Котките от порода савана са едни от най-скъпите и най-трудни

...
Котките от порода савана са едни от най-скъпите и най-трудни
Коментари Харесай

Хранене на котка савана

Котките от порода савана са едни от най-скъпите и най-трудни за развъждане, защото в огромна степен пазят нрава си на животни от дивата природа. Това оказва въздействие и върху метода им на хранене.

Като хибридна порода животни хранителната им диета е малко по-различна. За тези котета савани, които са първо до трето потомство от дивите предшественици, се предлага натурално месо от особено отгледани зайци, фуражни мишки, еднодневни пилета и пъдпъдъци.

Правилно уравновесената диета от натурални храни е най-хубавата за тях. На дребните се дава такова количество, което могат да изядат до възраст от 1, 5-2 години, защото котките от тази порода порастват доста дълго време. Възрастните котки савани ядат 3-6 % от телесното си тегло за ден, само че някои могат да поемат и повече храна.

Балансираната диета включва месо, черва от животни, кайма и малко количество фибри. Говеждо месо не трябва да се дава, тъй като при някои савани води до алергични реакции. Варените кости не са подобаващи храни за савана, тъй като не дават нищо на организма на животното.

Животните от пето до осмо потомство се хранят като елементарните домашни котки. Може да им се дава суха и мокра фабрично създадена храна, а също така и натурално месо. Трябва да се лимитират зърнените храни и съставките с високо наличие на фибри. Експертите дават желание на консервираните храни за тях, защото те съдържат повече влага и това е профилактика против уролитиазата при писаните.

 Савана

От добавките, които се дават при натурално хранене на котка савана, се предлагат калций, само че има отзиви, че той не е необходим и дори е нездравословен, за разлика от таурина, който се предлага от всички. За избора на добавки наложително е да се съгласуват с ветеринарен експерт.

Най-много таурин, който може да бъде набавен от естествени артикули, има в мускулното месо, езика и сърцето на животните. Мускулното месо един път седмично е наложително поради таурина.

Готовите храни за породата савана би трябвало да бъдат от супер премиум клас като на дребните котета се дава храна от 3 до 6 пъти на ден, а възрастните от 2 до 3 пъти дневно. Достъпът до прясна вода е нужно да бъде денонощен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР