Беновска / Костадинов: Възраждане в СОС? Костадинов: В Цяла България да се брои повторно!

...
Костадин Костадинов, лидер на Възраждане - Илиана Беновска Беновска пита
Коментари Харесай

Костадин Костадинов, лидер на Възраждане - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 11.11.2023 г.

Какво се случи на изборите?

Беновска посрещна Костадинов с добре дошъл и го призова да се похвали с резултатите от изборите, защото доколкото е разбрала - всички партии са спечелили. Костадинов заяви, че всички партии са загубили, а местни феодали са спечелили. Той подчерта, че резултатите от местните избори трябва да се сравняват с тези от предишните местни избори, а не с парламентарните и се наблюдава срив във всички партии, а при тези, които има леко повишение, е заради наети “местни тарикати, сглобкаджии и играчи”, които регистрират изборен резултат. “Когато се разпада парламентарната и партийната система, начело излизат хора, които са обиграни и имащи пари, за да си купят местната община” каза Костадинов. Беновска го попита дали не са се опитали да купят вилаета на Бойко Борисов в Банкя, а лидерът на “Възраждане” отговори, че нямат пари за такива покупки, а и кампания им в национален мащаб е 880 000 лева - една от най-евтините. Той подчерта, че кандидатът в Банкя - Антон Бранков, който е бил на балотаж, е добре известен в града, спортист, има собствен спортен клуб за деца, харесван от гражданите и това е била причината да е на балотаж. Костадинов заяви, че техните кандидати са класически политически кандидати - обикновени българи с визия за развитието на страната.

“Пожертвахте ли Деян Николов, класически политически кандидат, един от вашите най-близки хора - политически и ефективно?” попита Беновска. Костадинов заяви, че не са го пожертвали, в парламента имат 37 народни представители, в общинския съвет - 8, а СОС е малкият парламент на България и затова там трябва да имат човек, на когото да разчитат и ще провежда политика, без да се налага да звънят за всяко едно действие. Лидерът на “Възраждане” подчерта, че държи хората в партията сами да взимат решения, след като им е гласувано доверие.

“Възраждане” във Варна

Беновска подчерта, че “Възраждане” са постигнали голям успех и във Варна. Костадинов заяви, че успехът е трябвало да бъде много по-голям, но на кандидата на ПП-ДБ са били прелени около 7-8000 гласа от олигарсите. Той коментира, че ГЕРБ, ПП-ДБ и “Възраждане” са тройката във Варна в общинските листи, а разликата между партиите е общо 1,5 %, но на 4, 5 и 6 място са неразпознаваеми формации - местни олигарси, които са си напазарували гласове - Земеделски народен съюз Александър Стамболийски, Алтернативата на гражданите и Български глас - 2 от тези формации са подкрепили друг кандидат и е ясно за кого работят. “За Варна имаше 3 социологически проучвания - нито едно не хвана тези гласове - купеният вот няма как да бъде хванат, особено корпоративният” заяви Костадинов.

Кой спечели, всъщност, изборите?

Беновска отбеляза, че в понеделник предстои клетва в СОС, който погрешка нарече Столичен народен съвет и с Костадинов се засмяха, но той подчерта, че е тъжно, че съветът не е на българския народ, както и за съжаление държавата и парламентът. “Държавата принадлежи на олигарси. На тези избори България се феодализира тежко - ГЕРБ загуби, ПП-ДБ загубиха, единствено спечелиха местните олигарси, които са излезли от коалиции на партии, които взимат под 1 % на национално ниво, но събират гласове да управляват областен град. Това показва, че на следващите избори могат да се съберат 7-8 бизнесмена и да купят общината, а накрая и държавата” коментира Костадинов.

Жалбата на Ваня Григорова в Административния съд

Беновска отбеляза новината от вчера - Административен съд София – град отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на ОИК – София за определяне на кмет на столицата.

Административен съд София – град образува днес /10.11.23/ административно дело № 10768 от 2023 г. по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ МК „БСП за България“ срещу Решение № 1094-МИ/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столична община.

Първоинстанционният съд отхвърли направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК. Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Нарушения в изборния ден

Беновска помоли Костадинов да обсъдят в НС възможностите за препятстване на развитието на нещо, което може би, е вярно, защото са излезли доста клипове как се попълват резултатите. Костадинов заяви, че всичко това “нежно” се крие от американските медии. Той подчерта, че на тези избори на много места Административните съдилища позволяват да се броят повторно гласовете - в Хасково всички гласове ще се броят и досега никога не се е случвало това. Водещата сподели, че от 10 години настоява в Информационно обслужване да се проверят протоколите като се сравнят с документите с чувалчетата. Беновска разказа как се събират бюлетините - документите от всички секциите се събират в един чувал и настава пълен хаос, а чувалите отиват някъде си. Костадинов пожела да сподели нещо, което му е изпратено от техен член в СИК - София - броят на подписите в СИК не може да се засече с броя бюлетини, защото се подписваш, че гласуваш общо, а може да пуснеш бюлетина само за общински съвет, ОИК не проверяват подписите в списъка с гласували, спрямо написаното в протокола, освен ако няма голям проблем със сбора гласове в протокола, хванали са 218 гласа по протокол за Васил Терзиев, но заради проблемът с броя подписи, чувалът е бил отворен и се е оказало, че за Терзиев има 9 гласа. “Аз съм обжалвал 4 пъти изборни резултати и никога досега Административният съд не е спирал производството по заклеване на кмета, но не е лошо да се предложи такава норма” каза Костадинов. Беновска подчерта, че трябва да има по-професионално и съвременно юридическо втренчване. Костадинов заяви, че е съгласен, но в сегашния политически момент, няма да се случат такива промени и всичко се отхвърля. Водещата коментира, че може би сега ще успеят да се съюзят с БСП и ИТН. Костадинов отговори, че по този начин ще бъдат 70 гласа. Беновска призова да говорят по тези теми и да огражданствят въпросите, а Костадинов заяви, че огромна част от медиите не са медии, а са радио точки - дават една гледна точка, продиктувана от посолството и поради тази причина дори да се направи кампания, то няма да бъде отразено.

ПП-ДБ пресконференция с подбрани медии

Беновска пожела да изгледат въпроса ѝ към ПП-ДБ на пресконференция след избори, която отново е била за подбрани медийни въпроси.

6 ноември 23-та

Беновска/Терзиев/Петков: Дюкянът на кмета отворен ли е в СОС за хората от днес?

Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП-ДБ-Спаси София, Кирил Петков, съпредседател на ПП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 6.11.2023 г.


ПП / ДБ даваха микрофона на свои медии. Наложи се Беновска да се качи на сцената на политиците. И да зададе въпросите си от микрофона на лидера на ДБ Христо Иванов

Илиана Беновска: Може ли да ми позволите като кавалери, разбирате моето присъствие тук, мисля, че сте достатъчно елегантни! Да обясня защо съм на този микрофон!

Найо Тицин: Колега, ще ви прекъсна!

Илиана Беновска: Защо ще я прекъсваш, Тицин? Ти, кой си! Това са хората, които са избрани! Ти, Тицин, си техен слуга, моето момче! Вашият пресцентър не работи добре, ще ви го обясня после, след, извън, пресконференцията.


Искам да поздравя г-н Терзиев! Добре дошъл в Парижките, пардон, Софийските потайности! В местната власт в София! Искам да задам следния въпрос: Ваня Григорова получи почти равен на вашия рейтинг. Кавалерски и професионално, бих казала и политически зряло, би било да ѝ предложите позиция на председател на СОС - от уважение към вота на избирателите! Мислили ли сте по този въпрос, съвещавали ли сте се, господа? И какво е мнението ви. Искам да чуя мнението и на Кирил Петков, и на Борис Бонев, и на Христо Иванов, защото това е важен въпрос, който ще легитимира или ново ляво, или ще довърши вашия образ?


И втори въпрос, шеговит! На постерите си пишете, че започвате работа в понеделник. Нали така беше: В неделя ще празнуваме! Започваме работа в понеделник! Г-н Кирил, не ми се сърдете! Ще попитам: Дали Дюкянът на кметството е отворен в понеделник за избирателите? Започвате ли работа?

Найо Тицин: Ха, ха, ха, браво!

Илиана Беновска: Аз не питам теб, Тицин, моето момче! Нека вашият пиар си седне на задничето, ако обичате, и направете забележка на тези, които пращат имейли! И начина, по който се организира пресконференцията! Казвам ви, знаете мъдрата мисъл – успехът е общ, провалът е твой! Това, че някой си нещо прави в момента, той носи отговорност! Благодаря!

Васил Терзиев: Няма проблем! Аз нямам предизвикателства с това да поема отговорност! Така че за всичко, което не е наред – вдигам ръка! Да, пак направихме шоу, беше една пресконференция!

Илиана Беновска: Извинявайте, аз не чух отговор на моите въпроси, господа! Много се извинявам, не чух отговори на моите въпроси! Мога ли да се извиня и да ми отговорите коректно? Много ви моля! Учтиво!

Васил Терзиев: Само да отговоря с една дума, по въпроса за Ваня Григорова: Това, въобще, не е тема на днешната пресконференция! Вторият въпрос, за понеделник! Започнали сме вече работа, както виждате и все повече ще вдигаме оборотите! Това отговаря ли, г-жо Беновска?

Илиана Беновска: За софийските потайности на местната власт? Мисля, че разбирате образа?

Васил Терзиев: Софийските потайности тепърва ще ги откриваме! Мисля, че ще имаме четири години да ги опознаем и да намерим решенията на проблемите!

Илиана Беновска: Благодаря много! Не чух вашите отговори също за лявото, г-н Петков и г-н Иванов!

Васил Терзиев: Аз отговорих от името на всички!

Илиана Беновска: Е, хайде, те не са Ви дали права на говорител, сигурно! Моля Ви, г-н Петков!

Кирил Петков: За Вас, общината ще бъде отворена и за всички граждани! Аз съм сигурен, че тя ще бъде прозрачна, ще покажем как промяната се случва на местно ниво и това ще бъде примера, който ще го даваме след четири години, за това съм сигурен!

Илиана Беновска: А за сътрудничеството с БСП в местната власт, това, което попитах за Ваня Григорова, новия ляв субект?

Кирил Петков: Новият кмет на София отговори по тази тема!

СОС; Радикализирана неомарксистка левица - ПП-ДБ, ДСБ, СДС; Бойко Борисов

“Г-н Костадинов, кой ще бъде председателят на СОС?” попита Беновска. Костадинов каза, че не знае, но “Възраждане” ще предложи свой кандидат и при всички положения няма да подкрепят друг кандидат. Беновска попита дали не е справедливо при такава нищожна разлика в гласовете, да се даде възможност и на втория претендент Ваня Григорова. Костадинов сподели, че вчера на посещение е бил представител на американската републиканска партия Марк Айваньо, който е председател на фракция, която поддържа Тръмп - “Републиканци за национално обновление” и гледайки част от народните представители, е попитал Костадинов дали не са от марксистката левица, а лидерът на “Възраждане” отговори, че са от проамериканската десница - ПП-ДБ. “Така наречената десница, която при нас е радикализирана неомарксистка левица - ПП-ДБ, ДСБ, СДС - винаги се е държала с маниера на изключителността. 90-та година спечелиха изборите и казаха, че са спечелили с малко, но завинаги и никога не делят властта - в момента са в коалиция с ГЕРБ и ДПС, но отказват да споделят министерски кресла. Съмняваме да подкрепят, който и да било друг кандидат. Тези хора спечелиха изборите само в 5 общини и имат наглостта да искат цялата власт в тези общини, да имат и председатели на общинските съвети” коментира Костадинов. Беновска отбеляза, че Борисов им е позволил да си разиграват коня в правителството. Лидерът на “Възраждане” отговори, че Борисов отдавна не взима решения самостоятелно - вторник е призовал открито да е гласува за Ваня Григорова, а в петък е изглеждал като нашамарено дете, призовавайки да се гласува за Васил Терзиев и е ясно, че американското посолство контролира всичко в държавата.

България - САЩ

Беновска попита какво се случва със закона за американските медии, а Костадинов отговори, че го отхвърлят постоянно, но ще го вкарат. “Ние много пъти сме казвали - ако искаме България да е уважавана, трябва да се държи като добър суверенен субект на международното право и добър съюзник, а не като подлога и колония. Няма как да обвинявам американците, че се държат по този начин, защото някой има позволява. Договорихме се с Марк Айваньо да създадем общ меморандум за сътрудничество и обединение около общи християнски традиционни ценности - ние нямаме различие с този човек. И тях ги наричат проруски, както и нас. Те също критикуват американското правителство, както и ние. Ако искаме да възстановим престижа на България, трябва да се държим като хора, които имат самоуважение” заяви Костадинов.

Посещение на американска делегация; Председател на СОС

Беновска отбеляза, че посолството на САЩ уведоми миналата седмица, че в България ще дойде делегация на високо търговско и инвестиционно равнище и ще се проведат редица срещи, без да се казва кои са и с кого ще се срещат. Президентът Радев е пуснал съобщение, че залата на президентството е малка и няма да има достъп за медиите. Костадинов коментира, че през последните няколко години журналистите не питат, а четат написани въпроси, без да се следва логиката на разговора. “Картинката не пресконференцията на ПП-ДБ беше много жалка! Жалко за столицата, защото нямаше избор на втори тур и жалко, че са избрали такъв кандидат за кмет. Това е изборът на тези, които отидоха да гласуват, а вината на тези, които не гласуваха, е още по-голяма” подчерта лидерът на “Възраждане”.

Беновска коментира, че Борис Бонев е основният заподозрян, че ще бъде избран за председател на СОС и попита какво ще направят като не се избере Деян Николов, Иван Таков или Ваня Григорова - как ще работи СОС. Костадинов заяви, че законът не е много категоричен, защото се предвижда втори тур след първи, но на втори трябва да има 50 + 1 - трябва да има 32 души гласували за един кандидат и така може да се ходи на много турове. Той подчерта, че ако ПП-ДБ и ГЕРБ не създадат мнозинство в общинския съвет, ще е много трудно.

Вотът на недоверие; “Лукойл”; Бюджетът

Вотът на недоверие, дерогацията за “Лукойл”, потайното обявяване на бюджета от Асен Василев в камерен състав от допуснати медии - отбеляза Беновска като въпроси. Костадинов коментира, че Беновска не я пускат на пресконференции на Асен Василев, а тя обясни, че е така, защото има изискване за икономическо образование, което тя не притежава. “Аз го попитах има ли политологическо образование да управлява държавата. Василев дълго се дърпа, но накрая си призна, че няма, но въпреки всичко управлява” коментира Беновска. Лидерът на “Възраждане” смята, че Василев като дете много е страдал за добрите оценки на другите ученици.

По отношение на вота на недоверие, Костадинов заяви, че трудно ще мине, освен ако Борисов не появи самостоятелно мислене, което последните 2 години липсва при него.

По темата за “Лукойл” Костадинов каза, че се е появила новина, че ЕК започва разследване срещу България, но няма такова нещо и въпросът е кой пуска такава новина. “ЕК щяла да разследва дали Русия не печели от сделката. Ако една страна не печели от една сделка, то просто не я е сключвала. Очевидно е, че двете страни трябва да спечелят, иначе е диктат. Как ЕК ще разберат дали Русия е спечелила? Ще помолят да им се пратят копия от фактурите или финансов отчет от Путин? Това е абсурдно. Оказа се, че трябва да има държавен контрол върху цените и това ни се обяснява, защото рафинерията е руска или се третира като такава, но от друга страна ни обясняват, че не трябва да има държавен контрол на цените на тока за битовите потребители, защото сме пазарна икономика. Къде е логиката? Защо трябва да направим така, че да повишим цената на тока в пъти, а в другия случай да се кахърим, че цената на горивата не била коригирана? Това са политически, а не финансово икономически решения - казва ни се отгоре и нашите марионетки изпълняват. “Възраждане” настоява България да бъде свободна и независима държава - ние сами да взимаме решенията, а не Брюксел да казват какво да се прави и ако не се - да се образува наказателна процедура. Кои точно сте вие? Как точно България ще бъде наказана? Това означава ли, че България има началник? Кой е той? Защо да имаме народните представители, парламент, правителство - нека имаме секретарка и преводач за инструкциите” заяви Костадинов.

По отношение на бюджета Костадинов каза, че тепърва ще се гледа и се наблюдават доста вопли от страна на ГЕРБ - ще критикуват, но накрая ще го подкрепят.

Парите за майките

Беновска отвори темата за втората година майчинство. Костадинов отбеляза, че са подкрепили предложението да е осигурят допълнителни 50 милиона. Не е имало нито едно изказване срещу предложението, но накрая не е било прието и час по-късно 2,5 млрд лева са похарчени за “старите американски бракми”, при положение, че в България март месец започва производството на бойна машина “Рила” и българската фирмата в момента изнася за канадската армия и за ОАЕ, а България дава огромни суми на американска фирма. “Тук има много силен корупционен елемент и вчера го казах. Сингапур - колония, не съществува като отделна държава, няма отделна нация - 3 отделни националности, но тази държава става независима през 1965 и е на 170 място по БВП. Държавата внася всичко, а сега е на 2 място в света по богатство. Много сериозна образователна реформа и смъртна присъда за корупция, без значение каква. Това трябва да бъде въведено в България задължително, ако искаме да продължим да съществуваме” коментира Костадинов.

Асен Василев за акредитациите

Беновска за финал пожела да изгледат кой ни управлява и кой прави бюджета.

Беновска/Василев: Да управлявате България, имате ли образование политик? Василев: Само икономика!

Асен Василев, министър на финансите - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.08.2023 г.

Илиана Беновска: Г-н Василев, въпросът ми е чисто технически! Г-н Василев, какво стана с достъпа до вашето министерство? Лично аз не съм получила никакъв отговор на мейлите, които акуратно и възпитано пратих и публикувах и като коментари! Изяснете, ако аз нямам икономическо образование, като как досега съм работила по тези теми, че даже и с Вас съм взимала интервю, което си сложихте в предизборната кампания част от него, без да ме питате дали може! И от друга страна Вие имате ли политическо образование, за да се намирате тук и да управлявате България? Благодаря Ви!

Асен Василев: Г-жо Беновска, на Вашия въпрос за достъпа до Министерството на финансите, достъпа до брифинги става след акредитация. Радвам се, че 100 години по-късно акредитацията стигна и до България! Ако искате да направите интервю с мен, както сте правили, пишете до пиар отдела, намира се свободно време, след което правим интервю. Както много колеги, които не идват на редовните брифинги, без да имат акредитация за редовните брифинги го правят.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте Вие имате ли политическа квалификация да седите в Министерски съвет и да управлявате България, след като дискредитирате така журналистите по техните образования или заставяте медиите да имат рубрики?

Асен Василев: Разбира се! Акредитацията е нормален инструмент, който се използва от Европейската комисия до Белия дом. Стигна и до Министерството на финансите на България!

Илиана Беновска: Питам Ви имате ли политическа квалификация, г-н Василев? Do you speak Bulgarian (говорите ли български)?

Асен Василев: Аз съм министър на финансите, г-жо Беновска! Министър на финансите и имам икономическо и финансово образование! Така че да, имам квалификацията за този пост!

ПП-ДБ унищожават България

“Този човек има проблеми. Трябва психиатър да се изкаже, но е много тежко комплексиран. Най-тъжното е, че управляват нашите съдбини, определят бъдещето на България за десетилетия напред” коментира Костадинов. Беновска обясни, че неслучайно подхваща темата за майчинството и попита дали със 700 лева човек може сам да живее, камо ли да отглежда дете. Костадинов подчерта, че Асен Василев води война с майките и децата на България, както и с миналото на България, защото тази седмица е бил приет анализ на работата на читалищата, музеите и библиотеките в България и анализът е, че трябва да бъдат закривани. “ПП-ДБ е изключително вредна формация и има за цел да унищожи всичко, което нас ни обособява като народ. Да унищожи нашето национално самосъзнание, подменяйки историята ни, съдържанието на учебниците ни, да унищожи българската история през читалищата, музеите, библиотеките и да унищожи българския народ” заключи Костадинов.

Така завърши разговорът между Костадин Костадинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-ти ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР