Кой е убиецът Брентън Тарант от Нова Зеландия? Арабистът проф.

...
Кой е убиецът Брентън Тарант от Нова Зеландия? Арабистът проф.
Коментари Харесай

Историк: Терористът най-вероятно е искал да привлече вниманието към Западните Балкани

Кой е килърът Брентън Тарант от Нова Зеландия? Арабистът проф. Владимир Чуков го дефинира като мъж с афинитет към историята, който е малко евентуално да се е самомотивирал.
Надписите върху оръжията на терориста обгръщат три разнообразни столетия.

„ Става въпрос за събития, които в някаква степен имат решаващо значение на по-общия декор на епохата. При Фружин става дума дали ще продължи да има България, или няма да има. Същото е и в хода на шипченските боеве и най-после при Булаир – това са част от решителни сражения, когато Османската империя пробва да направи пробив, да вземе самодейността в хода на Балканската война”, уточни пред bTV историкът Борис Стоянов.

„ Военни събития, конфликт сред Османската империя и битките на християните по това време, проекция на един джихад”, означи арабистът проф. Чуков.

„ Службите би трябвало да отговорят дали през цялото това време този човек или близки към него хора са посещавали региона”, сподели Цветан Цветанов, началник на комисията по вътрешна сигурност.

Също като Андерш Брайвик, и Тарант прави обществена изтезанието. Излиза и с манифест, в който приканва да бъдат убити турският президент Реджеп Тайип Ердоган, канцлерът на Германия Ангела Меркел и кмета на Лондон Садик Кан. Мотивите му – нетърпимост към чужденците и към исляма.

„ Вече явно имаме балканския случай. Един фактор, който съгласно мен е доста значим, това е мощното наличие на един доста ясно съответстващ джихадистки контингент от австралийци в Сирия и Ирак”, сподели още Владимир Чуков.

Според историка паралелите с предишното са доста добре подбрани, въпросът е с каква цел. „ Дали не става дума за провокация, която би трябвало да върне в полето на споровете и Западните Балкани”, пита Борис Стоянов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР