Ковид-19 се оказа съдово заболяване, което може да има хронична

...
Ковид-19 се оказа съдово заболяване, което може да има хронична
Коментари Харесай

Доц. Цонев: Covid-19 може да доведе до тежки тромбози или кръвоизливи след време

Ковид-19 се оказа съдово заболяване, което може да има хронична фаза. Това значи, че отдалечено във времето хора, които имат други болести, може да получат затруднения и да се появят даже след месеци тежки тромбози или кръвоизливи, които са свързани с прекараната зараза. Това изясни доцент Светлин Цонев - експерт по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ " Александровска ".

По думите му, несъмнено самата зараза е влошила много пациенти, които или не са лекували своето високо кръвно налягане, или са имали диабет, който е бил в неприятен надзор. Това са тежки болести, които вещаят по-лош излаз от COVID-19.

" За страдание, България води по смъртност, в това число от COVID-19. Една от аргументите е, че българинът продължава да е на едно ото водещите места по сърдечно-съдови болести. За страдание, нито профилактиката, нито лекуването са задоволително прецизни, което зависи от всеки един пациент, изясни доцент Цонев.

Основният механизъм, по който вирусът поврежда съдовете, е увредата на вътрешната стена на самия съд. Чрез имунната система, посредством нарушение на фунцкията на ендотела, се завъртат порочни кръгове, които мъчно могат да бъдат прекратени даже и при навременно лекуване, посочи кардиологът.

Той поучава, в случай че има подозрение за инфекцията, бързо пациентът да бъде ориентиран към доктор, а не да стартира универсална терапия.

Задължително е експерт да реши и лекуването не може да става по телефона. Изписването на предписания по телефона, може да провокира тежки затруднения при пациентите.

Има избран риск от имунизациите, само че той е много по-малък, в сравнение с риска от превозване на самото заболяване, сподели още доцент Цонев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР