Котката ви лежи повече от нормалното? Изглежда ли сънлива или

...
Котката ви лежи повече от нормалното? Изглежда ли сънлива или
Коментари Харесай

Летаргия при котките - признаци и причини

Котката ви лежи повече от естественото? Изглежда ли сънлива или несъответстваща? Не се ли интересува какво се случва към нея? Ако е по този начин, вашата котка демонстрира признаци на заспалост. Ето по какъв начин да различите изтощена котка от летаргична котка, някои вероятни аргументи за летаргията и какво би трябвало да извършите.

Какво е заспалост при котките?

Летаргията може да се дефинира като извънредно понижаване на равнището на интензивност и зоркост на котката. Казано просто, летаргична е котка, която се " забавя ", когато не се усеща добре. В доста случаи летаргията е методът на тялото да пести сила, с цел да се пребори с заболявания или да се излекува от пострадване.

Каква е разликата сред летаргична и изтощена котка?

Летаргичната котка може да наподобява доста като изтощена котка, само че има значима разлика. Умората е краткотрайно положение, което минава с отмора или сън. Ако станете прекомерно късно, ще сте изтощени на идващия ден, само че ще се почувствате добре, откакто поспите в допълнение. Същото не важи за летаргията. Летаргичните котки постоянно спят повече от естественото, само че тяхната заспалост остава, в случай че не се обърне внимание на главния проблем.

Нормално ли е котката да е летаргична?

Технически, летаргията при котките в никакъв случай не е естествена, само че от време на време се чака. Например котките, които преди малко са били имунизирани, постоянно са летаргични. Това се случва, тъй като имунният отговор, генериран от имунизацията, може да накара котките да се усещат изтощени, да изпитват болежка и като цяло да са неразположени. Много котешки болести също ще създадат котката летаргична, тъй че е доста евентуално болна или неотдавна имунизирана котка да бъде летаргична.

За съпоставяне, здравите котенца в никакъв случай не са летаргични. Те са склонни или да са изцяло „ включени “ – да тичат в близост като фанатици – или изцяло „ изключени “ – да почиват за още един кръг. Свържете се с вашия ветеринарен доктор, в случай че имате летаргично коте.

С напредването на възрастта котките постоянно прекарват повече време в безшумно наблюдаване на света към тях (или подремване), само че това не е заспалост, а напреднала възраст. Възрастните котки може да забавят темпото малко повече, само че рисковите или неочаквани промени нормално са симптом за здравословни проблеми.

Какво кара котката да е летаргична?

Накратко, съвсем всяко неприятно здравословно положение може да докара до заспалост при котките, в това число:

- Инфекции – битката с бактерии, вируси или други патогени лишава доста сила.

-Скорошна имунизация – котките може да са летаргични за ден или два, защото имунната им система реагира на имунизацията.

- Болка – за котката е мъчно да се движи или да се интересува от каквото и да било, в случай че изпитва умерена до мощна болежка.

 Котката се крие Снимка: AnaCorpus / pixabay.com

- Травматични пострадвания – забележителна контузия води до болежка и лекуването изисква спомагателна сила.

- Хипогликемия (ниска кръвна захар) – глюкозата е нужна за зареждане на клетките в тялото на котката, изключително в мозъка.

- Анемия (нисък брой на алените кръвни клетки) – тялото на котката се нуждае от кислорода, който алените кръвни кафези придвижват, с цел да създава сила.

- Сърдечно заболяване - сърце, което не изпомпва обикновено, не може да движи кръвта по тялото добре.

- Респираторни положения – всичко, което попречва способността на белите дробове да придвижват О2 в кръвта, може да докара до заспалост при котките.

- Чернодробно и бъбречно заболяване – отпадъчните артикули се натрупват, когато тези органи се повредят, което нарушава естествените химични процеси и кара котките да се усещат извънредно.

- Хормонални аномалии (напр. диабет) – анормалните равнища на хормоните трансформират физиологичните процеси в тялото, което може да накара котките да се почувстват зле.

- Рак – другите типове рак засягат котките по разнообразни способи, само че летаргията е постоянно срещан клиничен симптом.

- Някои медикаменти – летаргията може да бъде непряк резултат от някои медикаменти, в това число някои анти-тревожни и болкоуспокояващи медикаменти, които нормално се дават на котки.

- Отравяне - токсините и отровните ужилвания или ухапвания могат да причинят болежка, да увредят тъканите и да нарушат естествените физиологични функционалности.

- Паразити - паразитите могат да предават заболявания и да увредят непосредствено тялото, което води до заспалост при котките. Например, бълхите могат да отстранен толкоз доста кръв от котките, че да станат анемични.

- Дехидратация и електролитни аномалии - водата и подобаващите равнища на електролити са от значително значение за тялото на котката, с цел да създава сила и да действа обикновено.

- Стомашно-чревни проблеми – болести, водещи до неприятно храносмилане или асимилиране на хранителни субстанции, могат да понижат енергийните равнища на котката.

- Хранителни разстройства – котките не могат да бъдат енергични и ангажирани без положително хранене.

- Проблеми с долните пикочни пътища - болесттите, засягащи пикочния мехур и обвързваните с него структури, водят до заспалост, дискомфорт и от време на време неспособност за уриниране.

 Котка на обзор

- Възпалителни/имунни болести - анормалните имунни реакции и възпалението могат да накарат котките да се почувстват зле и да увредят тялото.

- Неврологични разстройства – заболяване или пострадване, засягащо неврологичната система, изключително мозъка, може да докара до заспалост при котките.

Някои от тези проблеми, като рак, са по-чести, когато домашните любимци остаряват, само че летаргията може да сполети котките на всяка възраст. Котенцата и възрастните нормално имат по-малко запаси и са малко по-крехки от възрастните в разцвета на силите си, тъй че летаргията може да се развие по-бързо или да бъде по-тежка при доста младите или доста старите.

Ако вашето коте или стара котка стане летаргично, неотложно се свържете с вашия ветеринарен доктор. Незабавно се обадете на вашия ветеринарен доктор, в случай че котката ви е извънредно летаргична или в случай че нейната заспалост се появи в композиция с други съществени признаци като затруднено дишане или тежко повръщане при котката или диария на писаната.

От друга страна, можете да дадете на котка, която е единствено леко летаргична и другояче е добре, малко време, с цел да видите дали ще се върне към естественото сама. Говорете с вашия ветеринарен доктор, в случай че летаргията на вашата котка се утежни или не се усъвършенства след ден или два.

Как ветеринарите лекуват летаргични котки?

Лечението на заспалост при котки е ориентирано към намиране и разрешаване на главната причина. За да сложи диагноза, вашият ветеринарен доктор ще стартира със снемане на задълбочена здравна история и осъществяване на цялостен физически обзор. Често ще са нужни и съществени лабораторни проучвания. Препоръките за лекуване или спомагателни диагностични проби ще се основават на спецификата на случая на вашата котка и резултатите от първичното им проучване. Когато главната причина може да бъде сполучливо лекувана, летаргията също би трябвало да отшуми. Говорете с вашия ветеринарен доктор, в случай че летаргията на вашата котка не се усъвършенства.

Вижте също:

- Депресия при котките;

- Тревожност при котките - аргументи и признаци;

- Колко часа спят котките;

- Защо котките се крие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР