Кой може да защити съдия Владислава Цариградска, която говори публично

...
Кой може да защити съдия Владислава Цариградска, която говори публично
Коментари Харесай

Щом прокуратурата е на власт, кой може да защити съдия Цариградска?

Кой може да отбрани арбитър Владислава Цариградска, която приказва обществено за връзките сред мрежи за въздействие като тези на убития Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото с върха на прокуратурата, откакто хора от същата тази прокуратура влязоха в служебното държавно управление с министър председател Димитър Главчев?

Въпросът е настоящ, откакто в петък съдийката, която свидетелства, че от години е обект за закани от представители на изброените, написа писмо до Върховния касационен съд (ВКС) и съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) с апел за отбрана.

Писмото идва дни след назначението на новото служебно държавно управление. С него прокуратурата на процедура влезе и в изпълнителната власт. Служебен министър на правораздаването е досегашната заместничка на изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов - Мария Павлова. Неин заместител в министерството към този момент е различен прокурор от Върховната касационна прокуратура - Спаска Кинчева.

Последната зае поста на Емил Дечев, който е управлявал Съвета за защита към министерството. Това е звеното, което взима решения за сигурността на Цариградска, откакто някогашният към този момент министър Атанас Славов разпореди през февруари да ѝ бъде обезпечена протекция.

Тогава стана ясно, че съдийката още веднъж е обект на закани - за личния ѝ живот и за този на трите ѝ деца, макар че посоченият за лидер на група за въздействие в правосъдната власт Мартин Божанов - Нотариуса, беше погубен на 31 януари в София. Още до момента в който той е жив Цариградска е алармирала, че той и негови доближени я заплашват, а от среди на прокуратурата се дирижира медийна акция против нея. Тогава нищо не следва всъщност, само че заканите не престават и след гибелта на Нотариуса.

" Тази смяна в ръководството на основното за правосъдната власт министерство смятам, че може да рефлектира върху ограниченията и тяхната успеваемост, които са подхванати за отбрана на моята сигурност и тази на фамилията ми. Единствената обоснована причина да съм атакувана и заплашвана от 2019 година досега е острата ми рецензия към прокуратурата и изключително към дейностите и бездействията на основните прокурори – Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов ", написа до Върховен касационен съд и съдиите във Висш съдебен съвет Цариградска. Цялото ѝ писмо беше оповестено от. Тя прибавя, че обстановката " ме слага персонално и в качеството ми на арбитър в изключителна заплаха ".

Как ще реагират Върховен касационен съд и съдийската гилдия на Висш съдебен съвет следва да се разбере в идващите дни. Колегията има две съвещания през новата седмица - във вторник и в четвъртък. Дневният ред е утвърден ден преди писмото - на 11 април. Това обаче може да се промени с решение на органа.

Любопитен миг е, че на второто съвещание се чака чуване - по нейно предпочитание - на арбитър Галя Георгиева. Тя също е част от сюжета към следствието на мрежите за въздействие на Нотариуса и Еврото, само че заема друга позиция - съгласно нея специфичната парламентарна комисия по тематиката значи, че Народното събрание се меси в работата на правосъдната власт, а Антикорупционният фонд, чиито следствия първи осветлиха и абсурда " Осемте джуджета " с Еврото, и активността на Нотариуса, " иззема ролята на прокуратурата ". Това са изказвания на самата Георгиева пред Висш съдебен съвет.

Съдия Цариградска упорства да се яви пред депутатите от комисията наново. След първия път заканите против нея не престават, както и медийните изявления по неин адрес - съответно в ПИК, написа тя в писмото си. В него тя споделя и цялата последователност на закани и липса на дейности от институциите в годините. Казва още, че сега с нея се водят разпити по 5 разнообразни производства около Нотариуса, Еврото и заканите против нея, само че не е получила достъп до мателиалите по делата, макар че е поискала подобен.

Затова и упорства пред съдийската гилдия:

1. Да регистрирате актуалното писмо като сигнал по признатия по Механизма за деяние на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на напън върху съдиите;

2. Да ми осигурите висококвалифицирана адвокатска помощ, с цел да мога да се пазя дейно във всяко едно произвеждане, в което участвам;

3. Да подновите работата си по оферти за законодателни промени за ефикасна отбрана на съдиите, за които приехте решение (то е от юни 2021 г.)

4. Да определите Ваш представител, с който да подкрепям директна и непрекъсната връзка и който да бъде поръчител освен за отбраната на моя интерес като арбитър, само че и за отбрана ползите на правораздаването.

5. Да осигурите метод за без значение и директно наблюдаване на всички гореизложени проблеми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР