Косовският премиер Албин Курти твърди, че руският президент Владимир Путин

...
Косовският премиер Албин Курти твърди, че руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Курти: Путин е обсебен от Косово

Косовският министър председател Албин Курти твърди, че съветският президент Владимир Путин е захласнат от Косово и че го тормози, че Косово е " история на триумфа на НАТО ", оповестява.

„ Путин приказва за Косово всяка седмица. Той е захласнат от Косово. Той счита, че Ирак и Афганистан са се провалили и ненавижда, че Косово е история за триумф на НАТО “, сподели Курти пред виенския ежедневник „ Стандарт “.

Той твърди, че Сърбия е под съветско въздействие, а Белград счита Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово единствено за краткотрайни страни.

Курти споделя, че " Сърбия е съветска провинция от години " и, че неутралитетът на Сърбия е единствено привиден.

„ Това, което ме тревожи, е неутралитетът на демократичния Запад по отношение на престорения неутралитет на Сърбия “, акцентира Курти.

Той напомни, че Сърбия не е въвела наказания против Русия, не е осъдила войната против Украйна, а Сръбската православна черква, както декларира, не е солидарна с украинската черква, а с тази в Москва.

Той уточни още, че предходната година Сърбия е подписала три значими съглашения с Русия.

Курти съобщи, че през май е подписано съглашение за на ниска цена газ от Русия, по-късно през септември е подписано съглашение за съгласуваност на общата външна политика, а третото е назначението, както той сподели, на " най-ревностния проруски политик ". Александър Вулин за началник на сръбското разузнаване.

Той уточни и военното съдействие на Сърбия с Русия, като уточни, че за 2021 година двете страни са възнамерявали 91 взаимни военни дейности и са направили 104.

„ Най-значимите бяха „ славянският щит “ ​​и „ славянското приятелство “, разяснява Курти.

Освен това Курти показва, че съветският филантропичен център в Ниш, единствено на 160 километра от Прищина, е „ цялостен с шпиони и сътрудници на Руската федерация “.

Също по този начин се оповестява, че районната централа на съветската медия " Спутник " се намира в Белград, а 56 % от сръбската петролна компания е благосъстоятелност на Газпром и 51 % от най-голямото газово вместилище.

„ В края на септември 2021 година МИГ 29 излетя на границата на Косово, а в това време съветският дипломат Александър Бокан-Харченко посети сръбските войски на границата с Косово “, сподели Курти.

Той уточни още, че последната среща сред сръбския президент Александър Вучич и Путин е била на 25 ноември 2021 година, три месеца преди съветската инвазия.

„ Тогава те разискаха Северно Косово. Вучич сподели на Путин Северно Косово на карта. Една част от връзката сред Белград и Москва явно се занимава със северната част на Косово ", съобщи Путин.

„ Когато НАТО ни освободи през 1999 година, Милошевич беше изправен пред решение дали да има власт над сърбите в цялото Косово или над обособени сърби в една част. Той се спря на втория вид, на север, и прегрупира сърбите там “, твърди Курти.

Курти съобщи, че Путин е пристигнал на власт два месеца след края на войната в Косово.

„ Когато бях военнопленник през юни 1999 година в сръбски затвор, Юнус бек Йевкуров с 206 съветски бойци потегли от Босна и Херцеговина с 30 въоръжени транспортни средства към Прищина, с цел да превземе бившето летище на НАТО. Там се среща с английския военачалник Майкъл Джексън. Той беседва с военачалник Уесли Кларк, който сподели, че би трябвало да се отърве от съветските войски “, подсети Курти, че съветски войски също са били ситуирани в Косово.

Той добави, че Путин към момента приказва доста за Косово и че го тормози, че Косово е история за триумф на НАТО.

Според него Сърбия играе ролята на Русия на Балканите.

„ Сърбия гледа на районен съд, както Русия гледа на Беларус, като на район под надзор. Има още паралели, Сърбия гледа на Черна гора, както Русия гледа на Украйна, а на Косово, както Русия гледа на Молдова. В това отношение северната част на Косово играе ролята на разколнически район на Приднестровието, който е под контрола на Русия “, сподели Курти.

В Сърбия, прибавя той, хората обичат да приказват за статута на Косово, само че всъщност статутът на Сърбия остава неразбираем.

" Сърбия счита Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, даже Северна Македония, за краткотрайни страни, тъй като има хегемонистични, експанзионистични упоритости ", добави Курти.

Курти показва, че след разпадането на Югославия единствено Сърбия не се е примирила със личния си статут.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР