Косовската полиция арестува днес висш сръбски представител, след като навлезе

...
Косовската полиция арестува днес висш сръбски представител, след като навлезе
Коментари Харесай

Косово арестува висш сръбски представител

Косовската полиция арестува през днешния ден върховен сръбски представител, откакто навлезе в противоречивата територия и отиде в град Митровица в нарушаване на възбрана, съобщи организация Франс прес.

Марко Джурич - шеф на държавна работа за Косово, е арестуван и се води в полицейски център в Прищина, съобщи полицейски представител.

Задържането му стана към 17,30 часа локално време в залата „ Митровачки двор “, където имало кръгла маса за вътрешния разговор в Косово, което през 2008 година разгласи едностранно самостоятелност от Сърбия, заяви белградската организация Бета.

Полицията употребила сълзотворен газ и шокови гранати против жителите пред постройката, опитващи се да им попречат да влязат. Стигнало се до конфликти, при които има ранени.

Агенция Бета заяви още, че се чули изстрели и че сълзотворен газ бил хвърлен и в залата, където се събрали представители на сърбите в Косово. Освен Марко Джурич бил арестуван и неговият помощник Желко Йович, настояват медии в Прищина.

По-рано през днешния ден косовската полиция заяви, че е изпратила подкрепления, с цел да спрат четирима високопоставени сръбски представители да посетят Митровица в северната, обитаема основно със сърби част на Косово.

Въпреки възбраната двама от тях - Марко Джурич и генералният секретар на президентството на Сърбия Никола Селакович - дойдоха в Митровица. Няма информация Селакович да е бил задържан.
В отговор на станалото за 19,30 ч довечера в Белград е свикано съвещание на сръбския Съвет за национална сигурност, който другояче бе плануван за на следващия ден преди обед.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР