Косовското правителство ще свали митата от 100% върху суровини от

...
Косовското правителство ще свали митата от 100% върху суровини от
Коментари Харесай

Косово поетапно премахва митата от 100% за сръбски стоки, но при 2 условия

Косовското държавно управление ще смъкна митата от 100% върху първични материали от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това решение на държавното управление в Прищина заяви балканската редакция на " Свободна Европа ".

Решението ще влезе в действие от 15 март, а ще има и цялостно унищожаване на въведените преди година и няколко месеца мита от 1 април, в случай че Сърбия спре акцията против признание на Косово и стартира да отстранява комерсиалните бариери пред Косово, изясни министър председателят Албин Курти. Ако до 90 дни от първите отстранени мита Сърбия не реагира на " положителната воля на държавното управление на Косово ", всички такси ще бъдат възобновени.

Прищина вкара митата след интервал, в който се очакваше стопляне в Белград, предвождано от двамата президенти Хашим Тачи и Александър Вучич. Тогава, през есента на 2018 година, обаче опитът за противоречива договорка сред двете страни за нормализация бе последват от разтягане на връзките. Сърбия още веднъж попречи на Косово да стане част от Интерпол и възобнови международната си акция за " отдръпване на признаването " на страната, която още счита за своя провинция.

Съединени американски щати и Европейски Съюз (както и Албания) се застъпваха за анулация на митата и усилиха натиска върху новото държавно управление на Курти, защото пробват да посредничат за съглашение сред двете страни още тази година, а Белград отхвърля всякакво обновяване на разговора с Прищина, до момента в който митата са в действие. Ефектът от мярката в същото време бе противоречив и косовският бизнес говореше за съществени загуби от митата.

На същото съвещание на кабинета Курти заяви, че чака Европейският съюза де продложи дълго отлаганата визова либерализация преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб на 7 май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР