Котка или куче? Това е въпрос, по който може да

...
Котка или куче? Това е въпрос, по който може да
Коментари Харесай

Учените са доказали, че кучетата могат да разпознават лошите хора

Котка или куче? Това е въпрос, по който може да се спори постоянно. Но има един факт за кучетата, които могат да трансформират вашето мнение за това кое животно е най-добре да изберете. Вие имате доверие на кучето си, само че дали и то ви има доверие?

Оказва се, че кучетата са същински детективи и могат да ви предупредят, когато би трябвало да внимавате с други хора.

Изследването е извършено от академик Акико Такаока от университета в Киото. Той и сътрудниците му желаеха да знаят дали кучето ще повярва на индивида, който лъже. Експериментът се организира в 3 стадия, с цел да се разбере какъв брой бързо животното може да дефинира, че е обезсърчителен индивида пред него.

Група учени настояват, че това проучване е доста значимо за по-нататъшното изследване на държанието на кучетата. Това ни демонстрира, че кучетата взаимодействат доста по-лесно с почтени хора, прибавя Джон Брадшоу от Университета в Бристол.

В опита, притежателят на кучето първо посочвал контейнера с храната. Животното се приближавало до него. После индивидът посочвал празния резервоар. Кучето било излъгано и следвало жеста.

Вече беше известно, че кучетата се интересуват от посочените от притежателя обекти. С други думи, те схващат вярно човешките жестове. Но се оказа, че в случай че жестовете са непоследователни, кучето става нервно и с напрежение.

Нито едно животно не се приближавало до най-отдалечения празен резервоар. Втори път те не вярвали на измамата. Експериментът включвал 34 кучета и всички те показвали същите резултати, написа списанието Animal Cognition. Кучетата употребяват предходния си опит, с цел да дефинират дали да се доверят на индивида.

Такаока възнамерява да организира сходен опит и с вълците – най-близките родственици на кучетата. Междувременно, актуалните проучвания демонстрират, че кучетата са любопитни за нови неща, само че бързо вършат изводи дали да продължат да имат вяра на хората.

Разширените изследвания демонстрират, че кучетата също схващат какви взаимоотношения имат техните притежатели с другите хора. В опита притежателите на кучета молили непознати за помощ. След това на хората им било препоръчано да нахранят кучето. Поведението на животните изненадало всички.

Домашни любимци не приемали храна от тези, които се държали жестоко с техните стопани. Те предпочитали да бъдат нахранени от тези, които помагали. Но грубите и нападателни участници в опита по този начин и не са съумели да завоюват доверие.

Сега към този момент знаем повече за тези животни. Те могат да дешифрират нашите жестове, с цел да схванат дали би трябвало да следват нашите инструкции. Въпреки това, изследванията демонстрират, че кучетата живеят най-вече в сегашното, “мислейки си ” за предишното или бъдещето единствено в необикновени обстановки.

Но в случай че постоянно лъжете кучето си, то няма да ви се довери. И в случай че кучето не харесва вашите приятелите, може би нещо не е наред с тази връзка?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР