Котката Елф е животно с изключително интересен външен вид, което

...
Котката Елф е животно с изключително интересен външен вид, което
Коментари Харесай

Котка Елф

Котката Елф е животно с извънредно забавен външен тип, което в последно време става все по-популярно освен поради екзотичната си осанка, само че също по този начин и поради обстоятелството, че не провокира алергии у хора, които имат нетърпимост към козината на домашни любимци.

История на Котка Елф

Породата е напълно нова - тя е станала известна едвам през 2006 година. Идеята за основаването ѝ обаче се зародила при започване на 90-те години на ХХ век, когато американците Карън Нелсън и Кристен Лидъм, въодушевени от упоритостите си, създали опит. Те кръстосали Канадски Сфинкс и Американски Кърл и в следствие се появила напълно нова порода котки. Борбата за признаването на породата траяла дълго, защото при кръстосване на хибридни породи котки няма по какъв начин да се избегне разновидността на гените, а това не се утвърждава от множеството фелиноложки асоциации. Затова през 2006 година породата не е с формален статут, а е приета за пробна и се чака в най-скоро време да бъде дефинитивно одобрена.

Стандарт на Котка Елф

Котката Елф е неповторима поради външния си тип - липса на четина, забавни очи и големи уши, необятни в основата и стеснени към върха. Върховете на ушите на Котката Елф са извити и са ориентирани към средата на главата на животното. Теглото на мъжките представители на породата Елф доближава до 7 кг, женските са по-дребни. Тялото на Котката Елф е със междинен размер, четина липсва, само че има и изключения, при които има четина по крайниците, опашката и ушите. Тялото на Котка Елф е гъвкаво и има доста гънки. Интересна специфичност са мустаците и веждите, които може да липсват, а в редките случаи, когато ги има, са показани от единични косми. Кожата на Котката Елф е гладка, има зърниста повърхнина и на пипане тялото на котката е доста горещо тъкмо заради неналичието на четина.

Козината на Котката Елф е с гальовен бежаво-сив цвят с петна. Вратът е дълъг, коремът е с форма на круша, обемен и издаден. Главата на Котка Елф е клиновидна. Очите са с форма на бадем и могат да са сини или зелени, позволява се и жълт цвят на очите. Котка Елф с друг цвят на очите високо се цени от феновете на екзотичните породи.

Грижи за Котка Елф

 Елф Котка

Котка Елф изисква доста грижи и в случай че не можете да отделите задоволително време за домашния си любим от тази порода, по-добре е да се ориентирате към друга порода котки. Към къпането котките от порода Елф би трябвало да привикват последователно, защото както множеството котки не обичат водата. Почистването на кожата може да става и с влажна забрадка. Тъй като котките от породата Елф нямат четина, те би трябвало да живеят в добре отоплени пространства.

Температурата на тези котки без четина е по-висока, само че поради неналичието на четина те не могат пълноценно да управляват топлината на тялото си. Добре е Котка Елф да има топли дрешки през студените месеци. Не е целесъобразно дрешките да са от синтетични материали, защото може да провокират поява на искри от търкането в кожата на Котка Елф.

Голите котки са податливи на дерматити и съществена задача на стопаните е да наблюдават за струпване на нечистотия в кожните гънки. Налепите по кожата са публикуван проблем и те постоянно би трябвало да се отстраняват, с цел да не провокират съществени кожни инфекции, които мъчно се поддават на лекуване.

Предвид характерната форма на ушите на Котка Елф и те имат специфична потребност от внимание и поддръжка - изключително задната им част. Котките от тази порода нормално нямат проблеми с очите, само че при поява на зачервяване, отичане или изобилен секрет би трябвало да се обърне внимание и да се потърси ветеринарна помощ.

Обучение на Котка Елф

Котка Елф е доста мъдро коте, само че и доста своенравно животно. Тя елементарно се научава да схваща какво желае от нея стопанинът ѝ, само че дали ще извърши дадената от него команда, зависи единствено и само от моментното ѝ въодушевление.

Хранене на Котка Елф

 Котка Елф

Заради спецификата на вероятните проблеми с кожата, множеството селекционери предлагат котките да бъдат хранени със профилирана храна за голи котки, само че това не значи, че любимците не могат да се хранят и с натурална храна. Ако изберете хранене с натурални артикули за Котка Елф, е добре да допълвате менюто ѝ постоянно с витамини и минерали, които са доста значими, както за положителния ѝ външен тип, по този начин и за здравето ѝ.

Може да допълвате менюто на Котка Елф с кисело мляко, сварена обезкостена морска риба, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварени и сурови зеленчуци, нискомаслена сметана, нискомаслена извара. Не се предлага да давате на Котка Елф пушено месо, пушена риба, колбаси, сурова риба и сурово месо, сурови яйца, мазни меса, мазна и пикантна храна, прекомерно гореща и прекомерно студена храна, кокали, речна риба, шоколад, тестени и захарни произведения.

Заболявания на Котка Елф

Котката Елф може да има проблеми със ставите, а също по този начин с кожата, с очите и с ушите. Котката Елф е податлива на сърдечно-съдови болести, които могат да се окажат съдбовни за животното.

Любопитно за Котка Елф

Характерът на тези обичливи и благи котки ги прави чудесни домашни любимци. Котките от породата Елф се схващат чудесно с всички членове на фамилията и даже със напълно дребни деца. По темперамент котка Елф е любвеобилна, само че изисква доста внимание от страна на стопаните си. Котка Елф е скъп член на фамилията в дословен и метафоричен смисъл, тъй като цената на едно котенце от тази порода е към 2000 $.

Котката Елф обича да седи в скута на стопанина си или да е покрай него. Котките Елф доста добре се схващат с котки от други породи и с кучета. В връзките с деца Котките Елф са нежни и благи, стига малчуганите да са деликатни. Те не обичат самотата и постоянно търсят внимание.

Ако стопанинът на Котка Елф няма задоволително време за домашния си любим, той може да компенсира отсъствието си със закупуването на още една котка от същата порода.

Котката Елф обича да пътешества, стига стопанинът ѝ да е покрай нея. За нея не е значим домът, в който живее, а стопанинът ѝ.

Недостатъци на Котка Елф

Котка Елф не понася самотата и може да откаже да яде, в случай че за дълго време е оставена сама. Котка Елф няма да прояви експанзия при промяна на стопанина, а просто ще изпадне в доста дълбока меланхолия.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР