Кой не обича лъскавите неща? Хората са заслепени от блестящи

...
Кой не обича лъскавите неща? Хората са заслепени от блестящи
Коментари Харесай

Златни сгради, които наистина съществуват

Кой не обича лъскавите неща?

Хората са заслепени от блестящи мъниста, злато и скъпоценни камъни през цялата човешка история, отказвайки се от земя, притежания, даже от свободата си, с цел да се доберат до блестящ трофей.

Приказки и митове описват за митични златни градове, крале и именити забележителности, подчинявайки се на интереса ни към всичко лъскаво и полирано.

Когато пътуваме по света, постоянно естествената хубост ни стопира дъха, само че има и здания, които са от същинско злато. Вижте кои са тези същински скъпоценни камъни:

Пагода Шведагон

Къде: Янгон, Мианмар
View this post on Instagram
A post shared by Shwe Dagon Pagoda (@shwedagon_pagoda)

Това е освен най-голямата пагода в света и най-святото будистко място за поклонение в Мианмар, само че е и най-ценната изкуствена конструкция в света. Тази блестяща постройка е покрита със злато, по-точно няколко тона от него. Но защото златото е добавяно през годините, никой не знае тъкмо какъв брой покрива главната тухлена конструкция. Оценките варират от 6 до 60 тона, а един звук злато коства към 45 милиона $.

Златен павилион

Къде: Киото, Япония
View this post on Instagram
A post shared by Sebastián Soza (@llamamesebastian)

Разположен на езеро в Deer Park тъкмо до Киото, двата покрити със златни листа етажа на Златния павилион блестят. Построен през 1394 година, павилионът в началото е бил вила на тогавашния шогун Ашикага Йошимицу и се е трансформирал в дзен храм след гибелта му през 1408 година Дървената структура е горяла няколко пъти през цялата история, само че постоянно е била съвършено реставрирана съгласно истински проекти. Настоящата конструкция датира от 1955 година и е позлатена освен извън, само че и от вътрешната страна.

Златен Буда

Къде: Банкок, Тайланд
View this post on Instagram
A post shared by Thomas Rogé (@thomasroge)

Представете си фигура на Буда - пет и половина тона твърдо злато, съвсем 3 метра висока, някъде на към 700 до 800 години. Можете да намерите този исторически артефакт в храма Wat Traimit, който самичък по себе си е бял със златни покриви и където статуята на Буда е намерила дом през 30-те години на предишния век.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР