Котките водят възможно най-спокоен начин на живот. Ако по-рано хората

...
Котките водят възможно най-спокоен начин на живот. Ако по-рано хората
Коментари Харесай

Те са едни от най-мързеливите животни

Котките водят допустимо най-спокоен метод на живот. Ако по-рано хората са разчитали на тях да се борят с мишки и други вредители, в този момент писаните се явяват пухкава украса на дивана. Оказва се, че този " мързел " им е характерен още от раждането, написа " Популярная механика ", базирайки се на американско проучване.

За разлика от множеството други животни, домашните котки избират да не се движат ненужно, когато не е належащо.
 остаряла котка iStock/Getty Images
През 1963 година животинският психолог Глен Дженсън вкарва понятието " търсене на компликация ". В хода на проучванията си той провежд а опити с мишки, кучета, риби, плъхове и маймуни. На животните се оферират два метода да получат храна: просто по този начин или да изпълнят някаква задача, с цел да бъдат възнаградени. Абсолютно всички животни избират " задачата ".

Според новото изследване, обаче , котките не са склонни да си " вършат труда ". Защо да правят нещо, когато могат да го получат " гратис "?

За задачите на проучването експерти от Колежа по ветеринарна медицина към Калифорнийския университет - Дейвис, оферират на 18 домашни котки избор сред пъзел и табла с " безвъзмездна храна ". Писаните избират най-вече таблата с храна и отделят повече време на ядене, в сравнение с пъзела.
 котка iStock/Getty Images
Това прави котките изключение измежду плъхове, мишки, птици, кучета и шимпанзета и други животни, както диви, по този начин и домашни, които през години са били подлагани на този опит.

Въпреки обстоятелството, че феноменът " търсене на компликации " е прочут от съвсем 50 години, към момента няма единна доктрина, която да го изясни. " Има разнообразни хипотези за какво животните поемат по сложния път, измежду които, че просто им е скучно в плен , както и че това се явява симулация на естественото държание в търсене на храна и основава чувство за надзор над околната среда ", изяснява Микел Делгадо от изследователския екип. Напълно неясно е обаче за какво котките не го вършат.

Учените означават, че в случай че не й е предоставена " безвъзмездна храна ", котката умерено минава към пъзела. Това подсказва, че котките са подготвени да преодолеят компликациите в името на дадена цел, само че нищо не им пречи да " кръшнат ", когато е допустимо.
 сибирска котка iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР