Косово отлага прилагането на разпоредбата за конфискуване на автомобили, собственост

...
Косово отлага прилагането на разпоредбата за конфискуване на автомобили, собственост
Коментари Харесай

Косово отлага пререгистрация на автомобилите

Косово отсрочва използването на наредбата за конфискуване на коли, благосъстоятелност на косовски сърби, които отхвърлят да употребяват локални регистрационни табели за колите си, оповестяват косовските медии.

Прищина се опита няколко пъти тази година да накара косовските сърби да сменят старите номера на колите си отпреди 1999 година, когато Косово към момента беше част от Сърбия. Този ход обаче беше посрещнат със опозиция от страна на локалните сърби, които живеят в северната част на страната, напомня Ройтерс.

Последният период беше първи ноември, когато към 10 000 водачи трябваше да сменят сръбските си регистрационни табели с косовски.

На държавно съвещание през вчерашния ден министър председателят на Косово Албин Курти сподели, че решението за пререгистрация на автомобилните табели ще бъде приложено последователно.

„ Тези номера на коли са противозаконни... желаеме да дадем късмет на всички, които се интересуват, да се интегрират “, сподели Курти.

Той добави, че решението е взето, с цел да се зачита върховенството на закона, само че и да се отговори на опасенията на западните страни.

Правителството реши пререгистрацията да става последователно в границите на шест месеца, прецизира косовското издание „ Коха “.

Шофьорите първо ще бъдат предупреждавани, като този интервал ще бъде три седмици, по-късно ще бъдат глобявани за интервал от два месеца, последван от интервал на краткотрайни табели на коли и в случай че не сменят номерата си до 21 април, транспортните им средства ще бъдат иззети.

Местните сърби заплашиха да блокират пътища, както правеха и преди, в случай че Прищина предприеме някакви стъпки, с цел да ги им попречи да употребяват колите си.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че към 50 000 етнически сърби, които живеят в северната част на Косово, отхвърлят да признаят косовските управляващи и към момента се считат за част от Сърбия.

„ Косово има право да ползва режима на регистрационните табели... само че удължаването на периода е в полза на постигането на прогрес в разговора, подпомаган от Европейски Съюз, за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.

Той добави, че администрацията му е " разочарована и обезпокоена " от отхвърли на Курти през последните дни да отсрочи решението с още 10 месеца.

С посредничеството на Европейския съюз и подкрепени от Съединените щати, Сърбия и Косово водят договаряния от години за нормализиране на връзките си, само че напредъкът нищожен.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и е прието от към 110 страни, най-вече западни, само че не и от Сърбия, Китай, Русия и други.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР