- Кой ще загуби повече при следващи избори - този,

...
- Кой ще загуби повече при следващи избори - този,
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Новият ляв проект е мъртвороден, ще вид...

- Кой ще загуби повече при последващи избори - този, който рискува да сформира кабинет, или този, който бяга от риска?

- И някой да рискува, да се жертва да направи кабинет, няма да позволен да работи и месец такова държавно управление. Безсмислено е да се прави. Виждаме, че всеки план, какъвто и да е, се оспорва, всичко се минира авансово, обвързва се подмолно със скрити вътрешни или външни ползи, офшорки.

Ще изгубят всички, които непрестанно губят - българските жители. Политическият хайлайф може да загуби в изборния резултат, само че житейски си пази статуквото.

- Проф. Пиргова, действителен или фиктивен е абсурдът към кодовете на машините за гласоподаване, който сякаш Кирил Петков можел да даде на Българска социалистическа партия?

- Скандалът е извънредно противен. Никой извън не може да каже до каква степен всичко това е истина. Не имам вяра всичко това да е обвързвано с имитация на вота.  За страдание, този скандал нулира доверието на жителите в изборите и изборния развой. А това значи още по-ниска изборна интензивност при бъдещи избори.

- Да не би това да е една от задачите на абсурда - съзнателно да се насади съмнение към машините?

- Разбира се! От страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи очевиден е ползата да се унищожи доверието и към машините за гласоподаване, и към целия политически развой. И тези партии да се снабдят с повече благоприятни условия с хартиената бюлетина за смяна на резултати по места. Сега отиваме към разновидността гласоподаване и с машини, и с хартия, което за жителите към този момент значи двойна операция.

- Как този скандал ще се отрази на " Продължаваме промяната "?

- Ще се отрази двояко - при някои гласоподаватели отрицателно, само че при други ще повиши рейтинга на Политическа партия. Лошото е, че медийната среда е купена от олигархични групи и лицата на смяната ще изпитват големи компликации да потвърдят, че са смяна. Те са подложени на голям медиен и политически напън. Хората от Политическа партия имат повече самочувствие, в сравнение с могат да осъществят.

Не си показват сложността на процеса и считат, че това, че употребяват съвременни способи, им подсигурява, че ще наложат своите политики. В българското общество това е извънредно мъчно, даже невероятно. При това Политическа партия не схващат политиката на компромиса. А прекомерното самочувствие единствено може да им навреди.

Политическа партия е в доста сериозен политически недостиг. Не могат да вършат политика и правят работа на ГЕРБ.

- Хората от Политическа партия не могат да вършат политика и правят работа на ГЕРБ

- Защо ги нападна тъкмо някогашният им съдружен сътрудник Българска социалистическа партия? Прави ли това финален развода сред двете партии?

- Българска социалистическа партия нямат потребен ход и се лутат на всички страни - желаят безусловно да запазят местата си в Народното събрание, да влязат и в последващо ръководство, без значение дали с Политическа партия. Вече може би ще тръгнат и с ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Малко ги интересува даже оцеляването на личната им партия.

Компромис от Българска социалистическа партия можем да чакаме - в случай че Политическа партия ги предложения, те ще склонят незабавно. Но не мисля, че Политическа партия имат интерес от сходен компромис, защото са тръгнали на избори. Българска социалистическа партия са наясно с това и опипват почвата за вероятно държавно управление към Стефан Янев, с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия нямат проблем да се коалират с който и да било, защото са към този момент купчина хора, която не е обвързана нито с електорат, нито с идеология. На „ Позитано “ има една върхушка, която би трябвало да се самозапази, предавайки всички. Да, това са тежки думи, само че след репликата на Георги Свиленски за кулоарните диалози с Политическа партия за машинните кодове съм толкоз потресена, че не виждам друго. Това е бомба, хвърлена в полето на политиката. Тези хора  минаха всевъзможни граници - стигматизираха държавното управление на Кирил Петков, унищожиха имиджа на държавно управление, в което самите те участваха. 

- Защо депутатите се вкопчиха още при започване на този парламент в Изборния кодекс при толкоз рецесии и належащи проблеми за решение?

- Депутатите не могат да разрешат никаква рецесия. В момента не са в положение и не желаят да поемат отговорност за значимите проблеми - нито за бюджета, нито за оръжията за Украйна. И умишлено насаждат съмнение у жителите и политическия развой, тъй че и идващите избори да доведат до същите резултати.

А и при тези съществени издънки от страна на Българска социалистическа партия печели ГЕРБ, който евентуално и на идващите избори ще остане първа мощ по резултат. И още веднъж ще бъде блокирана работата по основаване на държавно управление. Ние сме в задънена улица, от която никой не желае да излезе. Политиците са си добре вътре.

А за жалост, ние като нация се отхвърляме от това да носим отговорност за личната си страна. Искаме безусловно някой различен да ни ръководи, да носи отговорност за нас.   

- Българска социалистическа партия нямат потребен ход и се лутат на всички страни, към този момент са подготвени да тръгнат с Борисов и Движение за права и свободи

- Има ли на този декор въобще късмет за кабинет, или партиите ни оферират спектакъл - сякаш се пробват да се договорят, до момента в който в действителност никой не желае да рискува?

- Гледаме цирк. Политическа партия желаят избори, ГЕРБ и останалите не могат да създадат нищо. Що се отнася до възможен кабинет на малцинството ПП-ДБ, той няма да бъде подсилен. Шанс за кабинет няма, неприятното е, че вървим към политическо дъно, отхвърляме се да имаме страна. За страдание, и президентът не може да направи нищо повече от това до момента. Бави мандатите, само че няма потребен ход, в случай че политическият хайлайф се отхвърля да ръководи.

-  Могат ли локалните избори да ни извадят от тази порочна серпантина?

- Местните избори ще бъдат яростни, само че нищо няма да стабилизират. Местната власт носи доста запас. Има парцелирани борби - в енергетика, в строителство, в пътища. Политическият хайлайф ще води борби за пари. Гражданите ще би трябвало да се оправят сами, както могат.

- В риск ли е парламентарната република?

- И да пристигна президентска власт, тя не може да се оправи със настоящия безпорядък. Няма решение. И светът е в безпорядък - няма кой да ни помогне. Самозаблудата е, че някой ще бъде добре в хаоса, който основава. Младите политици, изключително тези от Политическа партия, не схващат каква голяма отговорност носят. Поеха риск, желаят да се оправят, само че се вижда, че няма да могат. Не желаят да схващат от политика, а са единствените, които оферират смяна на това, което до неотдавна беше ГЕРБ. Не просто не могат да се преборят, още по-лошо - не знаят, че не могат. Статуквото победи смяната за доста време.

- И да пристигна президентска власт, тя не може да се оправи със настоящия безпорядък

- Какви са възможностите на новия ляв фронт, който ще бъде образуван във вторник?

- Като мъртвородена групировка. Да, там има доста позитивни, свестни, можещи хора, само че те не могат да се обединят, нямат задоволително воля за това. А и те сами за себе си стоят добре на житейския терен - юристи, притежатели, хотелиери, петролни търговци. Това са хората, които се събират във вторник в НДК. Не са хора, които са заложили житейската си стратегия на лявото.

Как ще ни убедят, че са хората, които ще бъдат леви? Как ще ни убедят, че ще желаят нещо ново, че ще се осмелят да нарушат бизнесите си, да навредят на настоящето си статукво? Хората няма да им повярват. Ще ни изнесат още един политически театър, който ще се търкаля до коледните празници и ще се не помни.

- Може ли въпреки всичко Българска социалистическа партия да бъде завладяна от вътрешната страна?

- Не може - няма по какъв начин при настоящия правилник, при настоящия състав на Националния съвет нищо не може да се промени, да мине през съда.

- Възможен ли е различен ляв план - към президента да вземем за пример?

- Не. Президентът е при започване на втория си мандат, не може да чакаме да прави партия. Няма никакви сходни податки. Да не приказваме, че господин Радев няма никакво предпочитание за президентска република - няма вероятност сходна форма да се наложи. Президентът не желае да ръководи и посредством длъжностен кабинет, с който не може да служи добре нито на себе си, нито на хората.

Удълженият мандат на служебния кабинет провокира клевети, че надали не президентът желае да ръководи. Точно противоположното е, само че всеки гони парцелираните си частни ползи. Този дух е взел връх в цялата страна, отхвърляме се да имаме лична държавност. Политиците са подготвени да реагират единствено на външни импулси и задания, свързани с външни ползи - от Вашингтон, отчасти от Брюксел. А вътрешно ще живеем в хаоса, който се задълбочава. И кой каквото може, откъдето може, ще открадне.

- Какъв нов план - ляв или десен, може да притегли част от големия брой недоволни у нас, тези 60 %, които сега не гласоподават?

- Никой не може - нито ляв, нито десен план. Доверието в партиите, в политиката, вместо да се подвига, е тотално разрушено. Недоверието е цялостно, тотално и задълго. И Господ да слезе, никой няма да му повярва.

- Откъде може да пристигна вяра за смяна?

- От хората, които желаят да отхвърлят това положение, откакто няма да могат да си платят сметките за ток и парно през януари и февруари. Когато стигнем до протести на гладни и недоволни, може да стартира нещо да се трансформира. Гражданите би трябвало да отхвърлят това, което им е сготвил политическият хайлайф. Да забележим дали тогава ще пристигна нещо ново и до каква степен то ще е друго. Или отново ще се излъжем! 

Визитка


Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е приключила Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “. Дългогодишен учител в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни изявления.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР