Котките са най-пухкавите и сладки домашни любимци, а някои породи

...
Котките са най-пухкавите и сладки домашни любимци, а някои породи
Коментари Харесай

Котка Шотландски фолд

Котките са най-пухкавите и сладки домашни любимци, а някои породи наподобяват на плюшени играчки. Невъзможно е човек да не изиска да ги гушне. На това определение съвършено дава отговор породата Шотландски фолд. Това са забележителни създания, които с изключение на всичко обожават човешката компания и са съвършени за домашни любимци. Те в действителност стават обичани на всички жители на дома, ощастливен с тяхното наличие.

Шотландският фолд е порода с естествена разновидност на преобладаващия ген, която визира хрущяла в цялото тяло, причинявайки присъщото прегъване на ушите. Те са огънати напред и надолу към предната част на главата, което придава тип на котето, сходен на бухал.

През 1966 година се постанова името Шотландски фолд като публично за породата, измествайки други по-ранни названия.

История на произхода на Шотландски фолд

Първият Шотландски фолд е бяла котка на име Сузи, която е открита във плантация, покрай Пъртшир в Шотландия през 1961 година. Ушите на Сузи имали необикновена дипла в средата си, което карало котето да наподобява на бухал.

По-късно Сузи се сдобила с котенца, като две от тях били със сгънати уши като нея. Едното е взето от прилежащ фермер, фен на котки. Той записва породата през 1966 година в Обединеното кралство и стартира да я развъжда. Разплодната му стратегия води до раждане на 76 котенца през първите 3 години, като 42 от тях са със сгънати уши, а останалите 34 са с прави. Това дава право на откривателите да заключат, че разновидността на ухото се дължи на елементарен преобладаващ ген.

Единственото размножаващо се поколение е това на Сузи, от бяла нейна потомка. Всички котки от породата шотландски фолд са директни потомци на Сузи.

В началото породата е призната, само че през 1971 година е отхвърлена поради осакатяваща дисторция на крайниците и опашката при някои от котките и опасения от вероятно настъпване на генетични усложнения и проблеми с котешките уши като инфекции, акари и глухота при котките, само че породата е изнесена до Америка и продължава да се приема, като се кръстосва с английски късокосместа котка и американски породи котки.

Заради необикновените и мощно отличителни характерности на външността на котките от тази порода и репутацията им на извънредно любящи спътници на индивида, те са доста търсени за домашни питомци и са доста по-скъпи от останалите породи домашни котета. Много известни са измежду известните персони.

Как наподобява Шотландският фолд?

 Скотиш фолд

Най-характерното за тези котки са ушите им. Те се раждат с прави ушенца, само че тези с гена Фолд стартират да демонстрират гънката към 21 дни след раждането. Тези, които не сгъват ушите, са известни като Straights.

Оригиналните първи котки са имали единствено по една дипла, само че заради селективно развъждане животновъдите са нараснали гънката до двойна или тройна, което кара ухото да лежи компактно до главата.

Отличителните сгънати уши на котката се създават от донякъде преобладаващ ген, който визира хрущяла на ушите, карайки ги да се сгъват напред и надолу и по този начин главата наподобява на капачка. По-малките компактно сгънати уши се избират пред хлабава дипла и по-голяма ухо. Големите кръгли очи и закръглената глава, както и бузите и мустачките придават на главата мощно объл тип. Въпреки сгъването, ушите могат да се въртят, с цел да долавят звуците, лягат обратно, когато котката е гневна и се наострят, когато торбичката с котешки лакомства шумоли.

Иначе Шотландския фолд е приблизително огромна котка, при която мъжките са от 4 до 6 кг, а женските от 2, 7 до 4, 4 кг. Цялото конструкция на животното, изключително главата и лицето са закръглени, очите също са огромни и кръгли, а цветът им би трябвало да е в естетика с окраската на палтото. Носът им е пай, с нежна извивка, само че необятен, има добре развити челюсти а тялото е добре закръглено със междинни до къси крайници. Шията им е къса. Очите им са много необятно ситуирани и това ги прави доста сладки.

Опашката на котката е дълга и мека, има мощни и мускулести крайници.

Тази порода котки са два типа: дългокосмести и късокосмести и могат да имат съвсем всевъзможен цвят палто, в това число шарени.

При късокосместите котки шотландски фолд палтото е дебело и меко, а при дългокосместите козината е доста плътна и по-дълга.

Характер на Шотландски фолд

Независимо дали са със сгънати или прави уши Шотланските фолдове са добродушни котки, спокойни и адаптивни. Много се привързват към хората, които се грижат за тях. Тези котки обичат да бъдат навън и се радват на игри и действия на открито. Не харесват самотата и се депресират елементарно. Също по този начин по темперамент шотландски фолд са много упорити.

Известни са с това, че спят по тил.

Имат меки, приятни гласове и демонстрират богат репертоар от мяукания и мъркания. Седят с изпънати крайници и лапи на корема. Позицията се назовава Позиция на Буда.

Заболявания при Шотландски фолд

 Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка е податлива на поликистозна бъбречна болест и кардиомиопатия. Склонни са и към дегенеративни ставни болести, които засягат най-често опашката на котката, глезените и коленете, а това води до понижен обсег на придвижванията им.

Фолдовете са наранени от деформирани костни структури и развиват тежки и мъчителни дегенеративни болести на ставите още в ранна възраст. Затова и породата не се приема от формалните институции, свързани с котките.

Затова съветът е при избор на шотландски фолд да се ревизира безусловно родословието, с цел да се изключат най-тежките вероятни случаи и постоянно да се избира образец с ясно потекло.

Тези котки шотландски фолд живеят 15 години приблизително, когато са с положително потекло.

Хранене на Шотландски фолд

Балансираното хранене, което е наложително за всяка друга порода важи и за шотландската клепоуха котка. Дали ще бъде хранена с домашно приготвена, или фабрична котешка храна, тя се нуждае от богато меню, които да обезпечи на тялото на котето всички нужни хранителни субстанции. Готовите консервирани храни са съобразени с всички потребности на животното, според от възрастта му. Сухата, влажна или полусуха храна е добре да се редуват, с цел да може храносмилателната система на котето да работи в темп.

При хранене на шотландски фолд би трябвало порциите да се плануват добре, с цел да се заобикаля препитание. Друго, за което е добре да се следи ежедневно, е съществуването на чиста прясна вода.

Някои забавни обстоятелства към Шотландски фолд

Присъствието на тази порода в Европа е от ХІХ век, само че в Китай очевидно клепоухите котки са познати доста по-рано. Още през 1796 година се загатва, че там се срещат котки с клепнали уши.

В началото шотландската клепоуха котка е промяната за глуха поради необикновената форма на ушите, само че в реалност тя има отличен слух.

Породата е подобаваща единствено за по-големи деца, тъй като дребните е допустимо да играят по-грубо с нея.

Интересна история за клепоухите котки разказал моряк през ХVІІІ век, който се завърнал от Китай с клепоуха котка. По негови изказвания китайците отглеждали тези котки за храна.

В остарели книги по естествена история са описвани котки с клепнали уши, които били присъщи за региони с мек климат, което навежда на заключения, че сходни аномалии са се случвали доста преди откритата в Шотландия котка със спонтанна разновидност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР