Косовският външен министър заяви в сряда, че сръбският президент Александър

Косовският външен министър заяви в сряда, че сръбският президент Александър ...

Косово иска извинение от Сърбия, не допуска техни власти.


Косовският външен министър заяви в сряда, че сръбският президент Александър Вучич няма да има право да посещава страната, докато не се извини за геноцида срещу населението на Косово, предаде АП.

Мелиза Харадинай-Стубла написа в Twitter, че няма да бъде дадено разрешение за влизане на сръбските власти, докато сърбите не бъдат подведени под отговорност за геноцид в Международния съд.
Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел
Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Мария Захарова сравни Александър Вучич с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт"

"Повтарям още веднъж единствения и постоянен отговор на всички бъдещи искания от Вучич и други: няма разрешение за вас да посетите Косово, ако не се извините за геноцида, извършен над нашия народ, и докато отговорните лица за този геноцид не бъдат подведени под отговорност ," написа тя.

Вучич и други сръбски служители трябва да поискат разрешение от Косово, преди да посетят районите на етническите сръбски малцинства в бившата сръбска провинция.
Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага
Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Ще отговаря за военни престъпления по време на войната през 1990-те

Харадинай-Стубла реагира след присъствието на Вучич при откриването на болница в Белград, където е открит масов гроб на 744 етнически албанци, убити през 1999 г.

Във вторник Вучич обвини Харадинай-Стубла, че се опитва да създаде политическо шоу след нейна поява.

Междувременно Международния съд в Хага повдигна обвинение и арестува по подозрение за военни престъпления и престъпления срещу човечеството бившия на Косово и още четирима висши бивши командири на етнически албански партизани, които се бориха за независимост от Сърбия.

Припомняме, че през Сърбия и Косово се договориха да нормализират икономическите си отношения. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, като приветства договорката като "голям пробив" повече от десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Вучич изтъкна тогава пред журналисти, че все още има много различия между Сърбия и отцепилата се провинция, но каза, че днешното споразумение бележи огромна крачка напред.

Pyetje për Vuçiqin:
— Meliza Haradinaj (@MelizaHaradinaj)
Косовският премиер Авдула Хоти заяви, че споразумението трябвало да доведе до взаимно признаване между двете страни.

Източник: news.bg