Костите на жена от централноазиатски произход, открити на дъното на

...
Костите на жена от централноазиатски произход, открити на дъното на
Коментари Харесай

Загадката на „дамата в кладенеца“

Костите на жена от централноазиатски генезис, открити на дъното на бездънен бунар след насилствена гибел в античен град на територията на днешна Турция, оказват помощ на учените да схванат придвижванията на популацията по време на решителен миг в човешката история.

Изследователите са я нарекли „ дамата в кладенеца “, а костите й са били измежду 110 скелетни остатъци на хора от преди 7500 до преди 3000 години, живели в район на разцъфнала цивилизация, движещи се от територията на днешна Турция до Иран.

Проучването дава най-пълния взор към днешна дата на генетиката, разкриваща придвижването и взаимоотношенията на човешките популации в тази област след появяването на земеделието и възхода на градовете-държави, две забележителности в човешката история.

Останките от „ дамата в кладенеца “, открити в руините на античния град Алалак в Южна Турция, илюстрират по какъв начин хората и концепциите циркулират в района.

Нейната ДНК демонстрира, че тя е излязла някъде от Централна Азия – може би повече от 3 200 км или повече от мястото на което останките й са открити. Тя умира на към 40 до 45 години, настояват откривателите, евентуално сред 1625 година прочие Н. Е. И 1511 година пр.н.е. Тялото й има признаци на голям брой пострадвания.

„ Как и за какво една жена от Централна Азия ще се озове в Алалак, не е ясно “, споделя археологът Филип Стокхамер от университета Лудвиг Максимилиан от Мюнхен. Той е и шеф на изследователския център „ Макс Планк-Харвард “ за археологията на античното Средиземноморие и съавтор на проучването, оповестено в списание Cell.

„ Търговец? Роби? Брак? Това, което можем да кажем, е, че генетично тази жена е безусловно непозната на региона, тъй че е несъмнено че тя не е резултат от междукултурен брак “, прибавя Стокхамер. „ Следователно самотна жена или малко семейство изминава това огромно разстояние преди повече от 3500 години. Как са съумели да се придвижат на такова разстояние? Това е загадката. На края на пътешествието дамата е убита. Защо? Изнасилване? Омраза към чужденци? Грабеж? И по-късно тялото й е било изхвърлено в кладенеца. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР