Ковид-кризата е прегазенаСценарият Синьо лято е стабилен по отношение на

...
Ковид-кризата е прегазенаСценарият Синьо лято е стабилен по отношение на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Сценарият “синьо лято“ е стабилен - караме си спокойно по отношение на Covid-19

Ковид-кризата е прегазена

Сценарият " Синьо лято " е постоянен във връзка с ковид, счита математикът проф. Николай Витанов. Във фейсбук той постоянно разяснява оперативната конюнктура, както към този момент стана и традиция, и протичащото се в Украйна.

Ето какво написа още той:

 Проф. Николай Витанов: Заразата се свива. Синьото лято иде

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 28 май 2022 година

Днес е събота, по тази причина по-накратичко. Утре - отмора.
Който счита, че тази информация, която давам, не е потребна или е подправена, да не чете. Това е обективното състояние на нещата според методологията ми за разбор на комплицирани обществени системи. Като не ви харесва, не го четете.

Сега всъщност

Както постоянно, първо пандемията, след това войната.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Проверка на обстановката с пандемията през днешния ден
1. Сценарият " Синьо лято " е постоянен - ден 12. Този сюжет е - караме си умерено лято. Цел - да го държим постоянен 3 месеца (90 дни) с цел да няма проблеми през лятото.
2. Общата конюнктура - Модифицирания Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване И по този начин към този момент 58 дни.
Ковид-кризата е прегазена.

Да забележим с чисълца, каква е настоящата конюнктура.
3. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.88.
Под 1 е, значи обсегът на болестта продължава да се свива.

" Синьо лято " е непреклонен, обсегът на болестта продължава да се свива.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар.
Да забележим няколко контролни чисълца за през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване
За страната - 0.07
София-град - 0.11
Пловдив - 0.05
Бургас - 0.06
Варна - 0.03
По южните граници
Благоевград - 0.07
Кърджали - 0.06
Смолян - 0.08
Хасково - 0.03
Ямбол - 0.04
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространяване - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространяване
3. Под 1.00 - дифузната разпространяване стопира или напълно го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са надалеч под 1, няма дифузно разпространяване. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи. Вече 58 дни.

За сведение - показателите в още няколко области
Разград - 0.03
Русе - 0.02
Силистра - 0.05
Сливен - 0.07
София-област - 0.09
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под сериозната стойност. Гледаме по морето - умерено е. Синьото лято идва. В Русе показателят е дори 50 пъти под сериозната стойност. Ковид-кризата е смазана.
3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Нещата са под надзор.
Заетостта на леглата е десетки пъти под оптималния потенциал. И продължава да спада.
4. Проверка за цялостен локдаун. Къде го тоталния локдаун?
Какво беше това цялостен локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е умерено. Сценарий " Синьо лято " е постоянен.
5. Проверка на смъртността. Знаете - задачата беше броят на дните, в които умрелите ще са едноцифрено число, да се усилва. Бройката на тези дни се усилва и ще продължава да се усилва.
Но постепенно
6. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 58 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. " Синьото лято " е устойчиво, здравната система се оправя с проблемите, задачата - лятото да е умерено, от ден на ден се реализира.

Дифузното разпространяване е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го възпламени се провалят до един.

И още ще се провалят. Обхвата на болестта се свива. Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен юни месец.
7. Днес - картата на риска. Виждате, че ситуацията е спокойна. Полека се успокоява и София-град, само че има още време за влезе в най-ниската рискова зона. И това ще стане.

Сега за войната . Днес доста в резюме. Знаете, че на образеца на тази война си доработвам технологиите за разбор и надзор на обществени системи. Като непряк резултат от това са мненията, които ви отпущам.

Следва настоящата конюнктура.
1. Ежедневната инспекция на офанзивите и контраофанзивите.
Руската атака.

Основна цел все още - Донбас, аршин за триумф - завладяване на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се чака огромен казан, само че се чакат дребни котлета. Котлето Северодонецк - Лисичанск се затвори с завладяването на Лиман. Това се очакваше. Вътре е една украинска дивизия - по всеобщо самопризнание - най-боеспособните елементи на украинската войска. Украинците изтърваха съветския пробив при Попасная, а от горната страна изгубиха и Лиман. Не е добре работата за тая дивизия.
Украинска контраатака.

Цел - прекъсване на съветската атака в Донбас. Критерий - завладяване на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма. Критерий за триумф на тази контраатака във връзка с Харковска област. Той е явен - изтласкване на съветската войска от територията на Украйна на територията на Русия. Нали по този начин. Постигнато ли е това? Не.

Има едни селца, които украинската войска би трябвало да превземе, с цел да запишем триумф за нея. Това са: Казачая Лопань, Цуповка, Терновая и Старица.

Не се следи прогрес в тази контраатака. Целта - да се спре донбаското нахлуване на съветската войска не е реализирана. Мащабна контраатака няма, което демонстрира, че западната военна помощ е незадоволителна. Руснаците имат предимство в Донбас.
Влошава се ситуацията за украинската войска към Словянск. Украинските войски западно от линията Лиман - Словянск може да попаднат в обграждане и да се заформи следващото котле, в случай че не съумеят да се изтеглят бързо към Краматорск.

Още по на юг основни промени няма. Украинците държат фронта при Авдеевка и по-на юг при Гуляйполе.
Следователно, дейната част от войната е при Лиман и Северодонецк. Очакванията за рухване на Лиман се оправдаха. Очакваме жестоки стълкновение в идващите дни за Северодонецк.

На юг нищо не помръдва. След като контраофанзивата при Харков спря, евентуално украинците готвят контраатака към Херсон, с цел да понижат натиска в Донбас. При липса на задоволително тежко въоръжение обаче една такава контраофазива не се чака да е сполучлива. Южноукраинските полета скоро ще станат кървавите полета на гибелта.

Украинските загуби в жива мощ порастват бързо. Писах към този момент - западната помощ е незадоволителна, с цел да се компенсират загубите в техника на украинската войска. Жива касапница си е да пращаш батальоните за териториална защита, въоръжени единствено с автомати и ръчни гранати против танкове, артилерия и самолети.

3. Пропагандната война. Тук - без промени. Във воюващите страни обстановката е постоянна - народите са към момента добре хванати в клещите на пропагандата. Този сюжет не се чака да се промени.
У нас - каквото си беше, това и си е постоянен е сюжет на провалена проукраинска агитация.
Как да се оправи това - препоръки от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 14-ти, не е Бисмарк)

... Медийната система желае видимо многообразие, което да крие действителното еднообразие....

Кратък коментар - явен става различен аспект на науспеха на проукраинската агитация в България: еднообразието.
Нямаше многообразие, дори и видимо. Нямаше и усърдие да се канализира пропагандата. Затова атракторът на проукраинската агитация е набит в неподвижната точка на неефективността.
И най-после - малко от Бисмарк.

Ето днешния откъс от него
... Политиката е изкуството да се приспособяваш към събитията и да извличаш изгода даже от това, което ти пречи....
Към това
Теорема на Витанов: Добрият политик трансформира рецесиите във благоприятни условия. Лошият политик трансформира опциите в рецесии.

Повече няма да разясня в този момент. Оставям да си мислите, кой каквото номери за добре.

Добре, стига за през днешния ден. Предстои да забележим какво ще има да става. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР