Кой и защо прави промени в сферата на здравеопазването, които

...
Кой и защо прави промени в сферата на здравеопазването, които
Коментари Харесай

Електронни рецепти! Хубаво, а кога ще има пак аптеки навсякъде?

Кой и за какво прави промени в областта на опазването на здравето, които като че ли преднамерено са ориентирани срещу ползите и удобствата на пациенти, лекари и фармацевти? От години мине не мине време и така наречен " реформатори " измислят някой поредна нелепост, с която хвърлят в шаш и суматоха цялото общество. Точно такава е възбраната на хартиените предписания за значими лекарства- антибиотиците и медикаментите за лекуване на диабет и антибактериалните лекарства за систематична приложимост, които от през днешния ден се изписват единствено с електронна рецепта. 

Новите правила се вкарват с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. За това се приказва от няколко години насам и ту се огласява гръмогласно, че електронните предписания се вкарват, ту след дребен интервал от време това се отсрочва. Намеренията на здравните админи се пропагандират като положителни - цели се да се реализира бистрота върху целия развой по определяне и разпределяне на тези лекарствени артикули. Обещават и всички хартиени предписания, издадени преди 16 октомври да останат годни.

Лекари и фармацевти обаче са в суматоха по какъв начин ще съумеят да се оправят в изискванията на новите условия. Пациентите също имат терзания,

защото тъкмо изброените лекарства непрекъснато липсват от аптечните вериги и ще им се наложи да обикалят от аптека на аптека ту с хартиена, ту с електронна рецепта.
Докторите и до момента се жалват, че са затрупани с бумащина и са се трансформирали в служители, а по какъв начин ще е отсега нататък, фикция не им стига да предвиждат. И до момента те имаха проблеми съвсем ежедневно да се свързват със системата на НЗОК, която често-често дава недостатъци...
За облекчение на медицинските експерти, Информационно обслужване е създало и внедрило гратис и налично мобилно приложение, функциониращо на всички типове мобилни телефони. Разработеното мобилно приложение е със профилирано предопределение за издаване на електронни предписания в обстановки, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински програмен продукт.



Всичко това е отлично, несъмнено, за един естествен и спретнат свят.
У нас обаче в дребните села и градове нито има здравни пунктове, нито има аптеки, а ще бъде забавно да забележим по какъв начин бабите и дядовците от изоставените, умиращи села боравят с електронните предписания. 
До едно време следях какъв брой са унищожените аптеки поради гламавата здравна политика на ръководещите през годините и бяха над 1300, само че към този момент несъмнено са и повече. Има даже общински центрове, в които няма аптека и хората от цялата община са принудени да пътуват километри до най-големия град, с цел да си купят илачите.
Такивата ми ти работи се случват в живия живот. Него политиците не го живеят и не го познават.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Novini.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР