Косовска Митровица. На организираните в петък протести на косовските сърби

...
Косовска Митровица. На организираните в петък протести на косовските сърби
Коментари Харесай

Протест на косовските сърби: „ЕС, отвори очи“, „Не искаме в гетото“, „Не уморявайте от глад децата ни“

Косовска Митровица. На проведените в петък митинги на косовските сърби в Рударе, община Звечан, е отправено искане към Прищина да отстрани 100-процентовите мита върху сръбските артикули, както и освобождението на четиримата сърби, които спецчастите на косовската полиция (РОСУ) арестуваха в петък сутринта в северната част на Косовска Митровица, оповестява локалното Radio Kontakt Plus , като отбелязва, че протестиращите, в допълнение към сръбските флагове, са носили и транспаранти, на които са били изписани апели към интернационалната общественост да реагира на дейностите на Прищина – „ Европейски Съюз, отвори очи “, „ Не желаеме в гетото “ и „ Не уморявайте от апетит децата ни “...
Пред събралите се жители са се изказали ръководителят и заместник-председателят на „ Сръбска листа “ (партията на косовските сърби – бел. „ Фокус “) Горан Ракич и Игор Симич, както и косовският министър на администрацията и локалното самоуправление в оставка Иван Тодосиевич.
Според цитата на радиото, Симич е декларирал, че арестите в Косовска Митровица целят да привлекат публичното внимание към решението за въвеждане на мита от 100% за всички сръбски артикули, с които се зареждат освен магазините, само че и лечебните заведения, здравните центрове и други институции.
„ Ние нито имаме право, нито към този момент можем да си мълчим, в този момент би трябвало да се противопоставим, тъй като това не е битка срещу някой, това е битка за нас, за нашето физическо оцеляване “, цитира думите на политика Radio Kontakt Plus.
На митинга в Рударе са участвали заместникът и помощникът на шефа на сръбската държавна канцелария за Косово и Метохия Душан Козарев и Петър Петкович, както и ръководителят на Службата на Република Сръбска (ентитета на БиХ) за помощ на сърбите в Косово и Метохия Милорад Арлов.
Медията отбелязва, че демонстрацията е минала спокойно и без произшествия. На мястото са били и елементи на КФОР и косовската полиция.
Едночасови митинги са се провели също и в град Зупче и община Зубин Поток, както и на граничните пунктове сред Косово и Сърбия Ярине и Бърняк.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР