Космонавтите на Русия – Олег Котов и Сергей Рязанский, както

...
Космонавтите на Русия – Олег Котов и Сергей Рязанский, както
Коментари Харесай

На Земята се завърна кораб “Союз ТМА-10” с трима души на борда

Космонавтите на Русия – Олег Котов и Сергей Рязанский, както и астронавтът на НАСА Майк Хопкинс, се прибраха наред на Земята откакто галактическият им транспортен съд “Союз ТМА-10 ” кацна на територията на Казахстан.

Мисията на тримата продължи общо пет месеца и половина.

На “Международната галактическа станция ” остават да живеят командирът на “Експедиция 39 ” Коичи Уаката и полетни инженери Рик Мастракио и Михаил Тюрин. Те ще се завърнат на Земята по-късно, в средата на месец май.

 Expedition 38 landed

Тримата участници от “Експедиция 38 ” почиват след сполучливото си кацане. Credit: NASA TV

Олег Котов приключи третата си задача за “Международната галактическа станция ”. Общото му полетно време възлиза на 526 дни. Летял е в космоса през 2007 и 2009 година, преди да се насочи за трети път предходната година.

За Хопкинс и Рязанский това беше първата галактическа задача. Общо двамата имат 166 дни в космоса. По време на този първи престой Майк Хопкинс излезе в открития космос два пъти, като общото време на галактическите му разходки възлиза на 12 часа и 58 минути. Рязанский извърши три излаза в открития космос, общо 20 часа и пет минути.

Най-запомнящите се моменти за космонавтите по време на тези извънбордови действия бяха поправката на развалена помпа, както и специфичният изход на 9 ноември, когато Олег Котов и Сергей Рязанский изведоха за пръв път олимпийския факел в открития космос.

На 25 март от космодрума Байконур се чака да излети корабът “Союз ТМА-12 ” с нови трима души – Стийв Суонсън, Александър Скворцов и Олег Артемиев. Те в този момент са в Звездното градче и вършат последни подготовки.

Покрай рецесията в Украйна и утежняването на дипломатическите връзки сред Запада и Русия мнозина се притесняваха какво е бъдещето за галактическото съдействие. Засега обаче, даже и при още по-драстично утежняване, не се чака то да бъде наранено. Русия и Съединени американски щати ще продължат да си сътрудничат в космоса.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР