Космическият телескоп Webb за първи път обърна поглед към известната

...
Космическият телескоп Webb за първи път обърна поглед към известната
Коментари Харесай

Телескоп засне за първи път известните Стълбове на сътворението СНИМКИ

Космическият телескоп Webb за първи път обърна взор към известната галактическа конструкция – ​​„ Стълбовете на Сътворението “. Това са три величествени структури, които са направени от леден газ и прахуляк и тук се раждат нови звезди. „ Стълбовете на сътворението “ са част от мъглявината Орел и се намират в съзвездието Змии на разстояние 7 хиляди светлинни години от нас, пише Daily Mail.

За първи път тази галактическа конструкция, която се състои от три " стълба " от молекулярен водород и прахуляк, беше снимана през 1995 година от галактическия телескоп Хъбъл.
 Стълбове на сътворението Стълбовете на Сътворението са снимани за първи път от галактическия телескоп Хъбъл през 1995 г. Снимка: NASA
След това през 2014 година той направи нова фотография с по-висока резолюция.
 Стълбове на сътворението  Снимка: NASA
Но в този момент, за първи път, галактическият телескоп Webb направи фотография на Стълбовете на Сътворението със своята инфрачервена камера NIRCam.
 Стълбове на сътворението  Снимка: NASA
Според изказване на НАСА, това е най-детайлното изображение на този район на космоса до момента, което се разграничава доста от изображенията на Хъбъл. Новото изображение на " Стълбовете на сътворението " ще разреши на астрономите да дефинират по-точен брой нови звезди, както и количеството газ и прахуляк в района. Това се дължи на обстоятелството, че натрупванията на газ и прахуляк към този момент са по-ясно забележими, както и по-ясно забележими райони с протозвезди, които към момента са обгърнати в прахуляк, от които скоро ще се появят същински звезди.
 Стълбове на сътворението  Снимка: NASA
Новото изображение на Webb на района, където се образуват нови звезди, ще помогне да се разбере по-добре процесът на тяхното образуване, споделят учените. С по-мощните си принадлежности телескопът Webb даде по-подробен аспект на тази част от мъглявината Орел. За разлика от изображенията на Хъбъл, новото изображение демонстрира хиляди мигащи звезди.

Докато на фотосите на Хъбъл колоните изглеждаха като солидна маса от газ и прахуляк, през която прониква малко светлина от млади звезди, на фотографията на Уеб могат да се видят звезди, които към момента се образуват.

На втория и третия дирек може да се открие червеникаво зарево, което се образува вследствие на конфликта на излъчвания на материя от млади звезди и междузвезден газ. Учените считат, че доста от младите звезди в този район са единствено на няколкостотин хиляди години.

Смята се, че най-високият дирек е висок почти 4 светлинни години, до момента в който останалите са високи от 1 до 3 светлинни години.
 Стълбове на сътворението Снимка: NASA
Всъщност мъглявината Орел или NGC 6611 е отворен звезден куп, който се състои от няколко удивителни области. И " Pillars of Creation " е един от тях.

Учените считат, че вътре в тази конструкция младите звезди изхвърлят потоци материя със скорост от 720 хиляди км/ч. Тази галактическа конструкция получи името си единствено тъй като в нея се образуват нови звезди.
 Мъглявина Орел Снимка: NASA Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР