Косовският президент Хашим Тачи взе участие в първото шествие в

...
Косовският президент Хашим Тачи взе участие в първото шествие в
Коментари Харесай

Хашим Тачи участва в първия прайд в Косово


Косовският президент Хашим Тачи взе присъединяване в първото шествие в поддръжка на еднополовите връзки в страната, известно като прайд.

По време на мероприятието той изрази поддръжка за ЛГБТ общността в страната и съобщи, че „ всички общности са равноправни “.

Събитието беше посетено от 300 души, които минаха през центъра на столицата Прищина, носейки огромно знаме с цветовете на дъгата – международен знак на ЛГБТ общността.

„ Тук сме, с цел да изпратим обич, в това число и на тези, които са против нас, защото имаме вяра в различността и имаме обич даже за тези, които ни ненавиждат “, сподели 21-годишният Ленди Мустафа, което е един от уредниците на прайда, който мина под мотото „ Това е моята горделивост “.

Преди провеждането на събитието обществените мрежи в консервативната мюсюлманска страна бяха изпълнени с отрицателни мнения към хомосексуалната общественост, които неведнъж даже стигаха до директни закани за живота на нейните членове.

Голяма част от хомосексуалната и транссексуална общественост в страната чака държавното управление да вкара в действие закони за подобряването на техните права и да даде повече отбрана против дискриминация и принуждение, съобщи Агим Маргилай, чиято организация също е измежду уредниците на прайда.

Активисти за правата на ЛГБТ общността в страната предизвестяват, че за общността е все по-трудно да пази правата си. Те цитират скорошно интернационално проучване, което показва, че Косово най-хомофобски настроената страна на Балканите, а представителите на ЛГБТ общността са жертва на дискриминация във всички области на живота. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР