Ковид кризата през 2020 г. е повлияла в малка степен

...
Ковид кризата през 2020 г. е повлияла в малка степен
Коментари Харесай

Над 50% от компаниите у нас планират увеличения на заплатите

Ковид рецесията през 2020 година е повлияла в дребна степен на проектите и политиките на фирмите у нас във връзка с заплати и бонуси. Това демонстрират данните от анкета на Tack TMI – водеща компания в региона на консултирането на човешките запаси (ЧР) и развиването на хора, извършена в края на 2020 година измежду 192 компании от разнообразни бизнес браншове. Най-голяма част от извадката са представители на индустриалния бранш (32,5%), ИТ компании (28.8%), финансови услуги и аутсорсинг на бизнес процеси с по 8.4%.

Според данните от изследването близо 70% от интервюираните компании са нараснали заплати на 70-80% от своите чиновници. Около 34% споделят, че са създали нараствания на по-малко хора от плануваното и/или с по-малък % от бюджетирания. Реалният растеж във възнагражденията на чиновниците за 2020г. е сред 6.5-8%, стойности, доближаващи се до статистиката от последните няколко години. Разбира се, процентите варират според от другите браншове. Заплатите в ИТ бранша са били увеличени с 8.5-9,7%, до момента в който в аутсорсинга на бизнес процеси едвам с към 4%. Данните демонстрират, обаче, че главните нараствания на заплатите са станали в първите три месеца на 2020г. т.е. преди разгара на коронавирус пандемията.

„ В последните няколко години следим резистентен растеж на възнагражденията в страната. Тези данни са в синхрон както с националната статистика, по този начин и с данните от изследванията на хонорари на Tack TMI България. Все повече компании вземат участие в изследвания на заплатите, тъй като правят оценка изгодите от него, а колкото повече компании вземат участие, толкоз по-представителни са резултатите от едно такова изследване. Що се отнася до нас, в продължение на 20 години, ние се стремим да бъдем правилен сътрудник на фирмите, които регистрират въздействието на навременната и настояща информация за възнагражденията и тласъците на пазара на труда. “, разяснява Славена Папазова, Мениджър „ Проучване на възнагражденията “ в Tack TMI България.

Една от 10 компании в анкетата е прибягнала към понижение на заплатите, като при множеството от тях това се преглежда като краткотрайна мярка и в множеството случаи е обвързано с понижение и на работното време. Едновременно с това близо ¼ от фирмите споделят, че им се е наложило освобождение на хора, като този % е доста по-нисък в ИТ бранша – 12.7%.

Малко над половината от фирмите (53%) имат проектите за нарастване на заплатите и през 2021г. с към 5-6.5%, като се надяват актуализацията да засегне забележителен % от техните чиновници 80-90%.

Предизвикателната 2020 година не е прекратила работодателската процедура за погашение на
бонуси - 70% от фирмите са траяли тази своя политика. Особено мощно изразено това е в бранша на изнесените бизнес услуги където 87.5% от фирмите са раздали бонуси. Планиращите да изплащат бонуси през 2021 година, обаче е по-нисък – към 53% от участвалите в анкетата.

Голяма част от спомагателните придобивки на чиновниците са били спрени краткотрайно. Наблюденията на Tack TMIобаче демонстрират, че това не е вследствие на търсене на способи за икономисване на средства, а главно поради работата от у дома. Компаниите са траяли да търсят разнообразни, съответни придобивки, които да предложат на своите чиновниците, с цел да покажат угриженост и да продължат да поддържат високата им мотивираност.

За 20-а поредна година Tack TMI организира скъпото за българския пазар Проучване на възнагражденията, водена от желанието за даване на съответстващи и точни пазарни данни; изследват се годишно към 200 компании, събирайки данни за близо 100 000 чиновници – това е едно от най-големите изследвания като мащаб.

Следващото изследване на възнагражденията на Tack TMI ще бъде готово през юни месец, като към момента фирмите могат да заявят предпочитание да се включат в него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР