Кой е най-мистериозният бункер в София и какво знаем за

...
Кой е най-мистериозният бункер в София и какво знаем за
Коментари Харесай

Градската легенда под Южния парк в София

Кой е най-мистериозният бункер в София и какво знаем за него? Говори се за секрети връзки с държавни центрове, убийства, изгубвания и даже за живеещи подземен хора. Може би конспирациите са отговорни за това, че през 2017 година бункерът се трансформира в сцена на филм. Завесата за бункера в Южния парк в специфичен репортаж повдига Стоян Гогов в Дир.бг.

Историята

В годините на Втората международна война, в покрайнините на столичния квартал „ Лозенец “ е построено противобомбено скривалище. То е предопределено за служащите от Тухларна фабрика „ Златен лъв “ и живущите към нея хора. Заводът е огромен и създава хиляди керемиди и тухли на ден. Местоположението му не е инцидентно, тъй като по това време на територията на Южния парк се добива строителна глина.

Укритието разполага с огромна баня, личен генератор на ток, хранилища и първокласен кабинет за коменданта, чийто под е с дъбов паркет. Мащаба на структурата кара някои да допускат, че бункерът е построен от германци и е имал по-различна цел.

След привършване на Втората международна война, подземието е предадено на Гражданска отбрана. Модифицирано е със модерна филтровентилация, а два резервоара обезпечават 10 тона чиста вода. В годините на Студената война бункерът е приспособен да подслони към 250 души при възможен нуклеарен спор. След 1989 година подземието е изоставено, а животоподдържащите му системи – ограбени.

Конспирациите

След 1989 година се появяват редица теории за тунели, прекосяващи цяла София и свързващи всички държавни и партийни центрове в едно цяло. За подземието под Южния парк се твърди, че е обвързвано с някогашната Правителствена болница – една от най-големите и съвременни в България. Конспираторите настояват, че бункерът е основна част от мрежата от тунели на властта.

Годините на прехода карат някои бездомни да потърсят заслон в изоставените бункери. На доктрина укритията са уместно място за всички, искащи да се скрият от погледа на обществото или от органите на властта. Бункерът в Южния парк се трансформира в самобитен дом на какви ли не клюки.

Убити хора, скрити трупове, престъпни и наркомански ексцесии – живеещите в близост описват голям брой истории. Някои даже трансформират легендите в истински хорър филм, включващи отрязани човешки крака и чути крясъци. Твърденията, за жал, се подхранват от действителните случаи на убийства, самоубийства и изнасилвания в Южния парк.

В началото на новото хилядолетие посолството на Съединени американски щати в България се мести в нова постройка, издигната в региона на тогавашните казарми. Тя е в непосредствена непосредственост до бункера на Южния парк. Това кара мнозина да спекулират, че сред двете уреди има загадка връзка и местоположението на дипломатическата задача не е инцидентно. Според слуховете през бункера може да мине камион, а американците са разположили „ долу “ секретна инсталация. Други настояват, че въпреки укритието да наподобява изоставено, то включва секрети евакуационни връзки, през които топ дипломатите или чиновниците могат неусетно да излязат в парка.

Не на последно място, някои вестници тиражират истории за десетки хиляди бездомници, живеещи в личен свят в подземията на София.

Фактите

Истината за бункера под Южния парк в София обаче е напълно друга. Множество хора са влизали в него за картографирането и изследването му. Теориите за връзки с някогашната Правителствена болница или посолството на Съединени американски щати в България са изцяло голословни. Липсват секрети проходи и скрити входове. Всъщност много от съществуващите се проходи са запушени. Абсолютен мит са и слуховете за защита, загадка инсталация или опцията за прекосяване на камиони – в някои от тунелите е тясно и за един човек, а разрухата и мизерията се виждат от пръв взор.

Твърденията за хиляди бездомници, живеещи по свои закони подземен също са небивалица. Бункерите в София по предписание не са свързани с тунели, доста от дупките към топлопроводите на Топлофикация са добре запушени и пребиваването на сходно огромно количество хора е невероятно.

Заради влагата, мухъла и прахта трайното престояване в изоставените бункери е извънредно нездравословно за здравето. Едва няколко часа, прекарани в тях, са задоволителни, с цел да започнете да отделяте черни тайни през носа.

Конспирациите обаче се подклаждат и от клюки около действителни събития.

През 2017 година постоянни гости на подземието виждат, че то свети. Чува се и тон от дизелов генератор. Влезлите чуват стъпки и диалект на британски. По пътя си стават очевидци на нови аптечки, прясно инсталирани порти и сандъци с противогази. В региона към оборудването се виждат няколко чакащи камиона.

Дейността на бункера обаче не е обновена. Светлините, работещият генератор, сандъците и хората се оказват част от снимачния екип на американския сериал Absentia. Новите порти единствено наподобяват на същински, само че в действителност са от картон и дърво. Всичко останало е единствено фон. Авторите на сериала прекарват близо 2 месеца в България. Във кино лентата бункерът „ влиза в ролята “ на секрети катакомби, а София „ се превъплъщава “ в Бостън.

Безспорен факт е, че подземието не е безвредно. Макар да няма потвърждения на историите за убийства, то през 2011 година две деца се изгубват в бункера. Проведена е сполучлива избавителна акция, след която, от съображения за сигурност, входовете са затрупвани с пръст.

Истина има и в изказванията за загадка мрежа от тунели. Тя обаче е лимитирана само в центъра на столицата ни и свързва другите държавни здания. Изследователите на българските бункери не са разкрили каквито и да е доказателства за прокопаването на голям брой скъпи и необятни тунели, свързващи центъра с разнообразни квартали и властови резиденции.

Към днешна дата бункерът по Южния парк в София е изцяло негоден по предопределение. Състоянието му е неприятно. Има следи от пожар. Всичко това обаче няма да спре конспираторите да приказват за мистериите, протичащи се в подземията на елитния столичен квартал „ Лозенец “ и единствено ще подхрани желанието на новото потомство градски откриватели да схванат истината от първо лице.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР