Кой стои зад атентата в Москва и кои са нападателите

...
Кой стои зад атентата в Москва и кои са нападателите
Коментари Харесай

Кой стои зад атентата в Москва?

Кой стои зад атентата в Москва и кои са нападателите - частите от пъзела остават неподредени. Русия се концентрира върху Украйна. Лично. Руското вътрешно министерство прецизира, че те не са съветски жители. От друга страна групировката. Вашингтон разполага с разследваща информация, че тази организация е възнамерявала атентат в Русия и даже е имало предизвестие за това до съветските управляващи.



Цяла нощ нападателите от " Крокус Сити Хол " бяха на независимост, новината за ареста им пристигна тази заран. Четиримата хипотетични причинители са хванати в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област. Твърди се, че са имали контакти от украинска страна.

" Всички четирима причинители на терористичния акт, всички, които стреляха и убиваха хора, са открити и арестувани. Опитаха се да се скрият и се движеха в посока към Украйна. Там, по наша предварителна информация, от украинска страна е подготвяно секване на границата ", съобщи Владимир Путин - президент на Русия.



Снимки: Българска телеграфна агенция и БГНЕС

След офанзивата нападателите са се пробвали да се качат на бял автомобил, с който е трябвало да пресекат границата. Автомати " Калашников ", тактически жилетки с голям брой аварийни пълнители и торби с гилзи - това демонстрираха съветските управляващи във видео от следствието. Не бяха показани доказателства за хипотетични връзки с Украйна, а от Киев дефинираха изказванията като неуместни.

" Това, несъмнено, е следващата неистина на съветските спецслужби, която няма нищо общо с действителността. Украйна не е забъркана в тази терористична офанзива. Украйна пази суверенитета си против съветските нашественици, освобождава личната си територия и се бори с армията и военните обекти на окупаторите, а не с цивилни ", сподели Андрий Юсов - представител на Военното разузнаване на Украйна.

Съединените щати разполагат с разследваща информация за плануван от " Ислямска страна " терористичен акт в Русия и също отхвърлиха изказванията за връзка с Украйна.

" Към този миг няма индикации, че Украйна или украинци са забъркани в стрeлбата. Бих ви посъветвал в ранните часове на следствието да не се прави връзка с Украйна ", съобщи Джон Кърби - представител по национална сигурност към Белия дом.



Със известие в " Телеграм " канала на своята осведомителна организация " Амак " афганистанският филиал на " Ислямска страна " пое отговорност за нападението и разгласява фотоси на причинителите. Преди две седмици Вашингтон предизвестил Москва за готвен атентат. Преди дни Владимир Путин дефинира това предизвестие като провокация.

" Искам да ви напомня неотдавнашните провокативни изявления на редица представители на Запада за вероятни терористични офанзиви в Русия. Всички тези дейности наподобяват изнудване и желание за заплашване и дестабилизация на нашето общество ", съобщи Владимир Путин - президент на Русия - 19. 03. 2024 година



От групировката " Ислямска страна - Хорасан " от Афганистан настояват, че офанзивата е част от войната против страните, които се борят с исляма. Афганистанският филиал остава най-активната формация на " Ислямска страна " и е прочут с радикалните си способи. Той поема отговорност за офанзивата против летището в Кабул през 2021 година при изтеглянето на американските войски, когато умират 175 цивилни и 13 американски бойци. През септември 2022 година той стои и зад офанзива против съветското посолство в Афганистан, а предходната година извърши двоен атентат в Иран. Москва е законна цел за " Ислямска страна - Хорасан ", защото съветската войска води война против джихадистите в Сирия, а атентат с мащаба на този в " Крокус Сити Хол " е доказателство за световно въздействие на групировката.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР