Кой не знае за Иван Вазов, кой не е чувал

...
Кой не знае за Иван Вазов, кой не е чувал
Коментари Харесай

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Кой не знае за Иван Вазов, кой не е чувал за него? Той е изтъкнат български публицист, стихотворец и драматург, който с право и напълно справедливо е именуван „ Патриарх на българската литература “.

Творчеството на Иван Вазов е отражение на две доста значими исторически столетия от българската история – Възраждането и интервалът след Освобождението. Неговите произведения носят в себе си духа на българина, който жадува своята независимост, който се бори за нея непременно. Всички негови творби, било то стихотворения, разкази или романи, описват за бита и културата на българите по време на тези два толкоз значими интервала от нашата история. В някои от тях е показана нещастието на робството и битката със зъби и нокти за неговото избавление, в други се натъртва по-скоро на манталитета на българина през тези два интервала.

" Аз не зная под небето друга книга, по-могъща и така всеобща каквато е Библията... Там, дето Библията се знае и чете, злините са инцидентни, а добродетелите са трайни спътници на живота "
ЧРД, Иван Вазов
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР