Котките са най-разпространените домашни любимци, наред с кучетата. Те разведряват

...
Котките са най-разпространените домашни любимци, наред с кучетата. Те разведряват
Коментари Харесай

Котката се чеше по ушите! Краста ли има?

Котките са най-разпространените домашни любимци, наред с кучетата. Те разведряват ситуацията в дома с благите си муцунки и лудориите си, с привързаността си към жилището и стопаните.

Котета обаче имат своите здравословни проблеми, които би трябвало да се наблюдават от стопаните и да се реагира в точния момент.

Ако котката се чеше по ушите непрестанно и тръска глава, това е сигнал за някакъв проблем, който я мъчи.

Причината постоянно може да се назовава ушна краста при котките. Какво съставлява това заболяване и дали е рисково?

Ушната краста при котките

Какви са признаците на това постоянно срещано заболяване при котките? Ако котето обръща главицата си встрани, постоянно я тръска и се чеше по ушите, би трябвало да се следи това държание на котката. При неспокойно държание на животното и отвод от храна, може да се допусна, че става въпрос за болестта отодектоза, наричана опростено ушна краста.

Това е една от най-често срещаните заболявания при котките. Причинителят е насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и по повърхността на ушния канал. Храни се с клетките на външния кожен пласт на домашния любим. Ушите на котката са изуменият орган, като заболяването може да докара даже до гибел.

Заразяват се нормално дребни котета - от месец и половина до 1 годинка, само че от време на време се заразяват и огромни котки.

 Болна котка

Предаването на заболяването става от едно животно на друго. Котето може да се болести и от насекомите. При разкриване на признаци за тази болест, болното животно би трябвало незабавно да се изолира, в случай че има и други домашни любимци в дома.

Симптоми на ушната краста при котките

Основен признак е мощният сърбеж и котето се чеше по ушите и тръска глава. Следващият стадий е появяването на гнойни изливи, а козинката на мястото залепва.

Усложнението се познава по това, че животното извива главата си и накланя надолу болното ухо. Забавеното лекуване ще провокира хронично инфектиране, което може да докара до менингит при котката.

Кърлежът не е рисков за индивида, само че тъкмо той може да стане извършител, пренасяйки го с облеклата си и по този начин да болести котето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР