Котките са едни от най-популярните питомци в световен мащаб. За

...
Котките са едни от най-популярните питомци в световен мащаб. За
Коментари Харесай

Суперинтересни факти за котките, които никой не знае

Котките са едни от най-популярните питомци в международен мащаб. За доста хора те са идеалните домашни любимци. Сред аргументите за славата на мъркащите чаровници са, че е елементарно да се грижим за тях, котките бързо се привързват, супер интелигентни са. Тези им качества печелят сърцата на мнозина. Гальовните животни обаче имат своите секрети – някои от тях са просто любопитни, само че други са тъмни и злокобни. Ето и най-интересните от тях.

Всеки притежател на котка знае, че котките обичат да спят, само че истината какъв брой в действителност спят те може да се окаже огромна изненада. Смята се, че котките прекарват към 70% от живота си в сън.

Хората не могат да пият морска вода, само че котките могат. Те имат специфични бъбреци, които могат да филтрират сол.

Всички знаят, че котките имат добър слух. Истината е, че той е толкоз добър, че те могат чуят даже и ултразвукови шумове. Теоретично видяно, те могат да чуят ултразвуковия език на гризачите и делфините.

Котките имат трети клепач, което ги прави неповторими измежду бозайниците.

 Черна котка

Домашните котки могат да тичат с 48 км/ч. Това е към с 4 километра по-бързо от Юсеин Болт, чийто връх е 44 километра в час.

Черните котки могат да носят злощастие в България и по-голямата част от Европа, само че във Англия и Австралия те носят шанс.

Има котки, които са оживели след рухване от 32-я етаж върху бетон. В реалност върхът се държи от котката Леополд, която пада и оцелява от 48-я етаж на небостъргач в Сингапур.

Котките имат магнитни мозъчни кафези, които работят като компаси и им разрешават елементарно да намерят пътя към дома си.

 Котка

Котките могат да издават над 100 разнообразни звука, до момента в който кучетата могат да издават единствено 10.

Най-високо издигналата се котка в света е уличният котарак Стъбс. Той е бил публично определен за кмет на градчето Талкенна в Аляска и останал на този пост цели 15 години.

Котките нямат рецептори за сладко.

Неочакван факт е, че към 56% от котките имат нетърпимост към лактоза и млякото не им понася.

Домашни котки са ефикасни убийци. Според проучвания свободно разхождащите се домашни котки са съдействали за изгубването на повече от 30 скотски типа. Те са измежду 100-те най-агресивни скотски убийци на планетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР