Кой ли няма спомен от страхотния аромат на печени чушки,

...
Кой ли няма спомен от страхотния аромат на печени чушки,
Коментари Харесай

Лято в чиния с аромат на печени чушки frognews.bg

Кой ли няма спомен от страхотния мирис на печени чушки , който се разстила във въздуха цяло лято, та чак до септември. Това несъмнено е ароматът, с който доста от нас свързват безгрижните си детски дни, когато това беше най-хубавият парфюм. А с изключение на ароматни, чушките са и доста вкусни, потребни и лесни за подготвяне.

.

Точно по тази причина те са и един от най-предпочитаните зеленчуци от дребни и огромни през лятото. Истинска класика са чушките с доматен сос или лютиката в бабиния клъчник . За да ги приготвите са ви нужни единствено чушкопек, чушки, доматки, сиренце и щипка обич.

.

Нека не забравяме и пухкавите чушки, пълнени с яйце и сирене . А в случай че сме нетърпеливи, с изключение на печени, чушките са ни най-любими и одеве откъснати от градината, напълнени със сирене. Бързо, елементарно, вкусно и здравословно!

Няма потребност да вървим до соленото Черно море, с цел да се разхладим в горещите летни дни. Достатъчно ни е да си приготвим незаменимия таратор . Изглежда той постоянно е бил и ще остане онази освежаваща студена чорба от кисело мляко със свежи краставици на кубчета, счукан чесън, орехи, копър и лъжица олио. Може би по тази причина го назоваваме „ класика “.

.

Той е едно от най-консумираните и обичани български ястия в горещите дни. Ако се чудите от кое място е пристигнал, ето отговора: наименованието „ таратор “ идва от Близкия Изток, където е фалшифициран с чесън, киселина и тахан. В турския вид на този сос таханът е сменен с орехи и наподобява в този тип тараторът се популяризира на Балканите. Постепенно тараторът се е трансформирал в особено българско ядене и като се изключи че е апетитен и ободрителен в летните жеги, той е извънредно потребен.

Сладка и огромна, сочна и вкусна. Познахте ли я? Динята – тя няма равна, изключително в горещите дни на лятото, когато е време за приятност! Неслучайно я назовават „ питието на пустинята “, „ царицата на лятото “.

.

По-горе споменахме, че модерните деца се разхождат пред блока със сладолед в уста. Ако обаче предпочитате малчуганът ви да се храни една концепция по-здравословно, ето ви една хрумка: вземете пръчица от сладолед и на нея набучете палченце от обичаната на всички сладка любеница. Бонус хрумка е да набучите късче пъпеш , който да полеете с медена глазура. Ммм… обезпечено детето ви ще си оближе пръстите. Пробвайте и вие!

Ако пък сте от обичайните българи и обичате да си похапвате динята с разнообразни добавки, то направете си динен шиш, който „ накичвате “ с дребни части любеница, сирене и самун. За някои комбинацията е странна и непоносима, само че множеството припадат по нея. Сладоледи и торти не ни трябват!

Ето ви една загадка – не давайте „ мечката “ на динята на никого, тя е най-вкусна!

„ Топла царррревичка, апелирам!! “ Уви, не сме на някой плаж на морето, само че за какво път да не пренесем чувството за плажа у дома. Става с варена царевица . Именно тя е едно от най-любимите летни лакомства за дребни и огромни. А с изключение на вкусна, царевицата е и извънредно потребна!

.

Ето няколко обстоятелството за „ златното знамение “:

· Редовното ястие на царевица набира на човешкия организъм всички нужни витамини. Кукурузът пази сърцето от разнообразни заболявания, в това число диабет.

· Хората, които ядат царевица всеки ден си набират с 22% повече от потребните за организма нишки, които са наложителни при вярна и здравословна диета.

Разбира се, дано не забравяме и обичайна шопска салата , която пие доста ракия, изключително в горещи дни и с приятна компания.

Феерия от цветове и аромати, галещи небцето – това е лятото. Ха, в този момент, в случай че ви попитам какъв е усетът му, какво бихте ми дали отговор?

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР