Кой е силният и кой слабият пол - някои изследвания

...
Кой е силният и кой слабият пол - някои изследвания
Коментари Харесай

Жените показват по-голяма психическа издръжливост

Кой е мощният и кой слабият пол - някои проучвания от света на спорта

- Доктор Крюмер, по какъв начин се държат дамите и мъжете на корта в сериозна обстановка?

- Разгледахме осъществяването на сервисите (които нормално са с огромно значение за целия мач) във всеки първи сет, изигран на откритите шампионати на Франция, Съединени американски щати и Австралия и на " Уимбълдън ", и открихме, че представянето на мъжете се утежнява повече от това на дамите, когато играта е в сериозна фаза. Затова с моите съавтори Дани Коен-Зада и Моси Розенбойм от университета " Бен Гурион " и Офер Моше Шапир от " Ню Йорк Юнивърсити Шанхай " решително твърдим, че в света на елитния тенис дамите се оправят по-добре под напън от мъжете. Те се поддават по-малко на напрежението. Дали това наблюдаване може да се придвижи и върху различен тип конкурентни действия, занапред следва да се види.

- Очаквахте ли да установите разлики сред половете?

- Не бяхме сигурни, тъй като доказателствата за пола, напрежението и представянето са лимитирани от разнообразни фактори и постоянно се смесват. Някои изследвания не откриват разлика сред мъжете и дамите. Някои демонстрират, че мъжете се оправят по-добре, когато напрежението нараства; трети откриват доказателства, че дамите засенчват мъжете при избрани условия. М. Даниеле Пасърман от Бостънския университет в действителност изследва въпросните данни от Големия шлем, преди да го създадем ние, и откри, че и двата пола играят по-консервативно в основни моменти, вършат по едно и също време по-малко спонтанни неточности и по-малко печеливши удари. Но той не прави оценка директното влияние на спортното напрежение върху спечелването на мача. Ние взехме решение, че би било забавно да погледнем тези недвусмислени и справедливи резултати и да си зададем въпроса: коя група се поддава на напрежението по-малко, когато обстановката е в действителност от решаващо значение.

- Момент. Вие сте изследвали мачове, в които дами играят против дами и мъже против мъже. Ако един състезател демонстрира по-слаби резултати заради натиска, това не значи ли, че неговият или нейният съперник - човек от същия пол - демонстрира по-добри при същите условия?

- Ето за какво се съсредоточихме върху състезателя, който прави началния сервис. Експертите по тенис са на мнение, че всяка точка зависи повече от осъществяването на сервиращия играч, който има цялостен надзор над първия удар за точката, в сравнение с от приемащия, който просто реагира на удара. Средно състезателят, изпълняващ сервиса, печели в 72,6% от случаите. Така че, когато сервиращият загуби значима точка, повода е по-често, тъй като той или тя се е поддал на напрежението, в сравнение с тъй като другият състезател е отиграл добре.

- И въпреки всичко какво ще стане, в случай че погледнете смесените двойки на шампионатите от Големия шлем? Смятате ли, че ще получите разнообразни резултати?

- Това сигурно е допустимо. Най-малко един лабораторен опит демонстрира, че дамите реагират по-положително на възходящия напън в еднополово обграждане, в сравнение с в обстановка със разбъркан пол. Докато мъжете се показват по-добре в противоположния случай. Затова би трябвало да сме деликатни, когато вършим каквито и да било систематизирания.

Идеята за спечелили, които не престават непрекъснато да печелят, може да звучи отлично. Но съществува риск това да докара до прекомерна самонадеяност.

- Освен това не всички сме Серина Уилямс.

- Нашето изследване се концентрира върху най-хубавите от най-хубавите в тениса. Може би тези елитни спортистки имат нещо, което множеството дами нямат, и точно то им разрешава да бъдат по-успешни от мъжете на същото високо равнище. Но помислете и за други функции, в които бихте желали да има хора, запазващи самообладание в сериозна обстановка - да вземем за пример изпълнителните шефове в огромни компании. Обикновено не виждате някой средностатистически Джон или Джейн на подобен пост. Виждате друг вид хайлайф, мощни състезатели. И въпреки всичко единствено към 4% от основните изпълнителни шефове в листата на " Форчън 500 " са дами.

- Дори да се придържаме само към съответното изследване - в тенис мачовете от Големия шлем дамите се поддават на стрес по-малко от мъжете, - какво е вашето пояснение за това?

- Не знаем, само че повода би могла да е биологична. Ако погледнете научната литература за кортизола, хормона на напрежението, ще видите, че равнищата му се усилват по-бързо при мъжете, в сравнение с при дамите - в обстановки, включващи от голф шампионати до изнасяне на тирада пред аудитория. И тези нараснали равнища явно вредят при осъществяването на съответната задача. Не успяхме да получим кръвни проби от тенисистите, само че ми е любопитно дали бихме открили сходни доказателства. С сътрудниците ми Дани Коен-Зада и Зеев Щудинер публикувахме някои проучвания, в които изричаме догатката, че мъжете са по-засегнати от психическата инерция, в сравнение с дамите. Проучихме джудо надпреварите от 2009 до 2013 година и установихме, че вероятността за продобиване на бронзовия орден при състезателите мъже, победили в предходните си мачове, е доста по-голяма, в сравнение с при състезателите, които преди малко са изгубили борба. Докато при дамите резултатите от предходното им показване не се отразяват върху шанса им за победа. Това още веднъж има биологическо съображение, тъй като знаем, че тестостеронът, който потвърдено усилва успеваемостта, при мъжете нараства след победа и понижава при загуба, само че това не се случва при дамите. И макар че концепцията за спечелили, които не престават непрекъснато да печелят, може да звучи на пръв взор отлично, съществува риск това да докара до прекомерна самонадеяност.

- Значи в края на краищата ние, дамите, не сме по-слабият, по-емоционален пол?

- Ето един занимателен факт: аз съм от Израел, където всеки би трябвало да служи в националната войска, и сега тече огромен спор дали дамите би трябвало да поемат дейна роля при военни дейности. В скорошна полемика по малкия екран на тази тематика един от участниците цитира изследването ни, с цел да оправдае прекосяването към тъждество сред половете в армията. От физическа позиция статистически мъжете към момента са по-силни от дамите. Но в случай че приказваме за психическа устойчивост, може би при избрани условия дамите имат предимство.

© Всички права непокътнати, Harvard Business School Publishing Corp., 2018.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР