Котките и мишките - две легендарни животински фигури, които често

...
Котките и мишките - две легендарни животински фигури, които често
Коментари Харесай

Защо котката не иска да лови мишки

Котките и мишките - две именити скотски фигури, които постоянно се асоциират като див звяр и плячка и като смъртни врагове. Въпреки тази обичайната визия, не всички котки демонстрират интерес към гризачите. Ако сте си взели домашна писана за да ви отърве от мишките, има възможност да вашето глезено коте да не обърне внимание на мишоците. Тогава е разумно да се запитате за какво котката не желае да лови мишки.

Това може да бъде източник на огромно любознание за коткарите и наблюдаващите на животните. За да разберем за какво някои котки не ловуват мишки, би трябвало да проучим някои от главните фактори, които въздействат на тяхното държание.

Вроден инстинкт против домашни условия

Котките са определяни като хищници, които постоянно ловуват дребни бозайници като мишки. Този инстинкт е вграден в тяхната природа и се демонстрира при дивите котки. В домашни условия обаче, където котките са хранени и обгрижвани от своите стопани, този инстинкт може да бъде подтиснат. Ако котката получава задоволително храна от своя собственик, тя може да не изпитва нуждата да ловува мишки.

Социално въздействие

 Котка и мишка

В домашни условия котките могат да развият мощни връзки с индивида и да бъдат възпитани да не ловуват мишки. В доста случаи притежателите на котки не биха желали техният любим да убива животни, даже в случай че е част от техния натурален инстинкт. Следователно, някои котки могат да бъдат държани надалеч от гризачите посредством социализация и образование от индивида.

Здравословни аргументи котката да не лови мишки

Освен това, някои котки може да не ловуват мишки заради здравословни проблеми или физически ограничавания. Например, котките с повредени очи или слух може да бъдат по-малко ефикасни при лова на мишки. Също по този начин, котките с преклонна възраст или със съществени здравословни проблеми могат да понижат интензивността си и да не демонстрират интерес към лов на мишки.

Както и хората, всяка котка е самостоятелен индивид със свои неповторими желания и ползи. Някои котки могат да се любуват на лова на мишки като игра или спорт, до момента в който други просто не демонстрират интерес. Фактори като характерът, наученото държание на котката и предходния опит могат да въздействат на желанието на котката да ловува мишки.

 Котка е хванала мишка Снимка: rihaij/pixabay.com

В умозаключение, аргументите някои котки не ловят мишки са доста и разнородни. Въпреки че мнозина считат лова на мишки за типично държание за котките, би трябвало да се има поради, че всяка котка е неповторима и може да има разнообразни мотивации и желания.

Вижте също за какво някои котки носят мишки на притежателя си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР