Котките са чудесни другари – те ще ви забавляват и

...
Котките са чудесни другари – те ще ви забавляват и
Коментари Харесай

Улична котка у дома – какво е нужно?

Котките са чудесни приятели – те ще ви забавляват и ще ви разтоварват от напрегнатия ден. Игриви и занимателни, мъркащите любимци са още любвеобилни и извънредно предани към стопаните си. Собствениците на котки ще потвърдят, че всичко в дома им се случва под някакви правила, и то най-много разпоредбите на котката.

Каква обаче би трябвало да знаем при избора на котка? Можете да закупите разнообразни породи – оферират се в зоомагазините, а към този момент и в интернет пространството. Всичко зависи от това какво животно желаете да имате вкъщи – с дълъг косъм или пък по опция без никакви косми. Що се отнася до темперамента и държанието, множеството котки си наподобяват и в този случай породата няма кой знае какъв брой огромно значение.

Ако сте решили да подадете ръка на улична котка, вместо да купувате породиста, би трябвало да знаете, че вършиме доста добър избор. Уличните писани също има своите достолепия и въпреки да нямат забележителната багра на породистите котки, са чудесни другари могат да се конкурират с тях.

В България по-голямата част от хората вземат решение да спасят улична котка, вместо да си купуват породиста мъркаща писана. Не толкоз впечатляващите външни характерности на уличното животно не тормозят тези, които желаят да се любуват на мъркащ любим у дома.

Улична котка у дома - какво би трябвало да знаем?

Има няколко правила, които би трябвало да следвате, когато прибирате котка от улицата. Хубаво е, да си вземете малко животинче – по този начин по-лесно ще свикне с новата конюнктура и най-много с новите правила.

Веднага заведете любимеца си на ветеринар – уличните котки са изложени на най-различни нездравословни въздействия и е добре да бъде тествана от експерт. На първо място, котката, която сте избрали, сигурно е цялостна с бълхи. Освен това ветеринарят ще направи и цялостен обзор на животното, с цел да знаете и вие в какво положение е то. Ваксинирайте животното – не пропускайте тази процедура, в случай че желаете вашата котка да бъде здрава.

Началото на съжителството би трябвало да създадете подобаваща среда за любимеца – главното, от което се нуждае котката, е храна, вода, внимание и играчки. Сред първите неща, които би трябвало да извършите за писаната, е да ѝ осигурите място, където да върви до тоалетна. Имайте самообладание – първоначално ще бъде мъчно да я научите и е допустимо да маркира други места в къщата.

Храната за котката може да бъде консервирана или суха. Що се отнася до леглото ѝ, най-лесно за вас и за нея би било да ѝ извършите някакъв панер, в който да сложите одеяло или различен тип мека постеля. Знаете добре, че всевъзможен тип кутии са изключително привлекателни за писаните, тъй че тя бързо ще схване това място за нейна територия.

Ако имате опция, създайте на котката уют, който през първите дни ще ѝ разреши да бъде сама в някоя стая. Писаната ще има потребност да се приспособи към новата среда и е напълно обикновено да бъде уплашена. Опитайте се да ѝ създадете комфорт. Котките обичат да усещат миризмата си на всички места на мястото, където живеят – най-лесно това може да стане благодарение на елементарен чорап.

Оставете го близо да писаната. След няколко часа натъркайте с тази забрадка мебелите вкъщи – това ще помогне на котката да почувства мястото като свое, защото ще разпознава миризмата си в близост. Ако имате и различен любим – не ги срещайте още от първия ден.

Ако желаете да се сприятелите с улична котка, най-добре започнете да си играете с нея – това доста бързо ще стопи ледовете посред ви. Заобиколете писаната с някакви котешки играчки и ѝ обръщайте внимание – това също ще я накара бързо да се почувства удобно. Всякакви връвчици, играчи- мишки, даже лазерно фенерче ще свършат работа.

Редовната игра с котката понижава доста заплахата от това тя да развие поведенчески проблеми, изясняват ветеринари. Друга значима част при осиновяването на улична котка е да оставите животното да се приобщи последователно. В началото доста ще ви се желае да я милвате и непрекъснато да е в ръцете ви, само че не го правете. Дайте време на уличната кота в дома ви да свикне.

Най-добре е да я оставите сама да пристигна при вас – котките са изключително чувствителни що се отнася до промяна на ситуацията. Тя ще има потребност от малко повече време с цел да свикне с новата конюнктура, атмосферата и, не на последно място, хората, които живеят с нея. Грижете се за нея и подхождайте с почитание към любимеца си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР