Кой ще властва над метавселената“? От гиганта Facebook, който я

...
Кой ще властва над метавселената“? От гиганта Facebook, който я
Коментари Харесай

Апетитите за Метавселената са огромни, кой ще властва над нея?

Кой ще господства над „ метавселената “? От колоса Фейсбук, който я трансформира в собствен стратегически приоритет, през производители на видеоигри като Roblox или Fortnite та чак до едвам започващи компании, паралелната цифрова галактика провокира доста апетити. Но дали ще има място за всички?

„ Метавселената ” е тип цифров двойник на нашия физически свят, наличен през интернет. Благодарение точно на виртуалната и разширена действителност, се чака тя да даде опция за разрастване на човешките взаимоотношения, освобождавайки ги от физическите ограничавания, написа AFP.

Смятан за идващия огромен скок в развиването на интернет, този нов заветен „ Граал “, разработван от научната фантастика в продължение на към този момент съвсем 30 години, се трансформира в желан небосвод за доста бизнесмени. Ще има ли място обаче за всички претенденти, като се имат поради колосалните вложения, нужни за основаването му?

Според Никълас Рафи, сътрудник в консултантската компания BearingPoint, има огромен късмет да се появят няколко метавселени, предлагащи зашеметяващи прекарвания, налични от разнообразни точки.

Американските софтуерни колоси, отпред с Фейсбук, към този момент започнаха огромните маневри. Преименувана на Meta, компанията на Марк Зукърбърг има упоритостта да се утвърди като основател на еталонно универсално цифрово пространство. За задачата Зукърбърг възнамерява да влага десетки милиарди $ всяка година и да наеме в седващите пет години 10 000 чиновници в Европа.

Но неговите противници не считат да стоят в профил и да следят безучастно. Още предишния вторник на годишната си конференция от Microsoft оповестиха стартирането на " Mesh “. Това е нова функционалност в софтуера на Teams, която ще разреши през 2022 година да се появи персонализиран аватар вместо нормално видео.

Шампионът измежду производителите на процесори Nvidia към този момент започва своята платформа „ Omniverse “, която ще разреши на интернационалните 3D дизайнерски екипи, работещи върху няколко софтуерни пакета, „ да си сътрудничат в действително време в споделено виртуално пространство “.

Видеоигри и виртуални концерти

Roblox, Minecraft или Fortnite се трансфораха, с помощта на пандемията, в развлекателни платформи, в които играчите могат да водят успореден обществен живот. Те към този момент изцяло са в положение да разклатят хегемонията на обществени мрежи като Instagram, TikTok или Snapchat и да засилят упоритостите си да изградят своя лична „ метавселена “.

Epic Games, издателят на Fortnite, към този момент разгласи, че част от един милиарда $, събрани тази година от вложители, ще бъдат изразходвани за нейното развиване.

Големи благоприятни условия се появят и пред музикалния бизнес. Виртуалните концерти на звезди като американския рапър Травис Скот или певицата Зара Ларсон, бяха следени от десетки милиони в платформите.

„ Това е невероятна опция да се свържете с по-млада аудитория. Това в действителност е бъдещето “, разяснява шведската певица предходната седмица. Но пропусна да спомене, че това е и превъзходен метод да умножи източниците си на приходи. Ако неин обожател до неотдавна можеше да си закупи тениска с нейно изображение на изхода от физическите й концерти, в този момент към този момент той може да похарчи парите си във виртуалния магазин на певицата в Roblox, с цел да купи за аватара си слънчеви очила.
 Зукърбърг създава роботизирана кожа за потапяне в метавселената (ВИДЕО) Зукърбърг създава роботизирана кожа за потапяне в " метавселената " (ВИДЕО)
Заедно с учени от университета Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания, компанията на Зукърбърг, към този момент наричаща се „ Мета “, съз...

Млади компании и национални обединявания

В Decentraland, онлайн платформа, считана за един от предшествениците на „ метавселената “, е допустимо да се купуват виртуални имоти земя под формата на NFT (цифрови документи за достоверност за онлайн съдържание) посредством обвързвана криптовалута, наречена MANA.

В Южна Корея пък през май беше образувана асоциация на компании и обществени институции под шапката на Министерството на науката, с цел да се избегне „ зависимостта от задгранични транснационални участници “. Под името „ Metaverse Alliance “, тази асоциация сплотява над 200 компании дружно с локални водачи като Samsung.

Какво ще се случи оттук насетне ще бъде забавно да следим.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР