Котировките на медта на международните пазари се считат за индикатор

...
Котировките на медта на международните пазари се считат за индикатор
Коментари Харесай

Котировките на медта са индикатор на състоянието на световната икономика - какво показва той

Котировките на медта на интернационалните пазари се смятат за знак за " здравето " на международната стопанска система, защото металът се употребява в необятен набор от браншове, в това число строителство, електроенергетика и произвеждане на коли.

Преди няколко дни котировките на медта паднаха до 17-месечно дъно и това е мотив за безпокойствие, написа в разбор на Reuters, на основата на експертни отзиви. Цените на медта на борсата COMEX паднаха до 3,50 $ за паунд (около 0,45 кг), което е най-ниското равнище от февруари 2021 година. На Лондонската железна борса (LME) котировките паднаха под 7900 $ за звук.

През март цените на медта на COMEX доближиха исторически връх над 5 $ за паунд, на фона на очакванията за възобновяване на икономическата интензивност в Китай след отпадането на блокирането поради Covid.

Цените на метала тогава бяха подкрепени и от опасения по отношение на проблеми с доставките, свързани с спора в Украйна. Котировките на LME през март скочиха до 10 600 $ за звук. Енергоносителите и селскостопанските артикули също поскъпваха, като при тях наклонността се резервира.

Обаче затягането на политиката на огромните централни банки в света в опит да се овладее растящата инфлация, поражда опасения за допустима криза.

Данните за индустриалните браншове на доста развити стопански системи към този момент сочат закъснение на интензивността. Освен това, Пекин още веднъж се бори с ковид посредством стягане на карантинните ограничения, което поражда опасения по отношение на стесняване на търсенето на артикули.

" Перспективите за пазара на медта като цяло се утежниха. Китайската стопанска система мъчно се възвръща, защото управляващите се придържат към политика на нулева толерантност към ковид. В същото време, стягането на парично-кредитната политика в Съединени американски щати и други страни, се отразява отрицателно на потребителските настройки ", отбелязва Оле Хансен от Saxo Bank.

По думите му, " продажбите са свързани с нуждата от редуциране на позициите за медта, преди летните ваканции. Освен това, крупните хедж фондове, които купиха мед по време на ралито, в този момент стартират да се съмняват в вероятностите на този метал, на фона на задаващата се криза ".

Всяко нарастване на търсенето от Китай неотложно би довело до стабилизиране на цените на медта, считат анализатори от ANZ, изключително като се има поради, че запасите от доста цветни метали са покрай минималните си равнища по отношение на доста години обратно.

Котировките на медта алармират, че нещата в световната стопанска система не вървят изключително добре, се обобщава в разбора на Reuters.

И въпреки всичко, динамичността на интернационалните пазари на медта алармира освен за отрицателни стопански вероятности. Снижаването на цените на метала е обвързвано и с известно намаляване на инфлационния напън. Което пък значи, че Фед на Съединени американски щати може да приключи цикъла на повишение на главните лихви по-рано от предстоящото, съгласно някои анализатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР