Кой има имен ден на 21 февруари, в деня на

...
Кой има имен ден на 21 февруари, в деня на
Коментари Харесай

21 февруари – имен ден – Свети Евстатий

Кой има имен ден на 21 февруари, в деня на Свети Евстатий?

Свети Евстатий – архиепископ на Антиохия

 Свети Евстатий - 21 февруари

Евстатий е родом от Сиде (Мала Азия), град в региона на Памфилия. Ставайки свещеник на Берия, той е определен за архиепископ на Антиохия по общото предпочитание на антиохийците и позицията му е доказана на Първия Вселенски събор.

Евстатий бил надълбоко просветен богослов, който имал обширни знания в светската просвета. Когато арианството почнало да се популяризира на изток, Светецът енергично почнал да се бори, устно и документално, за правотата на православната религия.

През 325 година Светият император-идолопоклонник Константин Велики (306-337) привиква първия Вселенски Никейски събор. Първият му ръководител е Евстатий. Съборът остро осъдил учението на Арий и наложил православната религия като изповедание. Някои от епископите, подписали Никейския Символ на вярата, обаче траяли да приветстват учението на Арий и подписали актовете на събора не от разбиране, а от боязън от отделяне. След събора те организирали скрит план против Светеца. Според преданията, те подкупили жена, която показала подправено удостоверение, че Свети Евстатий е татко на детето й.

В противоречие с наредбата на Апостолските конституции, че за духово лице това е възможно, той бил изпратен в изгнание в Тракия без съд и присъда.

Скоро по-късно лъжата станала явна за всички. Злепоставената и тежко болна жена се разкаяла, повикала духовенството и изповядала греховете си пред доста хора. Но по това време Константин Велики починал, а синът му Констанций (337-361) наследил престола. Самият той споделял възгледите на учението на Арий и покровителствал арианските епископи.

 Свети Евстатий - 21 февруари

През 337 година Свети Евстатий починал в заточение във Филипи.

През 482 година мощите на Светецът са пренесени от Филипи в Антиохия, за огромна наслада на антиохийците, които не престават да почитат и обичат своя изповедник-патриарх.

Евстатий бил уважаван от великите светии, като Василий Велики, Йоан Златоуст, Атанасий Александрийски, Епифаний Кипърски, Анастасий Синайски и Йероним Стридонски.

Известният църковен историк, свещеник Теодорит Киринейски, нарекъл Светецът дирек на църквата и благочестието, дружно с основния бранител на православната черква, Свети Атанасий Александрийски и други епископи.

Свети Евстатий оставя след себе си доста писания с философско и богословско наличие и многочислени писма, множеството от които не са оживели в първичния си тип.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР