Кой се грижи за реда в центровете за бежанци в

...
Кой се грижи за реда в центровете за бежанци в
Коментари Харесай

Центровете са пълни с краста, дървеници, бълхи... Охранители срещу агенцията за бежанците

Кой се грижи за реда в центровете за бежанци в София? Този въпрос излезе на напред във времето след случай на пердах в Центъра за настаняване в кв. " Овча Купел ", а през днешния ден председателката на Държавната организация за бежанците към Министерски съвет Мариана Тошева излезе с позиция по тематиката - че защитата би трябвало да се реализира не от частни компании, а от Министерство на вътрешните работи.

" От страна на Агенцията е осъзната нуждата в териториалните поделения защитата да се реализира от чиновници на Министерство на вътрешните работи, още повече, че и Законът за Министерство на вътрешните работи разрешава това, защото центровете към ДАБ при Министерски съвет са и от голяма важност за националната сигурност ", написа в позицията на ДАБ. " Аргументите, с които е направено това искане са точно: потвърдената практическа неспособност на охранителните компании да реализират качественото осъществяване на договорите си за защита и да подсигурят сигурността, както на  настанените чужденци, по този начин и на чиновниците на ДАБ при Министерски съвет. "

Охранителната компания " Д.М. Секюрити Груп " ООД, която дава отговор за центъра в " Овча Купел ", обаче възрази остро на това определение в отворено писмо, публикувано до медиите, с получател Тошева:

" Както добре Ви е известно, приемането на работата по договорите за защита се прави ежемесечно, за което се сформират съответните двустранни протоколи. До момента предоставяната от нас услуга по защита е одобрявана като качествена и без основни забележки. Това е потвърдено. Изложеното от Вас е лъжа ", пишат от охранителната компания.

И загатват, че неточна страна в контракта е била само ДАБ - защото ежемесечно просрочват заплащанията освен към тях, само че и към други компании в сектора.

Охранителите не просто охраняват, излиза наяве от писмото на " Д.М. Секюрити Груп ":

" Обръщам Ви настрана и внимание на добре известния Ви факт, че нашите чиновници, с изключение на чисто охранителните действия правят и голям брой такива отвън предмета на договорите ни, като почистване, разпределяне на храна на бежанците, конвоиране на бежанци от един лагер към различен, както и действия по настаняване на бежанците, след привършване на работното време на администрацията и така нататък "

От компанията акцентират, че техните чиновници в добавка се стремят да резервират спокойствието сред бежанците, и то освен с демонстрации на мощ. И не икономисват ужасните условия, в които те работят, а бежанците живеят - " ужасяващи битови и хигиенични условия, а настрана центровете са цялостни с краста, дървеници, бълхи и т.н ".

От " Д. М. Секюрити Груп " означават още, че в случай че Министерство на вътрешните работи стартира да реализира охранителната активност, това ще е в несъгласие освен на досегашната процедура, само че и на европейския опит.

" В множеството страни от Европейския съюз търсещите интернационална протекция лица, каквито са настанени в центровете на ДАБ, не са охранявани от полиция. Те не са лишени от независимост и имат свободен статут. "

От компанията акцентират, че приветстват усиления надзор към центровете, само че смятат, че наличието на униформени и въоръжени няма да помогне да психическото положение на настанените там.

" Да не приказваме и за финансовите параметри, които ще са в пъти по-високи от това, което плащате сега ", акцентира се в отвореното писмо.

Пълната позиция на Държавна организация за бежанците:

По мотив случаите в последните дни с задгранични жители и тиражираното в общественото пространство мнение, че е належащо Държавната организация за бежанците  при Министерския Съвет (ДАБ при МС) е виновна за усилване на контрола върху регистрационно-приемателните центрове към организацията, вършим изказването, че:

Апелираме тематиката да не се употребява за цели на политически обединения, дезинформация  и  спекулиране със страховете на хората.

Следва да поясним, че в приемателните центрове на ДАБ при Министерски съвет се настаняват, търсещи интернационална протекция лица, а не мигранти. Съгласно интернационалното, европейско и национално законодателство тези чужденци следва да са настанени в центрове от отворен вид, каквито в са и центровете на ДАБ при Министерски съвет. Това значи, че тяхното напредване в избраните от Закона за убежището и бежанците Зони не е лимитирано. ДАБ при Министерски съвет има задължението да реализира надзор на чужденците само в Центровете за настаняване и няма потенциала и компетенциите да упражнява подобен надзор отвън тях - това е в компетенциите на Министерство на вътрешните работи. Благодарим им за това, че си правят работата. 

Отговорност на Министерството на вътрешните работи (МВР) и от компетенциите на Министерство на вътрешните работи е опазването на публичния ред и сигурност – благодарим им, че си правят работата!

От страна на Агенцията е осъзната нуждата в териториалните поделения защитата да се реализира от чиновници на Министерство на вътрешните работи, още повече, че и Законът за Министерство на вътрешните работи разрешава това, защото центровете към ДАБ при Министерски съвет са и от голяма важност за националната сигурност. 

Аргументите, с които е направено това искане са точно: потвърдената практическа неспособност на охранителните компании да реализират качественото осъществяване на договорите си за защита и да подсигурят сигурността, както на  настанените чужденци, по този начин и на чиновниците на ДАБ при Министерски съвет.

Очакванията ни са, че след покриването от страна на Министерство на вътрешните работи като нужна и наложителна защита е, че тази случаи ще бъдат понижени до най-малко.

За ДАБ при Министерски съвет е извънредно значимо хората, които живеят в региона на всеки центъра да бъдат спокойни и по никакъв метод да не са застрашени от сходни случаи на експанзия.

Отвореното писмо на " Д.М. Секюрити Груп " ООД:


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР