Кой е най-големият дарител? В Мексико наркокартелите се надпреварват да

...
Кой е най-големият дарител? В Мексико наркокартелите се надпреварват да
Коментари Харесай

Мексико: Коронавирусът работи за картелите

Кой е най-големият донор? В Мексико наркокартелите се надпреварват да оказват помощ на нуждаещите се във времената на пандемия - с цел да завоюват въздействие и власт, написа Deutsche Welle.
" Хранителните пакети на Чапо ". Така медиите назовават кашоните, цялостни с хранителни запаси, които дъщерята на мексиканския наркобос Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, раздава. Помощта е за нуждаещите се по време на рецесията с ковид, изяснява Алехандрина Гусман. Тя има стилната марка " Ел Чапо 701 ", която създава облекла в стила " Нарко-шик ".
В обществените мрежи се популяризират клипчета по какъв начин Алехандрина Гусман цялостни с тоалетна хартия и ориз кашони с логото на марката. В сходство с една нова наклонност: в последно време мексиканските банди интензивно раздават артикули от първа нужда. А управляващите са безсилни.
Какво целят?
" В Мексико няма сериозна филантропична рецесия или липса на артикули от първа нужда. Картелите се възползват от ситуацията, с цел да укрепят обществената си база ", изяснява Фалко Ернст от филантропичната организация " Международна спешна група ".
Журналистът Хосе Ревелес приказва за " пропагандна тактика за демонстриране на наличие ". Насилието и милосърдието са две страни на една и съща монета, когато става дума за териториални искания, отправени към страната и конкурентните картели.
Престъпниците са облагодетелствани от неефективните и политизирани обществени стратегии на държавното управление. " Това е обезпокоително ", сподели Ернст. " Ако държавното управление не предприеме ограничения за противопоставяне, Мексико скоро ще има още по-голям проблем със сигурността. " Насилието в страната растеше и преди пандемията, а месец март е " рекордьор " с 2585 убийства.
Поради това професор Маурисио Мерино от Центъра за икономическо развиване и проучвания (CIDE) посъветва президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да замрази влиятелните си планове и вместо това да изплати на 68-те милиона небогати базисна пенсия за 6 месеца. Държавният глава обаче не прояви интерес.
Коронавирусът засегна и картелите
Covid-19 нанесе вреди и на проведената престъпност. Много контрабандни направления са блокирани, затруднени са и доставките на кокаин от Южна Америка, и доставките на химикали от Китай, нужни за производството на синтетични опиати. Изнудването и трафикът на хора пострадаха поради затварянето на границите и застоя в стопанската система.
Според специалиста по опиатите Хосе Ревелес, по-големите картели разполагат с задоволително запаси, с цел да преодолеят идващите няколко месецa и даже да обхванат някои по-малки групи. " Това би било комфортно за страната, в случай че тя целеустремено реши да се бори с прането на пари ", счита Ревелес. Но към този момент специалистът вижда единствено плахи стъпки в тази посока.
Ернст не позволява, че може да се чака концентрация на наркотрафика, както преди 20 години, когато бизнесът бе в ръцете на няколко босове под надзора на Институционната революционна партия. " Фрагментирането на престъпността е прекомерно огромно ", изяснява той. Ернст вижда риск по-малките престъпни подизпълнители да се впуснат в отвличания, улична престъпност и контрабанда на бензин. Съвсем скоро спиралата на насилието може да се завърти още по-бързо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР