Котировките на петрола умерено се понижават в четвъртък сутринта въпреки

...
Котировките на петрола умерено се понижават в четвъртък сутринта въпреки
Коментари Харесай

Петролът поскъпна над 50% през изтичащата година

Котировките на петрола умерено се намаляват в четвъртък сутринта макар данните за по-голямо от предстоящото понижение на запасите от суровината в Съединените щати предходната седмица.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:30 часа българско време е $79,10 за барел, което е с $0,13 по-ниско от края на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти нарастнаха с $0,29 (0,4%) - до $79,23 за барел.

В същото време февруарските фючърси за американския недопечен нефт WTI при електронна търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) се търгуват по $76,47 за барел, като се е с 0,09 по-малко от крайната цена в предходната сесия. Вчера цената на тези договори набъбна с 0,58 $ (0,8%), до 76,56 $ за барел.

По време на комерсиалната сесия предния ден цената на петрола доближи оптималните си стойности от края на ноември насам. А от началото на годината и двете марки са поскъпнали с над 50%, което не е виждано повече от десетилетие, оповестява Trading Economics.

Както стана известно в сряда, стоковите петролни ресурси в Съединени американски щати са намалели с 3,58 милиона барела предходната седмица, до момента в който специалистите, интервюирани от Bloomberg, чакаха понижение с 2,7 милиона барела. Запасите от бензин са намалели с 1,46 милиона барела, а на дестилати - с 1,73 милиона барела.

" Видяхме скок в търсенето на бензин през последната седмица, а и по-ниските ресурси от други петролни артикули също осигуриха поддръжка, " сподели Фил Флин, старши анализатор в PRICE Futures Group.

Освен това вложителите от ден на ден залагат, че държавните управления няма да вкарат нови ограничавания за пътешестване на фона на новите доказателства, че вариантът на ковид " Омикрон " е по-малко рисков от предходните му разновидности.

" Изглежда, че опасенията от понижаване на търсенето заради " Омикрон " бяха несъразмерни ", цитира Флин MarketWatch.

Пазарното внимание в този момент се насочва към срещата на ОПЕК+ на 4 януари. На тази среща представители на страните производителки на нефт ще обсъдят проектите за увеличение на производството с плануваните 400 хиляди барела дневно през февруари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР