Котките са най-често отглежданите домашни любимци, наред с кучетата. Те

...
Котките са най-често отглежданите домашни любимци, наред с кучетата. Те
Коментари Харесай

Подходяща храна за котки

Котките са най-често отглежданите домашни любимци, наред с кучетата. Те елементарно привикват с домашните условия, привързват се към стопаните си и внасят приятни страсти в всекидневието.

Самото развъждане на котка в домашни условия не е мъчно. Въпросът с вярното хранене на котка изисква единствено някои насоки. Всеки собственик на котка би трябвало да е наясно още първоначално, че неговата пухкава другарка има свои хранителни желания и искания, с които стопанинът би трябвало да се съобрази.

Важно е още първоначално котето да бъде приучено да се храни разнообразно, с цел да получава нужните питателните субстанции и да бъде крепко. Ще се спрем на най-важните моменти от хранене на котка. Вижте какво би трябвало да знаете за подобаващата храна за котки.

Избор на уравновесена диета

При закупуване на котешка храна би трябвало постоянно да се четат етикетите, както вършим и за храната, която купуваме за себе си. Съдържанието на протеини и мазнини е значима информация, с цел да не даваме на домашния си любим заряд от ненужни за организма консерванти. Важно е в храната да няма костно брашно, което води до здравословни проблеми при котките.

Суха и консервирана храна - избор сред две благоприятни условия

Суха храна за котки

• По-изгодна стопански, защото е по-евтина;

• Не се скапва бързо, след отваряне;

• В дребни количества може да се обезпечат нужните хранителни

субстанции за котето;

• Нейната мокрота е към 10%;

• Съдържа повече въглехидрати и по-малко протеини от консервираната храна;

• Създава по-добра устойчивост на зъбите на котката и по-рядко се случват дентални проблеми, в сравнение с при консервираната.

 Котки

Консервирана храна за котки

Консервираната храна се предлага от ветеринарните лекари при здравословни проблеми на домашните любимци - при диабет, проблеми с бъбреците или отделителната система. Тъй като тя е с висока мокрота, това компенсира незадоволителния банкет на вода от котката. Котките на първо време са били пустинни животни и са еволюирали, само че имат проблеми с това, че не пият задоволително вода. По-високото наличие на протеини в тази храна също е позитивно за домашния ни любим.

Колко постоянно да храним котката и с какви количества?

Специалистите поучават храненето на котката да се случва два пъти дневно - заран и вечер. Тогава е нормалното им време за лов в дивата природа, по тази причина те са дейни по това време и търсят храна. Но това зависи и от самостоятелните желания на животното и навика, който му е основан. Средно една котка приема към 200 калории дневно.

Ако има се остави храната разполагаем, котките ще не престават да похапват от самото начало, а те не могат да дефинират какъв брой храна би трябвало да одобряват. Това е друго мнение, което битува всеобщо за хранене на котка. Но и това не е предписание, зависи още веднъж от самостоятелните особености на всяко животно. Ролята на стопанина е да следи за тежестта на котката си и в случай че тя наддава прекомерно бързо, да се погрижи за диетата на котката.

Домашно приготвена храна за котки

Котката има потребност от витамини, минерали и протеини, които получава единствено от месото, по тази причина вегетарианската диета не е подобаваща за нея. Суровото месо също не е добра храна за домашна котка. Бактериите в суровото месо могат съществено да разболеят котето. Тези, които желаят да подготвят сами храната за котето си вкъщи, би трябвало да се посъветват с ветеринаря си. Общото мнение е, че готовата храна е по-добрият вид от домашно приготвената, защото е съобразена с всички условия към храненето на този тип домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР