нищо към този момент не зависи. По Хегел "всеки народ има такова държавно управление, каквото заслужава ". Затова митингите може да си останат част от пейзажа, стига да не запречват Орлов мост и да не са всеобщи.

Сега, правилно е че класацията за дума на годината у е леко противоречива. Президентът Румен Радев заложи твърдо на "Мутри, вън! " В националната ни десетка ще да е и апелът "Оставка! " Но времето лекува и мъдростта носи покой. Затова следва да отдадем дължимото на карикатуриста Христо Комарницки, който също направи предложение в тази тенденция. При това не звучи напълно карикатурно, а си е по-скоро едно към едно.

Та пред медиите Комарницки свързва 2020 година с "коронавирус ", "пандемия " и "протест ", само че над всички тях поставя "фразата на годината ". В нея няма нищо пандемично и спешно, таман в противен случай - фразата на годината е "Да, добре. " Изрече я почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган при протестния десант край сарая му в парка "Росенец ". Останалото е подигравка на живата действителност:

"В България има голяма корупция! Да, добре.

Няма дейно правораздаване, правосъдната система не работи! Да, добре.

Няма независимост на печата и медиите! Да, добре.

Така повече не може! Да, добре ".

Хайде в този момент всеки да огледа хората, които познава, и да отхвърли мъдростта на Почетния в градината с розите!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР