Кой е най-големият водопад в света? От гледна точка на

...
Кой е най-големият водопад в света? От гледна точка на
Коментари Харесай

Най-големият водопад в света съвсем не е това, което си мислите

Кой е най-големият водопад в света? От позиция на скорост на потока – водопадът Инга. Най-високият – Ейнджъл Фолс. Най-широкият – водопадът Кхон. Но в случай че желаете да разберете кой  наистина е най-големия водопад в света, ще би трябвало да погледнете под повърхността на океана. Там, в Датския проток, ще го намерите  – подводен водопад с размери, които вършат останалите водопади да наподобяват пренебрежимо дребни.

Не се опитвайте да намерите водопада

Погребан надълбоко под водата на Датския проток, сред Гренландия и Исландия, се крие най-големият водопад, прочут на човечеството. Подводните водопади, познати още като водопадни каскади, се получават, когато студената и топлата вода се срещнат. Молекулите в студената вода не се движат с огромна скорост и по тази причина стоят близо една до друга, придавайки на студената вода по-голяма компактност от тази на топлата вода. От друга страна, молекулите на топлата вода интензивно се движат и сред тях остава по-голямо разстояние. Това кара студената вода да потъне право надолу през топлата вода, създавайки постоянен и компактен поток.

Водата, която идва от Гренландско море е ледено студена. Когато навлезе в по-топлите води на морето Ирмингер, тя пада към 3 километра и половина право надолу, течаща с към 5 милиона кубични метра в секунда. Това изрично разрушава каквито и да било върхове на сушата – Ейнджъл Фолс е единствено 979 метра висок; водопадът Инга тече със единствено няколко стотин хиляди кубични метра в секунда. Разбира се, подводният водопад е фактически по-бавен, защото студената вода пада по-бързо през въздуха, в сравнение с може да потъне надолу в топлата вода, а и да, среща се под водата, само че това прави ли го по-малко водопад?

Гледайки напред в бъдещето

Водопадът под Датския проток и други водопади, сходни на него, не са просто естествени странности. Те са част от деликатната екосистема и освен риболовците разчитат на доста от тях, а също по този начин и дълбоководните създания, които зависят от тези водопади поради непрекъснатия поток от хранителни субстанции, които те носят. С непрестанно появяващите се доказателства за смяната в климата, която се отразява отрицателно на други подводни течения и имайки поради, че потокът на подводния водопад е мощно подвластен от температурата, неговото бъдеще е, меко казано, нестабилно. Това се отнася и за бъдещето на всички създания, които зависят от този водопад.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР