Котките не се усмихват като нас, но също имат нужда

...
Котките не се усмихват като нас, но също имат нужда
Коментари Харесай

Котешка пародонтоза - причини, симптоми и лечение

Котките не се усмихват като нас, само че също имат потребност от грижа за котешките зъби.

Котешката пародонтоза стартира като инфектиране на венците, само че може да премине във инфектиране на зъба и по-сериозни затруднения.

Причини за котешка пародонтоза

Основната причина за котешка пародонтоза е зъбният камък при котките, който се отсрочва по зъбите. Процесът стартира с отсрочване на зъбна плака. Тя е жълтеникава на цвят и наподобява като оцветяване по зъба, може да се отстрани с изтриване. Тя се състои от бактерии, хранещи се с полепналият тънък слои хранителни частици.

Постепенно в плаката стартира да се отсрочват минерални соли, те я втвърдяват и я трансформират в зъбен камък. Той нараства пласт след пласт и може да обхване огромна част от зъба, от време на време и целият зъб. Зъбният камък е жъленикаво-кафяв, корав и сложен за премахване. Основният проблем, е че той се натрупа освен по забележимата част от зъба, а и под венеца. Това нервира венеца и той се възпалява и отлепя от зъба.

Симптоми на котешка пародонтоза

Когато погледнете зъбите на котка с пародонтоза, границата на венеца със зъба е зачервена, а в по тежки случаи целият венец е почервенял, вероятен е и синкав отенък.

Писаните не се славят с прекрасен мирис, само че пародонтозата се демонстрира с извънредно неприятен мирис при котките.

В напредналите стадии производството на слюнка се ускорява и може даже да изтича на капки от ръбовете на устата. Всички тези признаци са съпроводени с мъка, което води до понижен вкус, заради засилена болежка при дъвкане.

 Пародонтозата може да е доста рискова за котките

В напредналите случаи може да се стигне до мъчно приемане на храна или отвод от храна въобще. Характерно за котките с пародонтоза е, че избират мека храна пред гранулирана, тъй като се приема по-безболезнено.

Лечение на котешка пародонтоза

Лечението на котешка пародонтоза включва разчистване на зъбите от зъбен камък благодарение на скалер. Вашият ветеринарен доктор ще реши дали положението на котето има потребност от лекуване с антибиотици. В напредналите стадии може да се наложи изваждане на проблематичните зъби.

Не се опитвайте да почиствате зъбния камък сами у дома, тъй като може да нараните съществено венците и челюстта на котето.

В началните стадии зъбната плака може да бъде отстранена благодарение на четка и специфична паста за зъби за животни. Човешката паста за зъби може да е отровна, заради токсични за котките съставки, като да вземем за пример ксилитол. Никога не използвайте човешка паста за зъби за животното ви. Използвайте котешка паста за зъби. И мийте зъбите на котката.

За да предпазите котката си от пародонтоза, проверявайте постоянно зъбките и при първи признаци на проблем посетете ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР