Косовският премиер Албин Курти отхвърли исканията на американския посланик за

...
Косовският премиер Албин Курти отхвърли исканията на американския посланик за
Коментари Харесай

Албин Курти отхвърли исканията на американския посланик за разрешаване на конфликта в Косово

Косовският министър председател Албин Курти отхвърли настояванията на американския дипломат за разрешаване на спора в северната част на Косово и загатна предварителни локални избори като допустимо решение. Той загатна, че мандатът на новоизбраните общински ръководители на север може да продължи доста по-кратко, в сравнение с би трябвало.

Американският дипломат в Прищина Джефри Ховениер изиска от косовския министър председател незабавна деескалация на обстановката и насочи две претенции - служителите на реда да изоставен общинските здания, а новоизбраните кметове да извършват функционалностите си в различни уреди. Курти сподели на форума GLOBSEK в Словакия, че не може да желае от новите кметове да не вървят на работа и че специфичните елементи на косовската полиция ще се отдръпват едвам когато протестиращите сърби, които той назова навалица, се отдръпват. Косовският министър председател призна, че новите кметове нямат цялостна политическа легитимност, само че добави, че би трябвало да има правда и конституционност и още веднъж повтори, че общинските здания са " благосъстоятелност на Косово ", заяви „ KoSSev “.

Американският дипломат изиска новоизбраните кметове да извършват функционалностите си на различни места, а Курти попита къде да бъдат и кой да ги замести в общините.

Курти сподели, че в случай че подреди на кметовете да не идват в общинските здания, той ще бъде „ вълечен в основаването на паралелни структури, прекопирване на метода на сръбските паралелни структури и присъединение към тяхната конспиративност “. „ Не мога да го направя “, акцентира той още един път.

Косовският министър председател неведнъж загатна предварителни избори като опция.

„ Ако желаят мирни митинги с искане за предварителни избори, те имат министър-председател, който е бил политически деятел през целия си живот и е повече от подготвен да ги изслуша и може би даже да реализира съглашение с тях “, сподели Курти.

По време на полемиката в Братислава Курти няколко пъти повтори, че съгласно закона може да провежда предварителни избори в избран миг.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разгласи след срещата в Братислава с министър-председателя на Прищина, че е нужна незабавна деескалация в северно Косово, решение посредством разговор и връщане към работа по осъществяването на постигнатото съглашение с Белград.

Борел написа в Twitter, че се е срещнал с Курти в Братислава, където се организира световният конгрес за сигурност, с цел да обсъдят напрежението в северно Косово.

„ Настоящата обстановка е рискова и неустойчива “, сподели Борел.

Ръководителят на парламентарната група на Демократичния съюз на Косово (ДСК) Арбен Гаши оцени, че наказания на Съединени американски щати против Косово, след напрегнатата обстановка на север, са " извънредно рискови " и че държанието на Албин Курти е " надменно и безразсъдно “. „ Косово не би трябвало да бъде изправено пред американски наказания при никакви условия “, сподели Гаши.

„ Ситуацията, през която минава страната, е извънредно деликатна, тъй че не можем да се държим по този начин, като че ли нищо не се случва “, сподели той и добави, че това, което „ се вижда тези дни в северната част на страната, е извънредно сензитивно “ и че „ е належащо схващане, политическо държание и дейности, които са в полза на страната “.

По думите му Курти сега се държи надменно и безразсъдно, " изключително с изказванията, които прави пред най-високите чиновници на страните сътрудници ".

„ Косово няма потребност от подобен министър председател, сходно държание с интернационалните сътрудници въобще не е належащо, през днешния ден повече от всеки път имаме потребност от вътрешно единение и непрекъснато интернационално съдействие “, сподели Гаши.

Бившият министър на външните работи на Косово Петрит Селими заяви в обява в Twitter, че по последна информация три държави-членки на Европейски Съюз упорстват за прекъсване на безвизовия режим за Косово.

Селими посочи в Twitter, че трите страни обмислят да изискат прекъсване на средствата по ИПП и визова либерализация за Косово заради ескалацията на обстановката в северната част на Косово, което той счита за фрапантни и неприемливи ходове.

„ Последната информация от договарянията в границите на Европейски Съюз: минимум три страни-членки на Европейски Съюз (няма да ги посочвам тук) обмислят да изискат прекъсване на средствата по ИПП и визова либерализация за Косово. Това са фрапантни, неприемливи ходове. Сега имаме потребност от съответни решения за Косово “, написа Селими.

В обособена обява Селими показва като източник на информация брифингите от Европейската комисия по политика и сигурност.

По-рано представителят по външните работи на Алтернативата за Германия (AfD) в Бундестага Петр Бистрон, който е и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, сподели, че последната ескалация на насилието демонстрира, че Косово няма място в Съвета на Европа.

„ Неотдавнашната ескалация на насилието в Косово демонстрира: няма място за Косово в Съвета на Европа! Регионът си остава буре с барут и в случай че го приемем в Съвета на Европа и Европейски Съюз, ще прехвърлим проблемите на района към нашите институции и по този метод ще ги дестабилизираме “, споделиха от парламентарната група на AfD и приканиха федералното държавно управление неотложно да спре дейностите по приемането на Косово в CE.

Германското министерство на външните работи по-рано осъди офанзивите в Северно Косово, при които бяха ранени бойци и цивилни от КФОР, и прикани за незабавна деескалация на обстановката.

„ Тези, които приказват за наказания, може би би трябвало да се замислят по-дълбоко “, е посланието на косовския министър председател Албин Курти към невижданата поредност от упорити и мощни рецензии и предизвестия, идващи от интернационалната общественост и Съединени американски щати. Курти сподели това в изявление за " Файненшъл таймс " в Братислава.

„ Сърбия не е въвела наказания против Руската федерация и финансира фашистката милиция в северната част на моята страна, тъй че може би те би трябвало да получат наказания “, повтори още веднъж Курти обвиняванията против Сърбия.

Косово към този момент получи първата глоба - присъединяване му в ученията " Defender Europe 2023 " беше анулирано. Курти и Османи публично започнаха това обучение с сътрудниците от НАТО и посланика на Съединени американски щати на гала в Прищина преди по-малко от 10 дни.

Посланик Ховениер ясно уточни министър-председателя на Косово като повода за актуалната рецесия, заявявайки ясно, че има срив в връзките със Съединените щати. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР