Котките и кучетата имат различни навици, активни са през различно

...
Котките и кучетата имат различни навици, активни са през различно
Коментари Харесай

Да отглеждаме заедно котка и куче

Котките и кучетата имат разнообразни привички, дейни са през друго време от денонощието и така нататък – това обаче напълно не значи, че не можете да отглеждате животните дружно.

Ако котката и кучето в дома ви са задоволително дребни (коте под 6 месеца и куче под година), елементарно ще свикнат с навиците на другия. Освен това, когато са толкоз дребни, не са имали противен опит с животно от различен тип – т.е. са изцяло непредубедени.

Разбира се, може да гледате котка и куче дружно и на по-голяма възраст, само че ще бъде по-лесно, в случай че ги съберете, до момента в който са дребни. Ако пораснат дружно двете животинки, ще одобряват взаимната си компания.

Каква е значимо, с цел да отглеждате котка и куче дружно?

През първите няколко месеца ще би трябвало да ги наблюдавате по-внимателно и да им отделяте много време. Възможно е кучето, защото е въпреки всичко по-силно, несъзнателно да нарани мъркащия си другар.

В случай че към този момент имате едното от двете животни и то е възрастно, помислете добре дали да вземате още едно от различен тип. Поинтересувайте се каква порода куче може да се съвмести с към този момент старата котка. Известно е, че някои кучета се схващат с котки по-добре от други. Но зависи и от характера на съответните животни.

Ако имате куче, хубаво е да не вземате котка от улицата. Основната причина е, че котката към този момент има някакви прекарвания с кучета и би се привързало извънредно мъчно към кучето.

Всъщност по-лесно би било, в случай че имате възрастно куче и си вземете котка – вероятността кучето да свикне с котката е огромна. Обратната обстановка обаче е по-деликатна. Основната причина е в това, че котките се усещат господари на дома, в който живеят и сходна смяна няма да им се понрави.

Ако въпреки всичко сте решени, че ще се справите, би трябвало да се въоръжите с самообладание. Хубаво е да има някаква неутрална територия в дома ви – място, което се посещава и от двете животинки. По време на срещите сред двата любимеца, кучето би трябвало да е на каишка, а изходът от така наречен неутрална територия да бъде затворен.

Хубаво е да отделите на котката някакво място, в което кучето няма достъп – място, където мъркащият любим може да се отдръпна, когато компанията на кучето стане непоносима. Кучетата не се нуждаят от сходен ъгъл – в по-голямата част от случаите кучетата нямат терзания от котките, тъй че сходно уединение е ненужно.

За да се получи сприятеляването по-бързо, позволете на любимците си взаимно да подушат миризмата си – знаете, че животните имат мощно подушване и миризмата е основа на общуването им.

Донесете и на двете животни предмет, който има миризмата на другия любим – оставете го някъде на налично място да бъде подушен и разучен. След няколко дни пробвайте да погалите съответния любим с предмета на другото домашно животно.

Особено значимо е през интервала на акомодация да обръщате внимание и на двете животинки и да им давате задоволително обич – не си позволявайте да пренебрегвате един от двамата любимци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР